1

Temat: zamówienia sektorowe dla gmin

Witam, proszę o pomoc. Mamy budowę dalszej części kanalizacji, w tym roku mamy dofinansowanie z Unii, wszystko ogłosiłam przetarg nieograniczony, kwota poniżej wartości unijnych. Po ogłoszeniu dostaliśmy informację, gdzie m.in. zwrócono uwagę na zamówienia sektorowe, gdzie uwzględniona jest kanalizacja. Z zawartych tam zapisów wynika (jak dobrze rozumiem), że poniżej unijnych nie stosuję ustawy PZP. Nie wiem co teraz zrobić, jak ogłoszenie poszło na BZP jako obowiązkowe, SIWZ na podstawie ustawy. Możecie w tej sytuacji doradzić lub wyjaśnić?

2

Odp: zamówienia sektorowe dla gmin

znalazłem tylko wodę a art. 132 nie ma tam chyba kanalizacji i nie wiem czy to dotyczy sytuacji jeżeli gmina nie jest później dystrybutorem tej sieci tylko np spółka

3

kanalizacja jest w art. 132 ust. 2 pkt 1) Też się nad tym zastanawiam.

4

fakt jest kanalizacja. Tylko czy dotyczy Gmin czy spółek?

5

Ja byłam na szkoleniu, na którym szkolący stwierdził, że dotyczy to sytuacji, w których gmina jest dystrybutorem wody, a nie ma zakładu gospodarki komunalnej. Gdy gmina buduje, a zakład prowadzi potem dystrybucję, to art. 132 takiego przypadku nie dotyczy. Ale ze względu na środki unijne trzeba byłoby to wyjaśnić w 100%.

6

Niestety my nie możemy tego przekazać naszej spółce i zostaje pod gminą. A czy mona by unieważnić na podstawie art. 93 ust. 1 pkt. 7?

7

zastanawiam się czy to jest duże naruszenie przepisów jeżeli nie trzeba stosować ustawy a się stosuje gorzej by było w drugą stronę

8

Jeżeli chodzi o unieważnienie, to wydaje mi się, że właśnie z tego przepisu.

9

a podpowiedzcie mi jeszcze jak unieważnić, gdzie to trzeba opublikować?

10

Na pewno trzeba unieważnić.

11

a na BZP trzeba ogłaszać jakieś ogłoszenie  unieważnieniu??

12

Może trzeba zadzwonić do BZP i coś podpowiedzą. A tak w temacie- jak będzie coś wiadomo odnośnie procedury - trybu konkurencyjnego wyboru wykonawców z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi to proszę daj znać, jakiś link... cokolwiek.

13

niki123 napisał/a:

Niestety my nie możemy tego przekazać naszej spółce i zostaje pod gminą. A czy mona by unieważnić na podstawie art. 93 ust. 1 pkt. 7?

A gdzie tu jest wada postępowania? Nie widzę takiej.

Opinia UZP jest następująca.

W świetle dyrektywy sektorowej, podmiotami zamawiającymi są również polskie gminy O ILE PROWADZĄ działalność sektorową.

Czy jesteście gminą PROWADZĄCĄ działalność sektorową?

14

Dawniej faktycznie jako gminę w ogóle nas zamówienia sektorowe nie dotyczyły, ale teraz pozmieniało się  o czym mówi art. 132 ust 1 PZP " Przepisy niniejszego rozdziału stosuje się do zamówień udzielanych przez zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1-4...", czyli gminy jako jednostki sektora finansów publicznych też maja obowiązek stosować zamówienia sektorowe. Drugi powód to cel zamówienia i tu jest ogólny katalog podawany dalej w art. 132 ust. 1, gdzie w pkt. 4 pisze: "tworzenia sieci przeznaczonych do świadczenia publicznych usług związanych z produkcją lub dystrybucją wody pitnej lub dostarczania wody pitnej do takich sieci lub kierowania takimi sieciami". Ten punkt jest powiązany z art. 132 ust 2, gdzie pisze: "Zamawiający udzielający zamówień, o których mowa w ust. 1 pkt 4, stosują przepisy niniejszego rozdziału również do zamówień związanych z:
1)  kanalizacją i oczyszczaniem ścieków;
2)  projektami dotyczącymi inżynierii wodnej, nawadniania lub melioracji pod warunkiem, że ilość wody wykorzystywanej do celów dostaw wody pitnej stanowi ponad 20% łącznej ilości wody dostępnej dzięki tym projektom lub instalacjom nawadniającym lub melioracyjnym." Czyli nasza nieszczęsna kanalizacja. Nasze zamówienie finansowane jest ze środków unijnych i w informacji jakie zostały przesłane z  Departament Funduszy Europejskich dotyczące PROW było zaznaczone aby zwrócić uwagę na zamówienia sektorowe. Nasze zamówienie jest poniżej progów unijnych więc jak czytam dalej nie obowiązują nas przepisy PZP. Dodatkowo taki komentarz zanlazłam: https://sip.lex.pl/#/analiza/738426827/zamowienia-sektorowe-po-nowelizacji-pzp?keyword=Zam%C3%B3wienia%20sektorowe&cm=STOP
Jeśli się mylę proszę o sprostowanie smile

15

No tak - lecz powtarzam - O ILE PROWADZĄ DZIAŁALNOŚĆ sektorową.

Prowadzicie?. raczej nie.

16

Darek W. Jak rozumiesz działalność sektorową? Jeśli mamy kanalizację i odprowadzamy ścieki to nie podchodzi do działalności sektorowej??

17 (edytowany przez jo 2017-06-29 08:29:28)

kto u was fakturuje za ścieki i kto prowadzi bieżącą eksploatację ? Gmina osobiście czy np gminna spółka

18

Spółka, ale gmina jako beneficjent o środki unijne nie może tych pieniędzy przekazać spółce i robimy to jako gmina

19 (edytowany przez jo 2017-06-29 09:02:06)

mamy podobnie uważa że nie jesteśmy sektorowcami my robimy kanalizację następnie na podstawie umowy przekazujemy do eksploatacji (nie własnościowo)spółce która prowadzi eksploatacje  i rozliczenia z mieszkańcami

20

Pytałam u "źródła" czyli Departament Funduszy Europejskich dotyczące PROW, Pani poinformowała mnie, że mimo iż jesteśmy gminą to mamy stosować zamówienia sektorowe odnośnie budowy kanalizacji. A mając wartość poniżej progów unijnych - na podstawie zasad konkurencyjności.....

21

Też słyszałam taką opinię. U nas nie ma spółki. Gmina realizuje inwestycję i potem to prowadzi. Słyszałam, że w takim przypadku realizujemy zamówienie sektorowe, a ponieważ wartość zamówienia jest poniżej progu ustawy nie stosuje się. Zgadzacie się?

jo napisał/a:

mamy podobnie uważa że nie jesteśmy sektorowcami my robimy kanalizację następnie na podstawie umowy przekazujemy do eksploatacji (nie własnościowo)spółce która prowadzi eksploatacje  i rozliczenia z mieszkańcami

22

niki123 napisał/a:

Spółka, ale gmina jako beneficjent o środki unijne nie może tych pieniędzy przekazać spółce i robimy to jako gmina

I słusznie.

23

niki123 napisał/a:

Pytałam u "źródła" czyli Departament Funduszy Europejskich dotyczące PROW, Pani poinformowała mnie, że mimo iż jesteśmy gminą to mamy stosować zamówienia sektorowe odnośnie budowy kanalizacji. A mając wartość poniżej progów unijnych - na podstawie zasad konkurencyjności.....

Pani się myli, o ile NIE prowadzicie działalność sektorową jako gmina.

Pani się nie myli, o ile prowadzicie działalność sektorową jako gmina.

24

Darek W. proszę w takim razie wytłumaczyć mi "działalność sektorową" bo chyba nie do końca się rozumiemy?