1

Temat: Podział zamówienia na części.

Mam do ogłoszenia przetarg na rozbudowę sieci kanalizacyjnej i wodociągowej w różnych miejscowościach gminy (5 przedmiarów). Zamówienie jest dofinansowane ze środków UE.  Wartość ok 3,5  mln. zł. Zastanawiam się, czy powinnam to dzielić na części i robić 1 przetarg z Podziałem na części? Dla mnie lepiej, żeby było zamówienie na całość. Czy nie będzie to problem? Jak to uzasadnić po nowelizacji? Czy wystarczy powołać się na lepsze możliwości organizacyjne zamawiającego itp.?

2

Odp: Podział zamówienia na części.

Na 100% podział na części.

3

sad Na części terenu będzie budowa i sieci kanalizacyjnej i wodociągowej, na części sam wodociąg albo sama kanalizacja, więc może to przemawia za brakiem podziału? Bo jeżeli dzielić to jak? Miejscowościami, bo tak są przedmiary?

4

Miejscowościami.

5

Dzięki.

6

Nic nie przemawia za brakiem podziału , jak najbardziej wskazany aż się prosi wręcz. Podpowiem podzielić siwz na dwie części I część ogólna, a II merytoryczna z zakresem technicznym z warunkami i obowiązkami Wykonawcy dla każdej częsci  do tego 5 umów. Bardzo czytelna!!!

7

Dzięki myszy.

8

Witam.
Mam do wykonania kilka prac w budynku tj. remont instalacji elektrycznej, naprawa dachu i prace wykończeniowe (malowanie ścian, posadzki itp) łącznie wszystko jest poniżej 30.000 euro. Jednak część prac chcę wykonać teraz a resztę w połowie przyszłego roku. Nie mam pojęcia czy dzielić to na zadania i mieć osobno wykonawców do wszystkiego, czy wybrać jednego wykonawcę poszczególnych prac? a może zrobić tylko w formie zapytań ofertowych?

9

Tutaj masz dowolność, można zrobić zapytanie ofertowe z podziałem na części lub bez.

10

Z jednej strony wolałabym żeby jeden Wykonawca zrobił wszystko, tym bardziej że coś będzie teraz coś później. A z drugiej strony nie wiem czy nie będzie problemu ze znalezieniem takiego Wykonawcy co zrobi i dach i instalacje i wykończeniówkę sad

11

katarzynka160 napisał/a:

A z drugiej strony nie wiem czy nie będzie problemu ze znalezieniem takiego Wykonawcy co zrobi i dach i instalacje i wykończeniówkę sad

O to właśnie chodzi, dlatego podział wskazany.

12

Jeżeli koniecznie chcesz to dzielić to osobno dach a instalacje i wykończeniówkę razem. Z doświadczenia wiem, ze przyjęcie na siebie koordynacji pracy instalatorów i pracowników wykonujących prace wykończeniowe czasami przeradza się w koszmar i podnosi koszta.