1

Temat: Rozliczenie remontu

Mam pytanko. W trakcie robót remontowych została zmieniona technologia wykonania pewnych prac, ponadto w innym przypadku zmieniono materiał oraz sposób wykonania. Rozliczenie kosztorysowe. Wyżej wymienione prace ze względu na zmiany nie mają odzwierciedlenia w kosztorysie ofertowym. Jak je potraktować jako roboty dodatkowe czy uzupełniające. Definicje tych robót znam i do żadnych mi nie pasują wykonane prace. Może muszę poprostu wyciąć te roboty z pierwszego zamówienia przeprowadzić na nowe roboty WR i potraktować jako oddzielną robotę. Czy w takim wypadku obowiązują mnie 50 % limity.

2

Odp: Rozliczenie remontu

Widzę, że żadna z tęgich głów nie chce się zmierzyć z moim problemem więc może spróbuję sam coś wymyślić.
Zmiana technologii polega na tym, iż zamiast ułożenia terakoty na płytach gipsowo włóknowych ułożono na wykonanej dodatkowej wylewce. Na prace dodatkową mi to nie wygląda bo wykonano coś w zamian anie dodatkowo co było niezbędne żeby remont mógł iść dalej do przodu. Na ścianach zamiast płytek po 25 zł ułożono płytki po 60 zł. Nijak prace dodatkowe. Powyższe płytki ułożono na podstawie projektu co powoduje zastosowanie innych przeliczników cenowych w kosztorysie. Powyższe roboty nie są też uzupełniające bo te występują wtedy gdy wykonujemy prace takie same jak w postępowaniu podstawowym. Mógłbym wyciąć część zakresu z postępowania podstawowego a w ich miejsce zrobić nowy przetarg np. WR z dotychczasowym wykonawcą, ale czy mogę, czy zmiana przedmiotu zamówienia będzie naruszeniem ustawy, czy obowiązują mnie 50 % limity (przecież ustawodawca wprowadzając je chciał ograniczyć ilość robót dodatkowych i zdyscyplinować Zamawiających do lepszego szacowania). Idę do domu może po wekendzie mnie coś oświeci, a może ktoś z was się zlituje i coś poradzi.

3

za dużo by pisać - generalnie to masz nie tak - np. dlaczego chcesz dopłacać do płytek? - nie ma żadnej podstawy i sądzę że nie znajdziesz jej itp może wrócimy do spr. po wekendzie

4

danaug napisał/a:

- np. dlaczego chcesz dopłacać do płytek?

Płytki musieliśmy zamienić na droższe z kilku względów. Po pierwsze płytki jakie zaproponował Wykonawca nie położyłbym nawet w garażu, po drugie za namową Wykonawcy zleciliśmy projektantce wykonanie aranżacji łazienek co wymagało zastosować inne płytki. Wiem co odpowiecie "takie rzeczy powinno się uwzględnić przed przetargiem a nie po" . Gdybym zrobi to przed teraz nie miłbym do was pytań. Dzięki danaug, że chociaż ty chcesz się z tym zmierzyć.

5

kłopot polega na tym że tak naprawdę to niewiele możesz zrobić. Widzę że dobrze wiesz w czym problem - dokumentacja do luftu, jeżeli nie opisano standardu to znaczy że zamawijący chciał mieć najtańsze badziewie i takie dostał. płacenie teraz wykonawcy za podniesienie standardu jest strasznie ryzykowne (niedopuszczalne w świetle obowiązujących przepisów) Odstąpienie od umowy - tak jeżeli możecie udowodnić że realizacja umowy nie leży w interesie publicznym (nie sądzę aby się udało wykazać), wyłączenie pewnego zakresu i zamówienie tej cz. z WR to tak jakbyście poprostu dopłacili - trudna sprawa, musisz sam decydować, nie mam dla ciebie dobrego rozwiązania, przykro mi.

6

Dzięki choć za próbę pomocy.