Temat: robota czy dostawa
montaż siłowni zewnętrze to robota czy dostawa?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → robota czy dostawa
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
montaż siłowni zewnętrze to robota czy dostawa?
jak dla mnie dostawa wraz z montażem
tak, wartość urządzeń jest wyższa niż montaż
Dlaczego uzależniacie to od wartości? Czy przypadkiem instalacja takiej siłowni nie wymaga uzyskania pozwolenia na budowę albo przynajmniej zgłoszenia zamiaru wykonania robót budowlanych?
wymaga zgłoszenia i częściowo robót budowlanych (np korytowanie)
"...do jego udzielenia stosuje się przepisy dotyczące tego rodzaju zamówienia, który odpowiada jego głównemu przedmiotowi." głównym przedmiotem jest jednak chyba dostawa (a usługa robota budowlana pobocznym
Ja mam na to nieco inne spojrzenie. Bardzo często wartość materiałów wykorzystywanych w trakcie budowy stanowi 70- 80 % kosztów całego przedsięwzięcia i nikt nie ma wątpliwości co do tego, że ma doczynienia z robotami budowlanymi. W tym przypadku sprawy nie można rozpatrywać kosztowo lecz zadaniowo. Jeżeli w związku z wykonaniem siłowni zewnętrznej konieczne jest wykonanie robót ziemnych, nawierzchni i fundamentów pod poszczególne urządzenia to moim zdaniem będzie to robota budowlana. Jeżeli natomiast zadanie polegać będzie na dostawie i montażu urządzeń na uprzednio przygotowanym terenie to wtedy można to zakwalifikować jako dostawę.
robiłam dwukrotnie jako dostawę z montażem
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc