1 (edytowany przez doris233 2017-06-28 18:39:04)

Temat: Informacja z otwarcia a brak ofert

Czy w postępowaniu, w którym nie wpłynęła żadna oferta należy przeprowadzić "otwarcie ofert".

Przed otwarciem podaje się kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na finansowanie zamówienia. Jeżeli fizycznie nie odbyło się otwarcie ofert to czy należy zamieścić na stronie internetowej  informację z otwarcia  w tym kwotę przeznaczonej na realizację. Nie chcemy podawać kwoty przeznaczonej  na realizację bo jeszcze raz będziemy publikować ogłoszenie.

2

Odp: Informacja z otwarcia a brak ofert

Tak, otwarcie a raczej posiedzenie komisji powinno się odbyć, jak również informacja że ofert nie było.

3

nie mam komisji (poniżej 11 ust 8) nie piszę żadnej informacji tylko od razu unieważniam bez podania kwoty

4

Marcel, czy w informacji z otwarcia (strona www) podajesz kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na finansowanie zamówienia, jeżeli nie wpłynęła żadna oferta? Zamawiający nie chce ujawniać kwoty, ponieważ będzie uruchamiał procedurę ponownie.

Widzę, że jo nie podaje kwoty na realizację. Ciekawa jestem jak pozostali?

5

Podaję wszystkie informacje jakie są niezbędne podczas otwarcia ofert, to że ofert nie ma nie znaczy że mam nie robić nic, procedura trwa i trzeba ją zakończyć od a do z.

6

doris233 napisał/a:

Marcel, czy w informacji z otwarcia (strona www) podajesz kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na finansowanie zamówienia, jeżeli nie wpłynęła żadna oferta? Zamawiający nie chce ujawniać kwoty, ponieważ będzie uruchamiał procedurę ponownie.

Widzę, że jo nie podaje kwoty na realizację. Ciekawa jestem jak pozostali?

możesz teraz spróbować WR tylko podanie kwoty trochę sprawę może utrudnić

7 (edytowany przez doris233 2017-06-30 10:15:49)

jo napisał/a:

[możesz teraz spróbować WR tylko podanie kwoty trochę sprawę może utrudnić

Właśnie o to chodzi

Marcel ty podajesz kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć w kolejnym postępowaniu, a ja chcę tego uniknąć.

Przeglądając strony internetowe zamawiający różnie podchodzą do publikacji informacji z otwarcia przy braku ofert, dlatego jestem ciekawa jakie jest wasze zdanie w tym temacie.

A może pozostali użytkownicy forum też się wypowiedzą...

8

... ano się wypowiedzą:

Skoro nie masz ofert to nie podajesz też kwoty. Ustawa stanowi "Bezpośrednio przed otwarciem ofert zamawiający podaje kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia". Skoro nie ma ofert, to nie ma otwarcia, skoro nie ma otwarcia to nie ma obowiązku informacyjnego. To takie proste... podobnie z obowiązkiem informacyjnym na stronie internetowej. wink Również nie wypełniasz protokołu cz. 11, pkt 1, 2. Zostawiasz tylko 3.

9

Dobrze, jednak co zrobisz jak pojawią się osoby na otwarcie ofert?, uważam że będzie jasno i precyzyjnie jak zbierze się komisja (jeżeli powołano) stwierdzi brak ofert (oficjalnie), poda kwotę, unieważni postępowanie.

10

Dzięki MIRAS. Też uważam, że nie ma miejsca otwarcie ofert, a jeśli się ktoś zjawi to poinformuję o braku ofert, a kwoty nie mam obowiązku podawać. Niby coś oczywistego ale spotkałam się z różnymi opiniami.

11 (edytowany przez janek159 2017-06-30 12:48:06)

jo napisał/a:

nie mam komisji (poniżej 11 ust 8) nie piszę żadnej informacji tylko od razu unieważniam bez podania kwoty

podoba mi się to podejście, widzę tu rozsądek

Podawanie kwoty służy temu aby później zam. nie manipulował przy dokonywaniu wyboru oferty, jaki sens ma podawanie kwoty jak nie ma ofert, nie ma sensu. Tylko z ofertami ma sens, a nawet nie sens a jest to obowiązek ustawowy, wówczas.

12

albo po co zamieszczać informacje z otwarcia ofert, skoro nie było otwarcia ofert, no po co po co

zresztą nawet przepis art. 86 mówi, że informacje się zamieszcza ,,po otwarciu ofert", a jak nie było otwarcia .. 

5. Niezwłocznie po otwarciu ofert zamawiający zamieszcza na stronie internetowej informacje dotyczące:
1) kwoty, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia;
2) firm oraz adresów wykonawców, którzy złożyli oferty w terminie;
3) ceny, terminu wykonania zamówienia, okresu gwarancji i warunków płatności zawartych w ofertach.