1

Temat: rb uzupełniające?

Nie robiłem jeszcze budowlanki w nowej ustawie. Jak to jest z ewentualnymi robotami uzupełniającymi po nowemu. Ustawa o uzupełniających już nie mówi nic. Pozostała wr 67.1.6 ale to dodatkowe zamówienie- wiadomo. Czy te uzupełniające, które się ewentualnie pojawią i nie były pierwotnie przewidziane ale są konieczne do wykonania zleca się na podstawie art. 144 zwykłym aneksem do umowy?

2

Odp: rb uzupełniające?

67.1.6 to właśnie stare uzupełniające - teraz podobne (a dodatkowe wrzucili do 144.1.3), tylko trzeba pamiętać o  67.1a

3

144.1.2 chyba też by tu mogła być do rozważenia przy określonych okolicznościach i to każda kolejna do 50%,

4

To podpowiedzcie mi proszę jeszcze czy przy ryczałcie (czyli w teorii wszystko co jest w projekcie jak również to co nie zostało ujęte ale jest konieczne do wykonania żeby wykonać przedmiot zamówienia) mogą wystąpić zamówienia podobne czyli "stare uzuełniające" przy założeniu że nie planujemy zlecać nic co nie jest objęte projektem (projekt dotyczy termomodernizacji budynku) ale wiadomo jak to w budowlance bywa, zazwyczaj pojawia się coś zupełnie nieplanowanego. Czy przewidzenie (tak dla ostrożności) tych podobnych czyli "starych uzupełniających" przy ryczałtowym rozliczeniu jest poprawne? Chciałbym mieć taki wentyl bezpieczeństwa aby nie kopać się w razie czego z wykonawcą.

5

Chcesz przewidzieć coś nieplanowanego.

To co mieści się w ramach dokumentacji projektowej ma być wykonane w cenie ryczałtowej, a to co się pojawi w trakcie i obejmuje zakres który nie był do ustalenia w ramach dokumentacji projektowej, powinno stanowić odrębne zamówienie - odrębna umowa na ten dodatkowy zakres (nie np. rozszerzenie aneksem wynagrodzenia ryczałtowego).

6

jak się zmieści w 15% wartości pierwotnej to aneksem i tyle (144.1.6)

7

jo napisał/a:

jak się zmieści w 15% wartości pierwotnej to aneksem i tyle (144.1.6)

Czyli zgodnie z tym art. wszelkie roboty, które się pojawią nazwijmy to dodatkowo (jakieś nieprzewidziane ale konieczne do wykonania) do 15% można tylko aneksem? A czy w tym przypadku należy je dodać do szacunku?

8

nie dodaję

9

1) nie przewidziane ale konieczne aneksem z 144 ust 1 pkt 2 lub 3 - nie uwzględnia się w szacunku
2) podobne jako nowa umowa z art 67 i je trzeba uwzględnić w szacunku,
3) 144 ust 1 pkt 6 - nie uwzględnia się w szacunku

10

a ja się ciągle zastanawiam nad konstrukcją, czy w przypadku ryczałtowego można to aneksem powiększyć, a czy nie należy tego traktować jako odrębne i nieprzewidziane zamówienie i zrobić na to nowa umowę i przyjąć procedurę jak do wartości tej nowej ujawnionej części (tak jak Jo napisał że niedodaje)

co do wynagrodzenia klasycznego niemiałbym tu wątpliwości że zastosować 144 i aneksem zwiększyć wynagrodzenie, ale to może tylko moje rozterki Koledzy