Temat: jeszcze raz sumowanie róbót w różnych obiektach
W dwóch obiektach planuje się wykonanie podobnych robót ogólnobudowlanych, remontowych, instalacyjnych w tym z montażem klimatyzacji.
Łączyć dla określenia procedury? bo nic już nie wiem ....
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → jeszcze raz sumowanie róbót w różnych obiektach
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W dwóch obiektach planuje się wykonanie podobnych robót ogólnobudowlanych, remontowych, instalacyjnych w tym z montażem klimatyzacji.
Łączyć dla określenia procedury? bo nic już nie wiem ....
najpierw połączyć (do szacowania) a potem podzielić (do przetargu) albo przyjąć że decydujące jest to że są to odrębne obiektu budowlane i osobno wszystko, z przyczyny że jestem osobą strachliwą zazwyczaj wybieram opcję 1.
hihi, ....asekuracyjną osobą.
najpierw łączyć potem dzielić , ktoś powiedziałby wariaty, ale użytkownicy ustawy tak nie powiedzą
być może należy to sumować, jeszcze cos poczytam swego czasu widziałem jakiś periodyk w tej sprawie, najwyżej zamiescze
z tego periodyku wynika że jednak nie ma obowiązku sumowania:
http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/wartosc-zamowienia-art-33-ust-1-pkt-1/o-szacowaniu-wartosci-zamowien-na-roboty-budowlane/
Odrębnie:
Jeżeli celem zamówienia jest wykonanie robot remontowych w obrębie jednego ?obiektu budowlanego? w rozumieniu prawa budowlanego, wartość robot wykonywanych w ramach tego obiektu powinna podlegać sumowaniu. W sytuacji, gdy zamawiający dokonuje remontów rożnych obiektów budowlanych, przy czym na remonty te składają się rożne rodzaje robot np. wymiana okien, malowanie, kładzenie wykładzin, drobne roboty budowlane i instalacyjne, mimo, że niektóre rodzaje robot powtarzają się w rożnych obiektach, wartością zamówienia będzie co do zasady wartość robot wykonywanych w obrębie jednego budynku, gdyż dopiero całość prac składających się na roboty budowlane wykonywane w ramach jednego budynku można określić jako jedno spójne zamierzenie budowlane. Taki sposób szacowania wartości zamówienia nie stoi na przeszkodzie łączeniu przez zamawiającego w jednym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego remontów kilku budynków, jeżeli połączenie realizacji zamówienia na kilku obiektach jest uzasadnione względami organizacyjnymi czy finansowymi lub innymi okolicznościami obiektywnie uzasadniającymi takie działanie.?
Obiekty budowlane oddzielnie.
z tego periodyku wynika że jednak nie ma obowiązku sumowania:
W sytuacji, gdy zamawiający dokonuje remontów rożnych obiektów budowlanych, przy czym na remonty te składają się rożne rodzaje robot np. wymiana okien, malowanie, kładzenie wykładzin, drobne roboty budowlane i instalacyjne, mimo, że niektóre rodzaje robot powtarzają się w rożnych obiektach, wartością zamówienia będzie co do zasady wartość robot wykonywanych w obrębie jednego budynku, gdyż dopiero całość prac składających się na roboty budowlane wykonywane w ramach jednego budynku można określić jako jedno spójne zamierzenie budowlane.
A co w sytuacji, jeżeli zakres robót jest tożsamy, ale dotyczy dwóch odrębnych budynków?
Zrobiłbym jedno postępowanie z podziałem na zadania i nikt się nie przyczepi. Tak asekuracyjnie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc