1

Temat: Oferta złożona po terminie

Witam,
ciekaw jestem co sądzicie na ten temat:
Wykonawca zadzwonił do Z i poinformował , że z powodów niezależnych od niego możliwe jest kilkominutowe spóźnienie w złożeniu oferty i prosi o przedłużenie terminu. Wpływ oferty odnotowano 15 min. po terminie czyli wtedy gdy już komisja zebrała się i dokonała oficjalnego otwarcia ofert (oczywiście bez tej która wpłynęła po terminie). Obecnie W zarzuca nam, że zostaliśmy poinformowani o spóźnieniu i nie "przyjęliśmy jego oferty.
Owszem przyjęliśmy ale nie uwzględniliśmy...
co Wy na to?

2

Odp: Oferta złożona po terminie

A ja na to że macie rację.

3

I bardzo dobrze zrobiliście.

4

Dziękuję smile

5

A ja mam pytanie co należy zrobić z taką ofertą? dziś mam po raz pierwszy taką sytuację , wpisano do protokółu ... a ofertę fizycznie zostawiam czy jak??? oddaję albo nie umiem znaleźć albo ustawa milczy

6

Dobrze już wiem art.84

7

84 ust 2
2.  W postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający niezwłocznie zwraca ofertę, która została złożona po terminie. W postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości równej lub przekraczającej kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający niezwłocznie zawiadamia wykonawcę o złożeniu oferty po terminie oraz zwraca ofertę po upływie terminu do wniesienia odwołania.

8

bardzo dobrze zrobiłeś.
a tak na marginesie. jak słyszę te usprawiedliwienia wykonawców, to mi ręce opadają.
trzeba było przygotować ofertę wcześniej i złożyć np. dzień przed terminem.