1

Temat: OPZ

w OPZ posługuję nazwą producenta opisuję możliwość składnia ofert równoważnych. Do oferty wykonawca musi dołączyć obliczenia potwierdzające równoważność. Osoba przygotowująca OPZ upiera się aby oprócz obliczeń do ofert zażądać karty katalogowe i certyfikaty potwierdzające że zaoferowany przedmiot spełnia wymagania SIWZ moim zdaniem obliczenia maja wykazać równoważność i można je żądać do oferty, a pozostałe dokumenty (karty katalogowe, certyfikaty) można dopiera żądać na podstawia art 26 ust 1 w związku a art 25 ust 1 pkt 2 ustawy od najkorzystniejszego. Mam rację?

2

Odp: OPZ

Zamawiający powołuje się na art. 30.5 Pzp, a Wykonawca ma się zastosować proponując ewentualne materiały równoważne.

3

czyli można na tym etapie do ofert żądać certyfikatów i katalogów jeżeli to wpiszę do SIWZ??

4

Nie wolno narzucać co ma złożyć na potwierdzenie dowodowe, mówi o tym wspomniany wyżej art.

5

Można wskazać czego się oczekuje na potwierdzenie równoważności, jednak zawsze wykonawca ma prawo złożyć inne dokumenty wg własnego uznania które również mogłyby potwierdzać równoważność.

Pytanie pozostało bez odpowiedzi. Kiedy wykonawca ma wykazać poprzez złożone dokumenty równoważność.

6

to marnie, i jeszcze w dodatku projekt dofinansowany

7

to jest ciągnący się dylemat, zgodnie z przepisami od najwyżej ocenionego, a z drugiej strony powinniśmy mieć oferty w rankingu zgodne z SIWZ, dawno tu nie byłem ale widzą że nic się niewyklarowało

8

Zgodnie z art. 26 dokumenty potwierdzające spełnienie przez zaoferowany przedmiot z wymogami zamawiającego weryfikuję już po "wybraniu" oferty. A co jeśli się okaże że przedmiot zaoferowany jest niezgodny? Co więcej przy procedurze odwróconej art. 24aa pozwala zwrócić się do kolejnego wykonawcy tylko jeśli uchyla się od podpisania umowy lub nie wnosi zabezpieczenia .  Co więcej, można tego drugiego badać tylko pod kątem spełnienia warunków udziału i wykluczenia. Pozostaje chyba tylko powtórzenie czynności oceny ofert i zrobienie ponownego rankingu. A jak wy myślicie, jak z tego wybrnąć?
Na marginesie uważam, ze skoro najpierw ocenia się ofertę merytorycznie to trudno to zrobić nie mając dokumentów potwierdzających zgodność przedmiotu. Te dokumenty powinny być dołączane do oferty inaczej banie jest połowiczne. No ale nasz ustawodawca wymyślił jak wymyślił.

9

Dokumenty o równoważność muszą być załączone do oferty.

10

napiszę wam czy się kontrola przyczepiła, chyba że się bardzo przyczepi to mogę nie zdążyć napisać

11

jo - jak tam kontrola ? kiedy żądałeś w końcu tych kart -do oferty czy od najkorzystniejszego w rankingu? Jeśli od najkorzystniejszego w rankingu to czy w formularzu ofertowych W. mieli wpisywać nazwe/model sprzętu czy tylko cenę?

12

dopiero na dniach wysyłam do kontroli bo sam przetarg trwał ponad rok

13

nieźle, powodzenia

14

Podepnę się pod temat, w OPZ wystąpiły błędy min. brakuje zapisu dot. certyfikatu jakie ma otrzymać uczestnik, czy powinnam unieważnić postępowanie czy zmodyfikować SIWZ (usługa społeczna)

15

Jak czas pozwala to zmienić SIWZ.