1

Temat: dokumenty na podstawie 26.2

Proszę o potwierdzenie, czy dobrze to rozumiem.  Jeśli wzywam na podst. 26.2 najwyżej ocenionego, to on może:
1. Dać mi wszystkie dokumenty wydane po dacie otwarcie ofert, ale oczywiście w terminie wezwania.
2. Dać mi dokumenty, np. ZUS i US z datą sprzed otwarcia, ale wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert, a np. wykaz robót z datą po otwarciu, w terminie wezwania.
3. Dać mi wszystkie dokumenty sprzed lub z datą terminu otwarcia ofert.

Według mnie 1 i 2 na pewno ok, ale ja mam sytuację z nr 3. Wykonawca na wezwanie składa mi dokumenty i wykazy z datą 1 dzień przed terminem składania ofert. Czy jeżeli dokumenty i wykazy są załącznikami do pisma przewodniego, na którym widnieje rzecz jasna data po otwarciu ( w terminie wezwania) to można uznać. Ja bym uznała, a Wy?

2

Odp: dokumenty na podstawie 26.2

Data wystawienia dok. jest mniej ważna, ważne jest potwierdzenie warunków, ich aktualność na dzień złożenia.

3

Czyli, jeżeli wykonawca składa pismo przewodnie i pisze, że w załączeniu przedkłada wykaz....., ZUS, itp. a to wszystko jest z datą sprzed otwarcia (np. 1-2 dni) to jest ok? Przecież nie będę od niego wymagać, żeby mi jeszcze pisał, że to jest aktualne.

4

Skoro składa to oświadcza że są aktualne, ale pamiętać trzeba aby były zachowane terminy dok. wynikające z rozporządzenia np. ZUS czy US.

5

Wielkie dzięki!

6

A jeżeli ZUS jest z datą wystawienia po otwarciu ofert ?

7

podepne sie..help!
jesli po ocenie ofert okazuje sie ze wykonawca najwyzej w rankingu to ten sam z ktorym miesiac temu podpisalismy umowe w innym  postepowaniu ma tam wykaz dostaw i spelniaja one warunki postawione w aktualnie rozstrzyganym to czy mam wzywac go na podstawie 26.ust 2 do zlozenia wykazu dostaw i czekac 5 dni na to czy jest zapis gdzies  w ustawie ze z. nie musi..cos mi sie o uszy obiło pomóżcie

8

jarosław napisał/a:

A jeżeli ZUS jest z datą wystawienia po otwarciu ofert ?

Jest ok.

9

Marta napisał/a:

podepne sie..help!
jesli po ocenie ofert okazuje sie ze wykonawca najwyzej w rankingu to ten sam z ktorym miesiac temu podpisalismy umowe w innym  postepowaniu ma tam wykaz dostaw i spelniaja one warunki postawione w aktualnie rozstrzyganym to czy mam wzywac go na podstawie 26.ust 2 do zlozenia wykazu dostaw i czekac 5 dni na to czy jest zapis gdzies  w ustawie ze z. nie musi..cos mi sie o uszy obiło pomóżcie

§ 10. 2. W przypadku wskazania przez wykonawcę oświadczeń lub dokumentów, o których mowa w § 2, § 5 i § 7, które
znajdują się w posiadaniu zamawiającego, w szczególności oświadczeń lub dokumentów przechowywanych przez zamawiającego
zgodnie z art. 97 ust. 1 ustawy, zamawiający w celu potwierdzenia okoliczności, o których mowa w art. 25
ust. 1 pkt 1 i 3 ustawy, korzysta z posiadanych oświadczeń lub dokumentów, o ile są one aktualne.

10 (edytowany przez Marta 2017-06-28 08:06:18)

aha czyli ne dotyczy wykazu dostaw, dzieki Marcel

11

Dlaczego nie?

12 (edytowany przez Marta 2017-06-28 08:20:12)

a faktycznie wykaz dostaw jest w paragrafie 2 pkt 4, zle odczytalam..
w takim przypadku nierwzywam wykonawcy o zlozenie tych dokumentow?

13

Ja bym sobie darował big_smile