1

Temat: wybór drugiego wykonawcy z rankingu

witam.
procedura odwrotna. po wyborze najkorzystniejszej oferty wykonawca odmówił podpisania umowy.
skorzystałem z 24aa.2. wezwałem drugiego z rankingu do złożenia dokumentów.
czy po dokonaniu ponownego wyboru najkorzystniejszej oferty muszę czekać znów te 5 dni z podpisaniem umowy?
jeżeli tak, to będę musiał chyba wystąpić o przedłużenie TZO.

2

Odp: wybór drugiego wykonawcy z rankingu

Wg mnie tak, bo powstały nowe okoliczności na które można składać odwołanie. Czyli np trzeci wykonawca może złożyć odwołanie nna ten drugi wybór.
A co jak nie ma trzeciego? To wtedy nie widzę sensu czekać 5 dni, bo na co.

3

po nowelizacji postępowania miały być szybsze. jak na moje to raczej dłużej to trwa teraz.
załóżmy, że wykonawcy składają wszystko na ostatni dzień:
1 dzień - otwarcie ofert
czekam 3 dni na GK, mają czas do końca;
5 dzień - wzywam najwyżej ocenionego do złożenia dokumentów, ma 5 dni, czyli ostatni możliwy to 10 dzień.
11 dzień - wybieram najkorzystniejszą ofertę i czekam 5 dni z podpisaniem umowy.
17 dzień podpisanie umowy.

i teraz jak najkorzystniejszy nie chce podpisać umowę, to wzywam drugiego o dokumenty, czyli kolejne 5 dni, potem wybieram ponownie najkorzystniejszą ofertę i znów czekam 5 dni.

reasumując, te 30 dni związania ofertą, to na styk.

nowelizacja w tym przypadku ułatwiła tylko życie wykonawcom, bo nie muszą z ofertą składać tych wszystkich dokumentów.

4

Jakie ułatwiła? Coś co przed nowelizacją załatwiali w jednej przesyłce teraz muszą robić w trzech, a jeszcze tracić czas na pilnowanie kiedy zamawiający  zamieści na stronie informację z otwarcia ofert aby dotrzymać 3 dniowego terminu na GK.

5

Mamy już pierwsze doświadczenia z tych zmian.  I co. Wykonawcy i tak są przygotowani z kompletem dokumentów, tylko muszą czekać aż ich się później wezwie. I co daje to zamawiającemu i wykonawcy - wydluzenie procedury. i skomplikowanie. Nie wspomnę o nienajszczesliwszej sytuacji z oceną ofert bez dokumentów przedmiotowych. Miłego weekendu. Ale ogólnie głowa do góry.