1

Temat: O co najpierw wezwać?

Witam.

Przetarg nieograniczony poniżej progów. Procedura odwrócona.

O co najpierw wezwać wykonawcę najkorzystniejszego po upływie 3 dni na złożenie oświadczenia o grupie kapitałowej, gdy najkorzystniejszy nie dostarczył oświadczenia o gr. kapitąłowej?

1. na podstawie 26 ust. 3 o oświadczenie o grupie kapitałowej
2. na podstawie art. 26 ust. 2 o wykaz i referencje
?

2

Odp: O co najpierw wezwać?

Ja zawsze wzywam  o GK jak jest czas, jak go nie ma, można łącznie, kolejność wprost nie jest uregulowana.

3

Dzięki.

4

a ja dorzucę pytanko,  jeżeli mam przetarg z procedurą odwróconą a Wykonawca załączył mi już wszystkie oświadczenia do oferty, bądź zaraz po otwarciu złożył mi je w sekretariacie,  czy tak złożone oświadczenia przyjmuję czy uparcie po 3 dniach wzywam o to samo.

5

arturo-młodszy napisał/a:

a ja dorzucę pytanko,  jeżeli mam przetarg z procedurą odwróconą a Wykonawca załączył mi już wszystkie oświadczenia do oferty, bądź zaraz po otwarciu złożył mi je w sekretariacie,  czy tak złożone oświadczenia przyjmuję czy uparcie po 3 dniach wzywam o to samo.

Nie bądź uparty. Jak są ok - to przyjąć należy.

6

Ja przyjmuje, ale miałem ostatnio sytuację ze na otwarciu było 2 oferentów i jeden - ten który złożył korzystniejszą ofertę, zaraz po otwarciu z teczki wyciągnął resztę oświadczeń, a na to ten drugi z wielkim oburzeniem, że tak nie można, ze muszę czekać, ze nie powinienem i to niezgodne i bla bla bla Zwątpiłem wiec pytam.

7

arturo-młodszy napisał/a:

Jak w ofercie są wszystkie dokumenty to jeżeli jest najwyżej ocenionym to najlepiej wezwać do wyjaśnienia czy nadal są aktualne, jeżeli Wykonawca potwierdzi, zostawić.