1

Temat: czy sumować oprogramowania

czy sumujecie oprogramowania np. biurowe takie jak kosztorysowe, czy excel, systemu informacji prawnej, albo inne np. oprogramowania antywirusowe, albo ,,oprogramowanie do monitorowania wydajności aplikacji z poziomu użytkownika".

czy łącznie czy odrębnie to traktujecie w zależności od przeznaczenia. Wykonawcy pewnie mogą być ci sami wszystkiego.

2

Odp: czy sumować oprogramowania

NO , NA PEWNO MACIE JAKIS POGLĄD W TEJ SPRAWIE

3

Jak Wykonawcy mogą być ci sami to razem smile

4 (edytowany przez janek159 2017-06-29 09:54:29)

a że przeznaczenie (tożsamość przedmiotowa) inne to nic? no powiedzmy że te biurowe to łączyć, a ten program specjalistyczny do obsługi jakiegoś tam systemu

5

No dobra to powiedz jak będziesz sumował jaka będzie to kwota?

6

jakie to ma znaczenie

7

Dla mnie podstawowe.

8

Chodzi o zasadę czy to jest ten sam rodzaj zamówienia czy nie.

No oczywiście że ustalenie tego ma ten skutek, że traktując łącznie wchodzimy w PZP, a traktując odrębnie nie wchodzimy.

9

Osobiście jestem za sumowaniem.

10

Czyli ten sam rodzaj zamówienia czy nie.

11

Dla mnie nie. Te programy które mają powszechne zastosowanie i zarazem są niezbędne do funkcjonowania, czyli systemy operacyjne i wszelkie ofisy, programy antywirusowe, łączę bo mają to samo przeznaczenie - zapewnienie podstawowego funkcjonowania komputera. Inne, bardziej "specjalistyczne" traktuję jako oddzielne zamówienia. Np. obsługa budżetu, Lex, program kadrowo- płacowy itp, każde oddzielnie.

12

No właśnie, też tak uważam, dzięki za wypowiedź.

13

też jestem za sumowaniem i ewentualnym podziałem na części. a co jak masz program modułowy? kadry-płace, księgowości i inne z tej samej firmy. a jak z rożnych to nie są kompatybilne, niby mogą działać ale utrudniają działanie bo nie przenoszą danych.

14

tori33 napisał/a:

też jestem za sumowaniem i ewentualnym podziałem na części. a co jak masz program modułowy? kadry-płace, księgowości i inne z tej samej firmy. a jak z rożnych to nie są kompatybilne, niby mogą działać ale utrudniają działanie bo nie przenoszą danych.

czyli też z Marcelem jesteś za sumowaniem wszystkiego ze względu na (jak widać sadzicie) ten sam rodzaj zamówienia,

My z Jarosławem nie jesteśmy za sumowaniem czegokolwiek co się nazywa oprogramowanie.

15

W miesięczniku Przetargi Publiczne 7/2017 w ostatniej części artykułu "Zakup oprogramowania" autor pisze o możliwości podziału zamówienia i odrębnym szacowaniu wartości jeżeli są to oprogramowania o różnej tematyce, kierowane do różnych odbiorców.

16

o widzisz, czujemy te zamówienia Jarosław