1

Temat: Wybór oferty z ceną pow. 30 tys. euro w postępowaniu poniżej progów ZP

Zamawiający, z którym współpracuję, dokonał wyboru oferty najkorzystniejszej w postępowaniu poniżej progów stosowania ustawy (zapytanie ofertowe, nie PN), ale oferta opiewa na kwotę powyżej 30 tys. euro netto. Czy coś im za to grozi i czy w ogóle Wybór takiej oferty jest legalny?

2 (edytowany przez Darek W. 2017-07-31 11:26:59)

Odp: Wybór oferty z ceną pow. 30 tys. euro w postępowaniu poniżej progów ZP

Nie grozi - pod warunkiem, że szacowanie jest należyte, a to znaczy, że art. 32 ust.4

3

i w tym problem, jak zacznie się udowadnianie czy należycie oszacowano, z tym samym się boryka, ale jestem na etapie zapytania ofertowego, niby starannie  szacowałem i wychodziło ok 20 tyś euro a jak przyszło do składania ofert to wychodzi mi na granicy progu hmmm, moim zdaniem nie do udowodnienia że szacowało się starannie, a dla takiej kontrorli to woda na młyn, unikanie stosowania pzp, itp. nie ma co się z koniem kopać

4

Jeśli masz dowody, że wychodziło ok 20 tys. euro - to znaczy, że szacowałeś należycie. A to, że cena jest powyżej, no cóż, wykonawca zastosował duży zysk. Na to nie masz wpływu. Zresztą cena jest brutto, a szacowanie netto.

5

Wg mnie znając ceny ofert powinien uniewaznić procedurę i zrobić PN.

6

jarosław napisał/a:

i potraktować zapytanie ofertowe jako szacowanie wartości

7

jarosław napisał/a:

Tak? - A na jakiej podstawie?

8

Jeżeli zamawiający oszacował należycie, to że jedna oferta przekracza 30 000 euro o niczym nie świadczy, chyba że wszystkie złożone oferty są powyżej 30 000 wówczas jest powód do zmartwienia.

9 (edytowany przez Commandante 2017-08-01 09:40:40)

Złożono dwie oferty w postępowaniu i obie były ofertami powyżej 30 tys. euro. Dokumentem będącym podstawą oszacowania był kosztorys inwestorski (zapytanie na roboty budowlane). Pierwsze postępowanie unieważnili ze względu na kwotę powyżej budżetu, ale w drugim zdecydowali się wybrać wykonawcę i dołożyć pieniędzy. Firma już realizuje prace. W innym wypadku musieliby oddać dofinansowanie.

10

Pytanie na ile rzetelnie sporządzono kosztorys, bo różnie z tym bywa. Informacja z przeprowadzonego postępowania jest taka że oszacowaliście na niskim poziomie, dołożyliście brakujące środki do takiej wartości która przekracza 30.000,00 euro. Skoro pewni byliście swojego szacunku to należało unieważnić (co zrobiliście za 1 razem) dołożyć i oszacować ponownie.
Czy ta pierwsza oferta na którą brakło środków też przekraczała 300000 e?

11

Na szczęście nie ja szacowałem zamówienie, nawet u nich nie pracuję. smile
Tak, oferta z pierwszego postępowania też przekraczała 30 tys. euro. Żeby było śmieszniej, była 200 zł tańsza.

12

Czarno to widzę, gdyby było to pierwsze postępowanie to przy dobrej woli kontrolującego pewnie dało by się obronić szacunek ale w takim wypadku będzie korekta.

13

Darek W. napisał/a:

Jeśli masz dowody, że wychodziło ok 20 tys. euro - to znaczy, że szacowałeś należycie. A to, że cena jest powyżej, no cóż, wykonawca zastosował duży zysk. Na to nie masz wpływu. Zresztą cena jest brutto, a szacowanie netto.

No niby tak ale po co się wdawać w takie dyskusje, łatwiej zrobić PN a zapytanie poniżej 30 tyś do szacowania mieć,

14

Gordon napisał/a:
Darek W. napisał/a:

No niby tak ale po co się wdawać w takie dyskusje, łatwiej zrobić PN a zapytanie poniżej 30 tyś do szacowania mieć,

chyba już procedura została zakończona

15

Do szacowania robót budowlanych służy tylko i wyłącznie kosztorys inwestorski (33.1.1) a nie oferty. One są tylko wskazówką ze coś jest nie tak . Jeżeli nastąpiła zmiana dotycząca szacunku zgodnie z art 35.2 należało zmienić szacunek.

16

Ważnym czynnikiem na rzecz obrony szacunku jest sprawa poruszona przez Darka tj. szacunek mieliście w kwocie netto a oferty są w brutto. Jak wygląda porównanie netto z szacunku do netto ofert ?

17

Różnica wynosi około 30 tysięcy (wartość zamówienia to około 116 tysięcy netto).

18

Dla uściślenia wartość szacunkowa wyliczona była na 116 tyś netto  a cena netto oferty najkorzystniejszej 146 tyś. ?