1

Temat: problem z ofertą

Witam,
Mam taki problem bo nie za bardzo wiem jak postąpić w tej sytuacji. Już jesteśmy po rozstrzygnięciu przetargu, przychodzi faktura i okazuje się, że z obliczeń netto vat brutto nie zgadza się jeden grosz. W konsekwencji wartość brutto powinna być o grosz niższa. W ofercie po prostu wykonawca zaokrąglił w górę kwotę o 1 grosz. W ofercie też były ceny  netto , stawka podatku VAT i brutto. Nic nie było poprawiane. Ten grosz nie ma w ogóle wpływu na ocenę ofert. Co zrobić?

2

Odp: problem z ofertą

Poprawić fakturę.

3

ale ta faktura jest zgodna z ofertą. Jak ją poprawią to nie będzie zgodna z ofertą o jeden grosz.

4

Problem jest i kontrola wytknie, u mnie było to samo, niech poprawią więc fakturę raczej jedyne wyjście, ewentualnie dostaniecie naganę w przypadku kontroli za niepoprawienie omyłki rachunkowej ale faktura już będzie ok.

5

aha no to mnie pocieszyłeś:-( ale dzięki

6

Ja kiedyś woziłem się w U.M. przy rozliczeniu dotacji z 1 groszem przez kilka tygodni. W końcu zrobiłem zestawienie cen jednostkowych z dokładnością do 5 miejsc po przecinku i dopiero zsumowanie takich wartości dało żądaną sumę. Może spróbuj takiego rozwiązania o ile jest to możliwe.

7

A czy z tego powodu zrobić aneks do umowy? Bo kwota brutto zmniejszyła się o 1 grosz.

8

Książkowo zrobić, logicznie to głupota.

9 (edytowany przez Marta 2017-07-13 11:16:45)

mam problem z oferta- brakuje w niej ostatniej strony na ktorej jest :

13. Załącznikami do oferty, stanowiącymi jej integralną część są:
- ????????????????????,
- ????????????????????,
- ????????????????????,
- ????????????????????,
- ???????????????????? .

?????????..?, dnia ????????.           
(miejscowość i data)
                                                                                              .................................................................................
(podpis osoby/osób uprawionej/nych do reprezentowania Wykonawcy)

moge uzupelnic czy oferta do odrzucenia bo nie podpisana? na kazdej stronie formularza ofertowego mam parafy (nie mam ostatniej strony wskazanej powyzej) , pod oswiadczeniami  z art. 25 a ust. parafa plus pieczatka

10 (edytowany przez Marcel 2017-07-13 11:45:49)

"Chociaż podpis nie musi być sporządzony czytelnie, to powinien odzwierciedlać cechy charakterystyczne dla osoby, która go składa, i tym samym ? wskazywać na tę osobę (postanowienie Sądu Najwyższego z 17 czerwca 2009 r.; sygn. akt: IV CSK 78/09).
W  utrwalonej praktyce obrotu za ważny podpis uważa się nie tylko podpis imieniem i nazwiskiem lub podpis samym nazwiskiem, lecz także ? i najczęściej ? skrót podpisu (?podpis nieczytelny?), którego wystawca zwykle używa przy podpisywaniu dokumentów i który jest ?godłem? jego podpisu (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 10 listopada 2006 r.; sygn. akt: II FSK 1144/05)."

Ja uważam że to bardziej błąd co do formy a nie podstawa do odrzucenia, tym bardziej że na ostatniej stronie są same "pierdoły".

11

Marcel- tez czytalam to postanowienie SN stad moja watpliwosc
zostawilbys ta oferte ze jest ok czy uzupelnial?

12

Uzupełniać nic tutaj nie możesz, nie ofertę!, ja bym zostawił.

13

dzięki