1

Temat: Kryteria oceny ofert

Kryterium oceny ofert było m.in. doświadczenie zawodowe inspektora nadzoru inwestorskiego w specjalności drogowej, od momentu uzyskania uprawnień, które Wykonawca zobowiązany był wpisać w formularzu ofertowym. Wykonawca wpisał 20 lat i otrzymał maksymalną ilość punktów. Do oferty załączył 1- stronę decyzji o nadaniu uprawnień, z której wynika, iż uprawnienia w branży drogowej posiada od 10 lat. Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie do wyjaśnienia wskazał, iż posiada 20 letnie doświadczenie zawodowe w wymaganej branży. Co w tej sytuacji powinnam zrobić, może wykluczyć z art. 24 ust. 1 pkt 17 ustawy Pzp?

2

Odp: Kryteria oceny ofert

Ja nie widzą tu podstaw do wykluczenia a jedynie do ponownego przeliczenia punktacji. Decydujące znaczenie ma zapis

Grażka napisał/a:

Kryterium oceny ofert było m.in. doświadczenie zawodowe inspektora nadzoru inwestorskiego w specjalności drogowej,od momentu uzyskania uprawnień

a tu jak sama piszesz wykonawca

Grażka napisał/a:

załączył 1- stronę decyzji o nadaniu uprawnień, z której wynika, iż uprawnienia w branży drogowej posiada od 10 lat.

i za tyle powinien być punktowany a nie za łączny staż pracy w budownictwie.

3

Czy w tej sytuacji powinnam poprawić formularz ofertowy jako inną omyłkę i czekać na zgodę Wykonawcy? Wg mnie Wykonawca przedstawił informacje wprowadzajace Z w błąd, które mogą mieć istotny wpływ na wynik postępowania.

4

Można było by zastanawiać się nad wykluczeniem w przypadku podania nieprawdziwych informacji w przypadku kiedy zamawiający powziął by wiadomość o nich z innych źródeł (zewnętrznych) w tym przypadku był załączony dok. (decyzja uprawnień) z której wynika rozbieżność, wobec tego raczej bym nie wykluczał.

5

Z podstawy prawnej decyzji wynika, iż Wykonawca nie posiada doświadczenia 20 lat w specjalności drogowej. Nabył je dużo później. Startuje w wielu przetargach, podając w każdym z nich inne doświadczenie w latach. W odpowiedzi na wezwanie do złożenia wyjaśnień, odpowiada lakonicznie i wymijająco. W związku z tym, że doświadczenie zawodowe jest kryterium oceny ofert, nie wiem jaką punktację zastosować i czy w tej sytuacji mogę poprawić treść formularza ofertowego w zakresie doświadczenia zawodowego w latach.

6

Popraw i oceniaj (przyznaj punkty) adekwatnie do stanu istniejącego.

7

Na jakiej podstawie mam poprawić formularz ofertowy, skoro Wykonawca w wyjaśnieniach  twierdzi, że ma 20 lat doświadczenia?

8

Faktycznie, to mi umknęło, czyli żadnych dowodów na swoje twierdzenie nie zawarł w wyjaśnieniach?

9

Niestety nie.

10

Sąd Okręgowy Warszawa ? Praga w Warszawie, IV Wdział Cywilny Odwoławczy, w wyroku z 19 lipca 2012 r. (sygn. akt IV Ca 683/12) wskazał, że nie zawsze podanie nieprawdziwych informacji przez wykonawcę ma wpływ/może mieć wpływ na wynik postępowania. Zaś wykluczenie wykonawcy z powodu podania nieprawdziwych informacji mogłoby nastąpić jedynie w warunkach celowego, zawinionego i zamierzonego zachowania wykonawcy. Musi być zamiar podania nieprawdziwych informacji w celu wprowadzenia zamawiającego w błąd i wykorzystania go dla uzyskania zamówienia publicznego. A zatem jest to następstwo czynności dokonanej z winy umyślnej, nie zaś w wyniku błędu czy niedbalstwa.

Zamawiający jest zobowiązany do wykluczenia wykonawców, którzy złożyli nieprawdziwe informacje mające wpływ lub mogące mieć wpływ na wynik prowadzonego postępowania. Zgodnie z utrwalonymi poglądami orzecznictwa i piśmiennictwa, wykluczenie wykonawcy z ww. powodu to radykalna czynność zamawiającego. Powoduje ona bezwzględne wyeliminowanie wykonawcy z postępowania, dlatego podanie nieprawdziwych informacji musi być wykazane w sposób niebudzący wątpliwości (z wyroku Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 2 lipca 2010 r., sygn. akt. KIO/UZP 1214/10).

11

Dziekuję bardzo za pomoc.