1

Temat: RB- podobne, dodatkowe?

podobne, dodatkowe, opcja- kosmos jak dla mnie póki co...

RB- REMONTY DRÓG
Zamawiający oszacował podstawowe zadanie na 480 tys,
spływa oferta na 450tys
zamawiający przeznaczył 500tys. na realizacje podstawowego

teoretycznie: jeżeli zamawiający chciałby wykorzystać pieniądze, które zaoszczędził na ofercie i "załatać wiecej dziur" niz przewidział powinien.... no właśnie co?

Jestem na etapie przygotowywania postępowania na rb - proszę o pomoc

2

Odp: RB- podobne, dodatkowe?

67.1.6 Pzp.

3

a można by było wykorzystać art. 144 ust. 1 pkt 6?

4

Np. jak?

5

Poprzez aneks do umowy? Wartość umowy 450 000 zł.
15 % wartosci zamówienia okreslonej w umowie : 67500 zł

Tak tylko kombinuję czy to by było możliwe

6

odnoście 67.1.6 w jaki sposób powinno się doliczyć te podobne RB do oszacowania....w 67.1.6 napisane jest " całkowita wartość tego zamówienia została uwzględniona przy obliczaniu jego wartości". Mam kosztorys inwestorski na roboty podstawowe i jak doliczyć teraz do tego podobne,,,,skoro nie znam ich wartości? Przyjąć wartość %?

odnośnie art. 144.1.6 zmiana umowy , do 15% wartości pierwotnej w umowie ale na jakiej podstawie?

7

jasiekrok napisał/a:

odnoście 67.1.6 w jaki sposób powinno się doliczyć te podobne RB do oszacowania....w 67.1.6 napisane jest " całkowita wartość tego zamówienia została uwzględniona przy obliczaniu jego wartości". Mam kosztorys inwestorski na roboty podstawowe i jak doliczyć teraz do tego podobne,,,,skoro nie znam ich wartości? Przyjąć wartość %?

%

8

jak zamieszcze taki zapis w siwz: Zamawiający przewiduje udzielenie, w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego dotychczasowemu Wykonawcy robót budowlanych, zamówień o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 stanowiących nie więcej niż 30% wartości zamówienia podstawowego i polegających na powtórzeniu podobnych robót budowlanych
..... to do wartości zamwóeinia podstawowego tj. 480tys. muszę dodać 30% co daje mi kwotę 624tys.( i wówczas 624 to wartość szacunkowa zamówienia tak? Mam na ten czas zabezpieczone tylko 500tys. to nic nie szkodzi?

9

Wartość szacunkowa do kwoty przeznaczonej nie ma nic do rzeczy.

10

Dzięki Marcel. Odnośnie tej % wartości,,,wystarczy, że na etapie przygotowywania postępowania będę mieć wycenę na zadanie podstawowe i oblicze sobie tylko np. 30% od tej kwoty i doliczę ją do szacowania?

11

Tak.

12

jasiekrok napisał/a:

odnośnie art. 144.1.6 zmiana umowy , do 15% wartości pierwotnej w umowie ale na jakiej podstawie?

Art. 144 mówi, że zakazuje się zmian zawartej umowy chyba że :
6) łącza wartość zmian jest mniejsza niż kwoty określone na pod. art. 11 ust. 8 i w przypadku robót budowlanych jest mniejsza od 15% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie.

Zastanawiam się czy po prostu nie można aneksować umowy zwiększajac zakres i wynagrodzenie do max 15 % ?

13

Co do zasady możesz.
Odnośnie zmiany niskowartościowej wypowiedział się Urząd Zamówień Publicznych w swojej interpretacji: "Czy konieczne jest wcześniejsze przewidzenie w specyfikacji możliwości dokonania zmian o których mowa w art. 144 ust. 1 pkt 6 PrZamPubl, zwłaszcza w zakresie ograniczeń procentowych?", w: "Pytania i odpowiedzi dotyczące przepisów nowelizacji PrZamPubl. Zmiany umowy w sprawie zamówienia publicznego" zawartej na stronie internetowej UZP https://www.uzp.gov.pl: "W myśl art. 144 ust. 1 PrZamPubl zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy lub umowy ramowej w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że zachodzi co najmniej jedna z okoliczności wymienionych w tym przepisie w pkt od 1 do 6. Należy zauważyć, że każda z przesłanek wymienionych w art. 144 ust. 1 pkt 1?6 stanowi samodzielną podstawę do zastosowania przedmiotowej regulacji. Według art. 144 ust. 1 pkt 6 PrZamPubl dokonanie zmian w umowie jest możliwe w sytuacji, gdy łączna wartość zmian jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 (poniżej progów UE) i zarazem jest mniejsza od 10% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie w przypadku zamówień na usługi lub dostawy albo ? w przypadku zamówień na roboty budowlane ? jest mniejsza od 15% wartości zamówienia określonej pierwotnie w umowie. Brzmienie ww. przepisu nie wskazuje na dodatkowe obowiązki związane z zamieszczeniem w SIWZ lub ogłoszeniu o zamówieniu klauzul dotyczących możliwości wprowadzenia ww. zmian w umowie. W związku z powyższym, w przypadku określonym w art. 144 ust. 1 pkt 6 PrZamPubl nie ma obowiązku przewidywania w SIWZ lub w ogłoszeniu o zamówieniu możliwości dokonania zmian w umowie. Powyższy obowiązek dotyczy możliwości wprowadzenia zmian postanowień zawartej umowy przewidzianych odrębnie w art. 144 ust. 1 pkt 1 PrZamPubl".

14

tak teoretycznie to wcale nie muszę podawać wartości % podobnych....z niczego to chyba nie wynika.  No i tak sie zastanawiam bo ograniczenia nie ma w stosunku do wartości, wielkosci tych podobnych. Jeżeli podstawowe mam na 200tys. to mogę do szacunku dodac sobie kolejne 200tys. i teoretycznie mieć już wyłonionegho wykonawcę na przyszły rok na ten sam zakres rzeczowy robót (oczywiści w ramach tej kwoty) czy tak?

a jeszcze jedno...mam 400tys. zł na podstawowe + 30% na podobne, oferta wpływa mi na 350tys. Zostaje 50 tys. Czy te 50tys.zł ,jeżeli chciałbym, aby były wykorzystane na ten sam zakres rzeczowy jak podstawowe to nie mogłoby być przeprowadzone wg regulaminu do 30tys. euro?

15 (edytowany przez janek159 2017-07-26 09:28:23)

tez ostatnio się nad tym zastanawiałem, właściwie trzy rozwiązania:
1. albo przewidziane i wtedy w trybie 67,
2. albo nieprzewidywane i aneksem w trybie zmian do umowy,
3. albo w ogóle traktowane jako zamówienie odrębne i stosowanie do wartości np. art. 4.8

16

najprościej chyba z 67.1.6 ale czy nie byłoby to naruszenie ustawy pzp? do 30tys. euro art.4.8 ustawy się nie stosuje.

17

możesz zastosować 67.1.6 nawet jak nie przekracza 30 tys euro,

18

nie do końca czuje ten temat dlatego tak dopytuję, 67.1.6 = wr= osobne postępowanie=osobna wartość