1 (edytowany przez Arek1980 2017-06-02 06:56:50)

Temat: Oferty częściowe a dokumenty z 26.1

Przetarg podzielony na 4 części.
Przy warunku dot. sytuacji ekonomicznej i finansowej zapis w SIWZ, że w przypadku składania ofert na kilka części wymagania się sumują.
Wykonawca złożył Oferty na 4 części, w JEDZ zaznaczył sekcję alfa.
Oferty dla dwóch części zostały ocenione najwyżej.
Został wezwany na podstawie 26.1 do złożenia dokumentów.
Rozumiem, że jego obowiązkiem jest potwierdzenie, że spełnia warunek dot. sytuacji finansowej i ekonomicznej łącznie dla WSZYSTKICH 4 CZĘŚCI, nie tylko dla tych, w których został najwyżej oceniony?
W przeciwnym wypadku, nie potwierdziłby oświadczenia z JEDZ, gdzie dla każdej części oświadczał, że spełnia tenże warunek.
Dobrze myślę?

2

Odp: Oferty częściowe a dokumenty z 26.1

Ja myślę inaczej.

3

Mógłbyś rozwinąć myśl? :-)

4

Ty myślisz: Obowiązkiem jest potwierdzenie, że spełnia warunek dot. sytuacji finansowej i ekonomicznej łącznie dla WSZYSTKICH 4 CZĘŚCI, nie tylko dla tych, w których został najwyżej oceniony
Ja uważam, że: Obowiązkiem jest potwierdzenie, że spełnia warunek dot. sytuacji finansowej i ekonomicznej łącznie dla 2 dla tych, w których został najwyżej oceniony.

Przykład:

Wymagania w stosunku do wykonawcy:
cz.1 -100
cz.2 -100
cz.3 -100
cz.4 -100
Składa na 4 części, powinien mieć 400. Składa oświadczenie wstępne że ma. Zostaje najwyżej oceniony w cz. 1 i 3, zatem winien wykazać że ma 200.

5 (edytowany przez Arek1980 2017-06-02 10:50:20)

MIRAS - to ja rozumiem.

Zastanawiam się bardziej nad podejściem do tego tematu i jakąś podstawą do wyciągnięcia takich wniosków.

Zaznaczył alfa, że spełnia (400).
Teraz go wzywam, żeby mi to udowodnił składając odpowiednie dokumenty.
W przeciwnym wypadku nie jestem w stanie sprawdzić czy jego oświadczenie na etapie JEDZ było zgodne z prawdą.
Może za daleko idę, ale nie wiem czy tu nawet nie można zastosować 24.1.16...

6 (edytowany przez jo 2017-06-02 11:03:58)

gdyby wygrał 4 części pewnie dałby dokumenty dotyczące 4 części złożone dokumenty możesz oceniać w odniesieniu do 2 części bo tylko do tych części musi się wytłumaczyć

7

Każdą część traktujesz jak odrębne postępowanie, a więc wzywasz tylko do złożenia dokumentów określonych w art. 25.1 dla tych części w których wybrałeś danego wykonawcę. Twoje podejście byłoby oczywistym naruszeniem zasady proporcjonalności. Gdyby wykonawca złożył 4 odrębne jedz też miałbyś wątpliwości?

8

Jak koledzy wyżej.

9 (edytowany przez Arek1980 2017-06-02 12:10:11)

mikoslaw - oczywiście,  że nie traktuję ich jako osobnych postępowań w przypadku kiedy zaznaczyłem w SIWZ, że kiedy Wykonawca składa ofertę na więcej niż jedną część to wymóg dot. zdolności fin-ekon się SUMUJĄ.
To czy składa 4 osobne JEDZ czy jeden i wpisuje w nim 4 części, nie ma znaczenia. To tylko forma.

Przy Twoim rozumowaniu i przykładzie MIRASA z #4 jakby Ci Wykonawca złożył 4 osobne JEDZ i do każdego wsadził tą samą opinię banku na 100 to byś ją przyjął, co było absurdem.

Wracając do meritum, z Waszych wypowiedzi wynika, że w tym względzie zaszła spora zmiana po nowelizacji. Nie tylko o moment kiedy Wykonawca składa dokumenty potwierdzające spełnianie warunków (nie do oferty a na wezwanie), ale również o samo wykazanie spełniania tych warunków.
Przed nowelizacją przy moim zapisie SUMOWANIA wymagań zdolności fin-ekon Wykonawca składając 4 oferty musiał przedstawić zdolność na łączną wartość z tych 4 części (a przecież nie wiedział ile wygra części i czy w ogóle wygra).
Teraz na etapie JEDZ oświadcza mi, że spełnia warunki (czyli wg moich zapisów na sumę z 4 części jeśli złożył oferty na wszystkie 4), ale jak przychodzi co do czego ma mi wykazać tylko na te, na które jest najwyżej oceniony?

10

No właśnie traktujesz je jak oddzielne postępowanie ponieważ badasz czy spełnia warunki dla każdej części a to, że warunki dot. zdolności finansowych się sumują tego zmienia. Oczywistym jest, że ta sama opinia banku  na kwotę 100 000  potwierdzałaby spełnienie warunku tylko dla jednej części, ale gdyby złożył 4 oddzielne jedz a w każdym inna opinia banku na 100 000 należałoby je uznać tak samo gdyby złożył 2 opinie na kwotę 200 000, albo jedną na 400 000.