1

Temat: Kryteria wyboru -inne niż cena

Może spróbowali byśmy wypracować jakieś sensowne Kryteria inne niż termin realizacji i okres gwarancji. Szczególnie interesują mnie pomysły na kryterium "Jakość" jakie macie pomysły na opisanie tego i późniejsze przyznanie pkt w robotach budowlanych. Żaden ze szkolących nie potrafił a może nie chciał wskazać czegoś sensownego. Zaproponowano mi kiedyś punktowanie za znajomość norm budowlanych. Wykonawcy mieli by wskazać ile i jakie normy znają i najwyższą ocenę otrzymała by oferta wykonawcy z największą ilością.

2 (edytowany przez jo 2017-08-10 04:55:12)

Odp: Kryteria wyboru -inne niż cena

w przetargach na drogi widziałem kryterium cichość nawierzchni asfaltowej ale jak to egzekwować (pomiar hałasu?) nie wiem

3 (edytowany przez marekw2 2017-08-10 05:13:12)

Drogowcy ostatnio wymyślili jeszcze jedno kryterium "szorstkość" warstwy ścieralnej. Im większa tym więcej pkt. Firmy budujące drogi wpisują oczywiście jakieś kosmiczne parametry (biedne opony w naszych samochodach) zakładając z góry, że przed odbiorem końcowym przeprowadzanym tuż przed zakończeniem gwarancji dokonają tzw. "uszorstkowienia" nawierzchni ponieważ ten zaproponowany w ofercie parametr nie ma prawa utrzymać się w dłuższym okresie czasu.

4

Nic na siłę.

5

40% ciężko bez "siły"

6

jo napisał/a:

w przetargach na drogi widziałem kryterium cichość nawierzchni asfaltowej ale jak to egzekwować (pomiar hałasu?) nie wiem

toz to szok,

czyli w ofercie wykonawcy mają podać  db? trzeba pewnie podać w SIWZ co będzie jechało i z jaką predkością i w jakiej odległości będzie pomiar.

7

Marcel napisał/a:

Nic na siłę.

właśnie niestety na siłę

8

Czy w przetargu na bezgotówkowe tankowanie mogę jako jedno z kryteriów dać odległość stacji paliw od naszej siedziby czy będzie to niezgodne z art. 91 ust. 3?
Może lepiej ogólnie napisać wymaganie dot. zdolności technicznej i zawodowej, że stacja paliw ma znajdować się w odległości nie większej niż..... ?