1

Temat: PILNE. Wezwanie na pod. art. 26 ust. 3 a nowe informacje zamawiającego

Witam.

Postępowanie poniżej progów na dostawę.

Wykonawca którego oferta zostałą uznana za najkorzystniejszą na Wezwanie na podst. art. 26 ust. 2 złożył dokumenty dot przedmiot uzamówienia (opisy, karty) . Zamawiający zauważył, że brakuje w nich pewnych wymaganych informacji. Zamawiajacy wezwał wykonawcę na podstawie art. 26 ust. 3 do uzupełnienia dokumentów. Wykonawca uzupełnił dokumenty. Dostaliśmy już po uzupełnieniu a jeszcze przed wyborem  informację pisemną od innego wykonawcy, że w innym parametrze wymaganym oferowany przez "najkorzystniejszego" wykonawcę artykuł również jest niezgodny. Nie zauważyliśmy tego wcześniej.
Co teraz można zrobić? Wykonawca był już wzywany o uzupełnienie dokumentów i nie zwróciliśmy mu w piśmie wzywającym uwagi na tą sprawę odkrytą przez konkurenta.

pozdrawiam

2

Odp: PILNE. Wezwanie na pod. art. 26 ust. 3 a nowe informacje zamawiającego

Czy mogę ponownie wezwać czy tylko pisać o wyjaśnienia?

3

a do czego chcesz wzywać?

4

Wezwałem na podstawie 26.3 do uzupełnienia dokumentu (karta katalogowa) pisząc jakie zauważyłem braki . Wykonawca uzupełnił dokument  Teraz okazuje się, że nie zauważyłem jeszcze jednej niezgodności o której powinienem chyba wspomnieć w piśmie wzywajacym.

5

przed odrzuceniem oferty ze względu na niezgodność wezwij do wyjaśnienia tych niezgodnych parametrów, zastanów się tylko czy art. 26.3 (wyjaśnienie dokumentów) czy 87.2 (wyjaśnienie treści) ale chyba dokumentów.

6

Wezwałem do uzupełnienia na podst. 26.3. o dodatkowe informacje, o które nie wzywałem pierwotnie (nie zauważyłem jednej niezgodności w dokumentach dostarczonych na podst. 26.2.).
Chyba okey?

7

okej okej, ale jak się okaże że produkt zaoferowany nie spełnia wymagań to oferta do odrzucenia

8

Jasne.

9

http://kancelariamytkowski.pl/blog/zasada-jednokrotnego-wezwania-do-uzupelnienia

Jeżeli zamawiający wcześniej nie zauważył błędu a dopiero później, to jego błąd, wówczas zasada jednokrotnego wezwania nie została zachwiana.

10

Ok, dzięki.

11

smile

12

procedura odwrócona, czy jeśli wysłałam do najkrzystniejszego w rankingu wezwanie do złożenia oświadczenia dot. przynależnosci do grupy kapitałowej , to moge w tym samym czasie wysłać mu wezwanie do wyjaśnienia treści oferty- w zakresie zaoferowanego modelu, czy moge to zrobic dopiero jak uzupełni oświadczenie o grupie kap.?

13

Raczej odwrotnie, najpierw wyjaśnienie potem GK.

14

słuszna uwaga dziękii

15

model był jako kryterium że chcieliście do oferty??

16

jo napisał/a:

nazwa modelu,producenta - to wpisywali do formularza ofertowego i nasz informatyk nie jest w stanie znaleść na stronie producenta  tego sprzętu wszystkich naszych wymagań

17

Marta napisał/a:
jo napisał/a:

nazwa modelu,producenta - to wpisywali do formularza ofertowego i nasz informatyk nie jest w stanie znaleść na stronie producenta  tego sprzętu wszystkich naszych wymagań

A nie wzywasz najpierw najkorzystniejszego do złożenia opisu technicznego zaoferowanego sprzętu? Na podstawie nazwy producenta/modelu wyjaśniasz czy sprzęt jest zgodny z oczekiwaniami?

18

nie wymagaliśmy opisu technicznego sprzętu lecz tylko wskazania w ofercie nazwy modelu i producenta, robimy tak już chyba czwarty przetarg , kontrola z marszałkowskiego nie czepiała się tego

19 (edytowany przez Olek 2018-08-09 06:51:54)

Marta napisał/a:

nie wymagaliśmy opisu technicznego sprzętu lecz tylko wskazania w ofercie nazwy modelu i producenta, robimy tak już chyba czwarty przetarg , kontrola z marszałkowskiego nie czepiała się tego

Mam kilka pytań - tak z czystej ciekawości smile Jeżeli w ofercie macie model i producenta sprzętu markowego to potrafię zrozumieć, że szukacie na stronach w necie i weryfikujecie to. A co jeżeli ktoś zaoferuje komputer typu składak, dla którego nie ma ogólnodostępnego opisu technicznego?
1. Jak weryfikujecie taką ofertę?
2. Czy robicie to w stosunku do wszystkich Wykonawców na etapie oceny ofert? Czy stosujecie 24aa?

20 (edytowany przez Marta 2018-08-09 08:39:13)

tak, musimy zbadać wszystkie oferty, nawet gdy stosujemy 24 aa.., to wybór naszych informatyków

a jeśli wymagacie od najkorzystniejszego w rankingu z art. 26 ust.1./26 ust.2. - to katalog czy nazwe modelu  i producenta?