1

Temat: podział na części

mam do ogłoszenia przetarg na budowę fragmentu ścieżki z grilowiskiem, połączonej z siłownią zewnętrzną w ramach jednego projektu budowlanego zatwierdzonego jednym zgłoszeniem.
czy muszę podzielić to zamówienie na części  (nop osobno ścieżka i osobno siłownia) - wartość całego zamówenia do około 120.000 zł (mamy jeszcze w budżecie środki na dwie inne siłownie zewnętrze więc jeżeli ich połączę to wartość szacunkowa jest powyżej 30 tys euro. Dodam jeszcze że to grilowisko i ta siłownia o której mowa na początku już i tak jest pierwszym etapem większej inwestycji wię w zasadzie już jest pierwszą z części (etapów) - mam jeden kosztorys na wszytko i straszny problem żeby to podzielić na części

2

Odp: podział na części

moim zdaniem juz podzielone zostalo zamowienie- to teraz jest jedną  z części, i traktowalabym to teraz jako jedno zadanie bo mam jeden projekt .

3

martwi mnie tylko że różne firmy będą robić te dwa zakresy ale z drugiej strony dwie firmy na jednym placu budowy dwie geodezje powykonawcze czyli podwójnie zapłacimy

4

jedzenie z grilla jest niezdrowe piszą w internecie

5

jak również DFP jest niezdrowa

6

radcy napisali żeby podzielić i od biedy mogę podzielić ale jak prowadzić roboty na jednym miejscu żeby jeden drugiemu nie rozjeżdżał roboty masakra

7

Dla danych części określisz różne terminy wykonania zadania z zastrzeżeniem że wykonawca X przystąpi do prac w momencie zakończenia wykonania zadania przez wykonawcę Y, jednak nie później niż....., idzie to określić gdzieś miałem takie zapisy...

8

Marcel, a co zrobisz jak wszystko wygra jeden wykonawca? Zabronisz mu jednocześnie wykonywać dwie roboty. Na taki sposób realizacji jak proponujesz nie zawsze jest czas. jo może jako osobną część wpisz obsługę geodezyjną budowy. Będziesz miał jednego wykonawcę a i zadowolisz PZP.

9

liczyłem na to że mi potwierdzicie że już podział na etapy całej inwestycji będzie wystarczający  smile

10

Spotkałem się z opinią, które mnie przekonuje, że skoro zamówienie jest tak małe, że może je realizować MŚP (a taki był cel nowelizacji w tym zakresie) nikt nie może nam zarzucić braku podziału zamówienia na części. Ponadto zgodnie z motywem 78 preambuły do dyrektywy klasycznej  "instytucja zamawiająca powinna mieć obowiązek rozważenia celowości podziału zamówień na części, jednocześnie zachowując swobodę autonomicznego podejmowania decyzji na każdej podstawie, jaką uzna za stosowną, nie podlegając nadzorowi administracyjnemu ani sadowemu".

11

tę słyszałem tą opinię z ust Pani Ż.
dzielę na części 1 część całość robót z chodnikami i siłownią w drugiej części dostaw kamiennych ław

12

I bardzo dobrze, ja też się z koniem nie kopię, każą dzielić więc dzielę. Często nie ma to sensu ale nikt mi nie zarzuci że nie spełniłem wymogów ustawy.