1

Temat: wybrany uchylił sie od podpisu

prz. nieogr. poniżej progów, nie było wadium ani zabezp. czy wybierając kolejnego zawiadamiam pozostałych uczestników????

2

Odp: wybrany uchylił sie od podpisu

Ostatnio sie nad tym zastanawiałem. I wydaje mi się, że nie.

3

W sumie art 92 nie mówi jedynie o wyborze NAJKORZYTSNIEJSZEJ OFERTY .. nie jest jasno powiedzane czy to ma być ten wybór " pierwszy".... czy " każdy" np drugA OFERTA    W KOLEJNOŚCI " . Ale brak powiadomienia... o wyborze KOLEJNEJ OFERTY  spowoduje pewien zamęt informacyjny .... ( ogłoszenie o wyborze .. bedzie dotyczyło tego pierwetnie wybranego wYKONAWCY I JEGO NAJKORZYTNIEJSZEJ OFERTY ... a ogłoszenie o zawarciu umowy  ( ART 95) Juz tego KOLEJNEGO WYKONAWCY I ZAWARCIU Z NIM UMOWY.

4

Ja powiadomiłem pozostałych o zaistniałym fakcie.

5

TEMAT JEST CIEKAWY... i rzoumiem dlaczego piotrek ma watpliwości... art 94 ust 2. Jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert, bez przeprowadzania ich ponownej oceny, chyba że zachodzą przesłanki, o których mowa w art. 93 ust. 1.... CZYLI MAMY TU Z CZYNNOŚCIĄ ZAMAWIAJACEGO  wynika to z uzycia  określenia Ww tymże art " ZAMAWIJACY MOZE WYBRAĆ" ... a skoro już WYBIERZE ... to o wyboprze winiem powiadomiśc zgodnia z art 92 .  Wiec  powiadomienie nie ejst o jakimś tam " fakcie " ale o WYBORZE NAJKORZYSTNIEJSZEJ OFERTY dokonanym a trybie art 94 ust 2...

6

ciekawa jestem dalszego rozwoją tego wątku ... :-)

7

o czym tu deliberować.  Obowiązuje jawność postępowania o zamówienie publiczne. Zmienia się stan faktyczny w zakresie czynności wyboru najkorzystniejszej oferty, rodzi się obowiązek powiadomienia innych uczestników o tych zmianach. Od chwili powzięcia wiadomości o nowym wyborze pozostali wykonawcy nabywają uprawnienia do korzystania z środków ochrony prawnej ne tę czynność, więc muszą wiedzieć od kiedy powstaje - tak bardzo skrótowo przedstawiając.

smile nora

8

czyli mój tok jest prawidłowy... i zastanawiam sie  etylko czemu Piotrek napisał "
i wydaje mi sie ,że nie"
Prawo do srodków ochrony to już konsekwencja , następstowo czynności i informacji o wyboprze najkorzytsniejszej oferty ... i naturalnie,że brak takiego zawiadomnienia o kolejnym wyborze by  poprostu pozbawiał skutecznie wykonawców prawa do skorzytsania z tychże.

9

nora4 napisał/a:

Od chwili powzięcia wiadomości o nowym wyborze pozostali wykonawcy nabywają uprawnienia do korzystania z środków ochrony prawnej ne tę czynność, więc muszą wiedzieć od kiedy powstaje - tak bardzo skrótowo przedstawiając.

Właśnie to prawo do korzystania ze środków ochrony prawnej jest wątpliwe.

Ustawa dość wąsko określiła zakres czynności podlegających oprotestowaniu (czynności w toku postępowania), a dopiero doktryna i orzecznictwo rozszerza go na czynności wcześniejsze i późniejsze. Tak było np. z ogłoszeniem i SIWZ w PN, które powstają przed wszczęciem postępowania, więc teoretycznie ustawa wyłączała je spod możliwości oprotestowania. Jednak w praktyce protesty uznawano, aż w końcu w poprzedniej nowelizacji wpisano mozliwosc protestu na ogłoszenie, a w najblizszej ma byc wpisana mozliwosc protestu na SIWZ. Czytałem tez, ze zespół arbitrów uznał kiedys nawet protest na wybór trybu, co nastepuje przeciez dłuuugo przed wszczęciem postepowania.

Domyslam sie, ze podobnie jest z czynnosciami po zakonczeniu postepowania. Ponowny wybór teoretycznie nie powinien podlegac oprotestowaniu, ale w praktyce może być inaczej. Więc może faktycznie lepiej informowac o ponownym wyborze...

10

oj oj !!!! ostroażnie  ...  postępowanie kończy chyba fakt  podpisania umowy..... tak w najwiekszym skrócie , a ponowny wybór jest czynnoscią dokonywaną w postępowaniu ... wiec nie ma mowy o czymś takim jak czynnośc po zakończeniu postępowania! STĄD KONIECZNE ZAWIADOMIENIE O TEJZE CZYNNOŚCI.. aby tak jak napisałą nora w" Prawo do srodków ochrony to już konsekwencja , następstowo czynności i informacji o wyboprze najkorzytsniejszej oferty ... i naturalnie,że brak takiego zawiadomnienia o kolejnym wyborze by  poprostu pozbawiał skutecznie wykonawców prawa do skorzytsania z tychże"
w WYROK ARBITRÓW NA WYBÓR TRYBU...chodziło o tryb z wolnej reki sprawę proawdziłą grupa SIENA ... Dzierzanowski powołał sie na dyrejtywę unijną... i sprawę wygrał!!!! :-)

11

TB napisał/a:

oj oj !!!! ostroażnie  ...  postępowanie kończy chyba fakt  podpisania umowy.....

Chyba jednak nie. Przepisy ustawy (np. art. 16, art. 23) wyraźnie oddzielają samo postępowanie od udzielenia zamówienia (zawarcia umowy).

12

wybrany nie podpisał umowy, wybierasz kolejnego i nikogo nie zawiadamiasz z wyjątkiem ogłoszenia o udzielniu zam. a że jest inny wykonawca - i o to chodzi.

13

Niestety, ale ZGADZAM się w 100% z Norą i TB!

Wielokrotnie na szkoleniu przypominano, że postępowanie kończy się podpisaniem umowy (ostatnio RIO K-ów)
Pozdrawiam!

14

no to powiedz po co ich zawiadamiasz?

15

Iwo napisał/a:

Wielokrotnie na szkoleniu przypominano, że postępowanie kończy się podpisaniem umowy (ostatnio RIO K-ów)

Więc mamy PZP według RIO i PZP według UZP smile

Merytoryczna ocena ofert i wybór oferty najkorzystniejszej są tymi czynnościami zamawiającego, które formalnie rzecz biorąc kończą postępowanie o udzielenie zamówienia...
(Blue Book, kom. do art. 92, pkt 2)

16

Czyli wg UZP mamy postępowanie, któe kończy wybór oferty najkorzystniejszej...
Z tego wniosek, że protest na wybór -> Odwołanie-> skarga już elementami postępowania nie są... smile
I idąc dalej -> wykonawca uchyla się od zawarcia umowy to musze niejako otworzyć zamkniete postępowanie by wybrać kolejnego z listy... smile

17

jest postępowanie przetargowe i odrębnie postepowanie odwoławcze - ale nie o tym był temat

18

Więc mamy PZP według RIO i PZP według UZP

Czy to takie dziwne? Odkąd jestem w zamówieniach ciągle słyszę o rozbieżnościach w interpretacji Pzp przez te instytucje... wink

19

danaug napisał/a:

no to powiedz po co ich zawiadamiasz?

Jak już ktoś kiedyś powiedział, może z nadgorliwości...
W art.92 jest mowa o "najkorzystniejszej ofercie" jak również w art. 94 ust.2, więc jeśli zgodnie z art. 94 ust2 wybieram kolejną najkorzystniejszą ofertę to zgodnie z art.92 powinnam o jej wyborze poinformować pozostałych wykonawców.

"Obowiązek zawiadomienia wykonawców, o którym mowa, wynika z zasady jawności postępowania o udzielenie zamówienia..." str.242  z komentarza Czajkowskiego z 2006r. do art. 92

20

podałeś parę art. ale żaden nie dotyczy tematu - wyboru najkorzystniejszej oferty dokonałes wcześniej i to że ten wykonawca nie podpisał umowy nie powoduje że jego oferta przestaje być najkorzystniejsza, tego nic nie zmieni
pozostłych ofert nie odrzuciłeś, nikt tego nie oprotestował (a miał takie prawo), wybierasz więc następną, druga w kolejności - nikt poza wami nie ma interesu i możliwości ingerowania, poza tym niem żadnego obowiązku powiadamiania, jawność też tu nie ma nic do rzeczy, przecież zgodnie z upzp jawny (cały czas) jest protokół i zał. więc o co chodzi?

21

danaug napisał/a:

podałeś parę art. ale żaden nie dotyczy tematu - wyboru najkorzystniejszej oferty

art. 94 ust.2 "...zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert..."

A czy po każdym przetargu wykonawcy przeglądają Twoje protokoły? Zapewne nie. Jeśli więc nie podam informacji, że tak naprawdę zamierzam udzielić zamówienia komu innemu niż to podałam w pierwszej informacji - nie będzie to pewnego rodzaju zaprzeczeniem jawności postępowania?
Dlatego też, jeśli skorzystam z możliwości jaką daje mi ustawa (wyboru drugiej oferty) uważam, że powinnam o tym poinformować innych. Choćby z samego szacunku dla pozostałych wykonawców.

Oczywiście nikogo tutaj nie zmuszam aby robił tak samo wink

22

oczywiście że nie naruszasz żadnych zasad podając im te dodatkowe informacje, pisałam w kontekście prawa do protestów (chociaż dając im taką informację robisz im niezły mętlik a nuż komuś przyjdzie do głowy że skoro informujesz to on teraz powziął tą wiadomośc i protestuje - chociaż nie wiem na co)

23

NA moje szczęście nikomu nie przyszło do głowy protestować.
Jednak moja koleżanka jest innego zdania, bo uważa, że mogą składać protest "...czynności podjęte przez zamawiającego w toku postępowania..."(taka koleżańska polemika).
Prawdę mówiąc nie spotkałam się ze stanowiskiem RIO czy też UZP.
Może masz coś na ten temat?

24

nie sądzę aby było - spytaj koleżankę jaki też powód do protestu mógłby wymyślić ten zawiadomiony na tym etapie - przecież o wyborze dowiedział się już dużo wcześniej (7dni) również o tym ze pozostałych ofert nie odrzuciłe (ten sam termi), punktację przyznana ofertom też zna - ogłoszenie i powiadomienie (wie kto jest drugi i nie protestował) no to jeszcze nowego - porostu nic.
a może koleżanka coś wymyśli

25

poza tym nie masz podstawy prawnej do takiego powiadamiania