1 (edytowany przez ZB 2017-08-21 14:02:27)

Temat: warunek posiadania środków finansowych

W przetargu postawiliśmy warunek że wykonawca musi wykazać że posiada środki lub zdolność kredytową w wysokości min. 500000 zł. Otwarcie przetargu 17 sierpnia.  21 sierpnia rano wezwaliśmy najkorzystniejszego wykonawcę do złożenia między innymi tego dokumentu i już tego samego dnia wykonawca złożył odnośnie tego warunku dokument WYDRUK ZE SWOJEGO KONTA Z BANKU tj. - HISTORIA RACHUNKU numer np. 1111111111 wraz z adnotacją że rachunek jest prowadzony na rzecz tego wykonawcy (adres i nazwa). Historia za okres od 21 sierpień do 21 sierpień. Z tej historii wynika że wykonawca z innego swojego konta np. 2222222222 przelał 450000 na konto pierwsze 1111111 i że SALDO po operacji na koncie 111111(którego dotyczy historia) wynosi 520000 zł.  Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem. Co Wy na to?

2

Odp: warunek posiadania środków finansowych

to ciekawa historia, ale chyba należy uznać że potwierdził warunek, posiada środki

3

Dokładnie jak janek159.

4

i dlatego nie stawiam już warunku środków

5

taa, to jedna z iluś tam fikcji w zp

6

Jeżeli mowa o fikcji to właśnie muszę wybrać ofertę o kilkadziesiąt tysięcy droższą od drugiej bo uzyskała wyższą punktację z kryteriów pozacenowych i wygrała kilkoma punktami.

7

Niestety, a to drugie kryterium to jakie było big_smile ?

8

Były dwa standardowe, termin realizacji i okres gwarancji po 20 %. Zamówienie dotyczy remontu dróg gruntowych.

9

Wiedziałem wink

10

No niestety, kryteria stosowane na siłę ze strachu przed kontrolą. Mnie ostatnio źle opisane kryterium mogło kosztować 80.000 na usłudze o wartości 300/400 tys zł.

11

spotkałem się już z tym uczuciem Marek

ciekawe czy kiedyś wrócimy do rozsądku w sprawie tych kryteriów,

to skutki kierowanie się potrzebą zmian pod publiczkę pod wpływem argumentów w stylu ,,wybrali badziew bo cena 100%"

12

jarosław napisał/a:

No niestety, kryteria stosowane na siłę ze strachu przed kontrolą. .

Jarek, a znasz może jakieś inne niż cena kryteria, które można by w tym przypadku zastosować nie na siłę? Inwestycja o wartości około miliona zł, dofinansowana. Robota na tyle prosta, że aż się prosi o jedno kryterium, ale po co się potem tłumaczyć przed kontrolą , która z pewnością będzie. Bezsensownie zapłacimy więcej a dostaniemy dokładnie to samo albo gorszą jakość.

13

Marek, ustal kryteria pozacenowe tak absurdalne, ze każda firma otrzyma maxa i pomimo ceny 60% masz w zasadzie to kryterium decydujące.

14

Takim bezsensownym, a raczej sensownym kryterium co powodeje że cena stanowi 100%jest  termin płatności w zakresie np od 15 do 30 dni. każdy da 30.

15

Macie rację, chyba trzeba iść w te stronę. Dotąd próbowałem postępować rozsądnie, ale jak już wiele razy powiedziano PZP ma z rozsądkiem niewiele wspólnego więc witaj abstrakcjo.

16

dokładnie, ja robię okres gwarancji kryterium 40 pkt  minimum 36 mięsiecy - 0 pkt, za 48 miesięcy - 20 pkt, 60 miesiecy 40 pkt wszyscy dają 60 bo jak nie dają to polegną  i decyduje cena

17 (edytowany przez janek159 2017-08-23 09:56:37)

projektodawcy tych przepisów jak by nas przeczytali byliby wniebowzięci,