1

Temat: Błędny VAt

PN 2 oferty - 1 z VAt  8%  druga z VAt 23%
Dotyczy wymiany trawy na boisku szkolnym  i pielęgnacji. (8%) Nie wskazałam w SIWZ stawki VAt.
Oferta 1 najkorzystniejsza. Czy 2 podlega odrzuceniu ? Czy może jeszcze poprosić o wyjaśnienia?

2 (edytowany przez Marcel 2017-08-22 08:19:44)

Odp: Błędny VAt

VAT jeżeli nie był wskazany, w SIWZ nadaje się do poprawienia.

3

Wg interpretacji UZP, jeżeli Zamawiający nie określił stawki VAT , to zastosowanie niewłaściwej stawki VAT jest błędem w obliczeniu ceny. Czyli odrzucenie .Dobrze myślę.

4

Na temat konsekwencji podania w ofercie niewłaściwej stawki podatku VAT wypowiedział się już Sąd Najwyższy w uchwale z 20 października 2011 r. (sygn. akt III CZP 52/11). SN uznał, że taką sytuację należy traktować jako błąd w obliczeniu ceny, pod warunkiem, że brak jest ustawowych przesłanek do stwierdzenia omyłki (art. 89 ust. 1 pkt 6 w zw. z art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp). Skład orzekający rozróżnił dwie sytuacje w zależności od poszczególnych zapisów specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Sąd stwierdził bowiem, że ?(?) Zakres obowiązków kontrolnych zamawiającego i kształt nakazanych ustawą, chronologicznie ujętych, kolejnych jego obowiązków, warunkowany jest treścią siwz. Jedynie wówczas, jeśli zamawiający wskazał w siwz konkretną stawkę podatku VAT, kształtującą przecież także wysokość określonej w ofercie ceny, to dopiero wtedy może dojść do ewentualnego wystąpienia innej omyłki, polegającej na niezgodności przyjętej w ofercie stawki VAT ze stawką zawartą w siwz. Niezgodność taka uzasadniałby obowiązek poprawienia oferty i to tylko wówczas, gdy omyłka polegająca na takiej niezgodności nie powoduje istotnych zmian w treści oferty. Natomiast w sytuacji, w której zamawiający nie określił w siwz stawki podatku VAT w ogóle nie może dojść do wystąpienia innej omyłki w rozumieniu art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp (?). W tej ostatnio wskazanej sytuacji w rachubę wchodzi wyłącznie ocena wystąpienia błędu w obliczeniu ceny.?

5

nie wiem czy można odrzucić za stawkę 23% jest to stawka podstawowa i od niej są wyjątki (np stawki obniżone) ale jak wykonawca chce to chyba może zastosować podstawową

6

Jeżeli nie odrzucę, to jak porównam te 2 oferty z różnymi stawkami ?

7

Ustawa o podatku od towarów i usług nie wiąże żadnych ujemnych konsekwencji z zastosowaniem podstawowej stawki VAT. Negatywny skutek dla podatnika ma wyłącznie nieuprawnione zastosowanie stawki preferencyjnej. Taka sama reguła obowiązuje również przy wykładni przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych. Dlatego zastosowanie przez wykonawcę podstawowej stawki VAT nie może być uznane za niekonkurencyjne w stosunku do innych wykonawców.

Stan faktyczny

Zamawiający prowadził w trybie przetargu ograniczonego postępowanie, którego przedmiotem była budowa ambulatorium w kompleksie wojskowym. Jedynym kryterium oceny ofert była cena, a we wzorze formularza oferty zamawiający żądał podania ceny brutto oraz kwoty VAT.

Po przeprowadzeniu oceny ofert przesłał informację o wyniku postępowania oraz o odrzuceniu oferty wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. Zamawiający uznał, że uwzględnienie w cenie oferty jednolitej stawki VAT 23% stanowiło błąd w obliczeniu ceny oferty. A do sprzętu medycznego należało zastosować preferencyjną 8% stawkę podatku.

Odwołujący twierdził, że naruszono zasady równego traktowania wykonawców

Wykonawcy, których oferta została odrzucona, wnieśli odwołanie. Zarzucili zamawiającemu, że odrzucając ich ofertę i nie dokonując jej wyboru, naruszył on art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo zamówień publicznych (dalej: Pzp) oraz art. 41 ust. 1 ustawy o VAT. Twierdzili również, że doszło do naruszenia art. 7 ust .1 ustawy Pzp przez naruszenie zasady uczciwej konkurencji i zasady równego traktowania wykonawców, polegające na niejednakowym traktowaniu wykonawców i stosowaniu odmiennych kryteriów oceny ofert.

W uzasadnieniu odwołania konsorcjum wskazało, że ze względu na kompleksowy charakter świadczenia zastosowano poprawną stawkę VAT. Wywodzili, że przedmiot zamówienia jest jednorodny z punktu widzenia celu realizowanego zamówienia publicznego, interesów nabywcy, a także z przepisów podatkowych. Natomiast w treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia zamawiający żądał podania w ofercie jednej ceny brutto oraz kwoty VAT, bez określenia stawki tego podatku. Zdaniem odwołującego się konsorcjum zastosowana w ofercie stawka jest poprawna na gruncie przepisów ustawy o podatku od towarów i usług. Regułą prawa podatkowego jest bowiem uprawnienie, a nie obowiązek stosowania preferencyjnych stawek podatkowych.

Preferencyjna stawka VAT może być zastosowana wyjątkowo

Podatnik zawsze ma prawo zastosować podstawową stawkę podatkową bez negatywnych konsekwencji, zwłaszcza wobec wątpliwości co do poprawności przyjętej stawki. Odwołujący wywodził, że ustawa o podatku od towarów i usług oraz dyrektywa 2006/112/WE w odmienny sposób określają rodzaje sprzętu medycznego, w odniesieniu do którego istnieje możliwość stosowania obniżonej (8%) stawki VAT. Oznacza to, że wobec zaistnienia wątpliwości w zakresie dopuszczalności zastosowania zwolnienia podatkowego wykonawca zobowiązany był do zastosowania stawki podstawowej.

Odwołujący podkreślił, że ze względu na zasadę równego traktowania wykonawców oraz zasadę uczciwej konkurencji oferty złożone w postępowaniu muszą być oceniane z zastosowaniem tych samych reguł. Tymczasem zamawiający w sposób odmienny ocenił ofertę odwołującego i tę, która została wybrana w przetargu.

Stanowisko KIO

Krajowa Izba Odwoławcza orzekła, że zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług podstawową stawką tego podatku jest stawka 23%. Natomiast pozostałe stawki VAT, w tym 8%, można stosować wyłącznie w sytuacji, gdy nie ma wątpliwości co do możliwości zastosowania stawki preferencyjnej.

Stosowanie stawki podstawowej ma charakter reguły ogólnej. W razie jakichkolwiek wątpliwości co do wysokości opodatkowania powinna być stosowana ta stawka. Teza ta znajduje również zastosowanie w obszarze zamówień publicznych. ?Jeśli podatnik nie jest pewien, że może zastosować stawkę preferencyjną lub zwolnienie od VAT, powinien zastosować stawkę podstawową. Korzystanie ze stawek preferencyjnych i zwolnień nie jest bowiem obowiązkiem podatników, lecz ich uprawnieniem? ? czytamy w wyroku KIO z 10 kwietnia 2013 r. o sygn. akt KIO 735/13.

Oferta konsorcjum zawierała odpowiednią stawkę podatku

Podzielając ten pogląd, Izba uznała, że odwołujący w sposób prawidłowy zastosował stawkę podstawową VAT do obliczenia ceny całej oferty. Możliwość skorzystania ze stawki preferencyjnej VAT 8% w odniesieniu do wyposażenia budzi wątpliwości.

Na możliwość zastosowania stawki 8% nie wskazują bowiem postanowienia siwz, zarówno co do sposobu obliczenia ceny oferty, jak i opisu przedmiotu zamówienia.

Izba nie uwzględniła poglądu zamawiającego, jakoby konieczność posłużenia się stawką 8% wynikała z odpowiedzi na pytania z 13 grudnia 2013 r. Zamawiający nie udzielił wówczas jednoznacznej odpowiedzi. Nie wskazał nawet, że stawki podatku przyjęte na potrzeby obliczenia ceny oferty powinny być zróżnicowane. Gdyby zamawiający miał w tym względzie pewność, powinien odpowiedzieć, że w stosunku do wyrobów medycznych należy przyjąć stawkę VAT 8%. Tym samym wykonawcy ubiegający się o udzielenie zamówienia mogli przypuszczać, że sam zamawiający postrzega zamówienie jako jedno kompleksowe świadczenie, do którego znajduje zastosowanie podstawowa stawka VAT. Analiza ofert prowadzi natomiast do przekonania, że część sprzętu składającego się na wyposażenie może w odniesieniu do tej samej pozycji stanowić wyrób medyczny albo nie posiadać takiego statusu.

Krajowa Izba Odwoławcza uznała zatem, że odwołujący miał prawo przyjąć stawkę podstawową VAT do obliczenia ceny wyposażenia. Skoro ustawa o podatku od towarów i usług oraz inne ustawy regulujące odpowiedzialność podatników nie wiążą z zastosowaniem stawki podstawowej żadnych ujemnych konsekwencji, a negatywny skutek dla podatnika ma wyłącznie nieuprawnione zastosowanie stawki preferencyjnej, to taka sama reguła powinna obowiązywać również przy wykładni przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych, w szczególności art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp.

Wyższa stawka VAT w ofercie nie naruszy art. 7 ust. 1 ustawy Pzp.

Niewątpliwie uwzględnienie w cenie oferty nieprawidłowej niższej stawki podatku od towarów i usług godzi w uczciwą konkurencję, natomiast zastosowanie przez wykonawcę stawki podstawowej VAT nie może być uznane za niekonkurencyjne w stosunku do innych wykonawców. Rezultatem takiego działania jest przecież uzyskanie przez takiego wykonawcę wyższej (mniej korzystnej) oceny własnej oferty w obligatoryjnym kryterium ceny, co nie ma znaczenia dla oceny pozostałych ofert, a tym samym możliwości uzyskania zamówienia przez innych wykonawców konkurujących o dane zamówienie publiczne (podobnie: wyrok KIO z 17 października 2011 r., sygn. akt KIO 2138/11).

Orzeczenie
Nieracjonalne i sprzeczne ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem prawa zamawiającego do badania ceny oferty oraz niweczące cel postępowania o udzielenie zamówienia byłoby przyjęcie, że oferta, w której cenie mieści się podstawowa stawka podatkowa, a która mimo to jest najkorzystniejsza, podlega odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 6 ustawy Pzp, a skutkiem tego zamówienie uzyskuje wykonawca, który złożył ofertę mniej korzystną. Pogląd przeciwny jest nie do pogodzenia z zasadami wyrażonymi w art. 44 ust. 3 pkt 1 lit. a ustawy o finansach publicznych, zgodnie z którym wydatki publiczne powinny być dokonywane w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasady uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów.

Wyrok KIO z 6 listopada 2012 r.; sygn. akt KIO 2294/12

8

Porównujesz cenę a nie podatek

9

Właśnie, co Cię interesuje w jakiej wysokości Wykonawca zapłaci podatek. Jeżeli cena brutto oferty z podatkiem 23 % jest niższa nią ta z 8 % to wypada tylko się cieszyć.

10

Jak postępować dalej?
Mamy 2 oferty:
1 - z podstawową stawką 23 %
2 - z właściwą (poprawną) stawką 8 %
czy poprawiam cenę oferty nr 1, wyliczając podatek VAT w wysokości 8%?

11

Wg mnie stawka podstawowa 23% nie jest błędna. Podanie stawki innej niż 23% która jest niezgodna z ustawową o VAT  np 22,25,7% to bład oznaczający odrzucenie oferty. Podanie stawki wynikającej z ustawy np 8% , 0% dla której brak podstawy zastosowania takiej stawki  to błąd oznaczający odrzucenie oferty.
Przy ustawowym obniżeniu stawki do 8 lub 0% zastosowanie stawki 23% nie stanowi błędu.
O co chodzi z tym całym błędnym watem? Wg mnie chodzi o to że podanie błędnej stawki oznacza podanie ceny która na etapie rozliczenia rachunku będzie stanowiła problem dla skarbówki, tak czy inaczej cena w takim wypadku będzie musiała zostać poprawiona. Skoro 23% skarbówka akceptuje to i błędu w ofercie nie ma.
Ale........ czy tak jest na pewno? smile

12

Znalazłem temat w wyszukiwarce więc nie będę zakładał nowego.

Przetarg nieograniczony na roboty budowlane, powyżej progów, procedura standardowa, trzy części.
W SIWZ i formularzu ofertowym nie określiłem stawki podatku VAT, zrzucając dobór prawidłowej stawki na Wykonawcę (taki pogląd parę lat temu usłyszałem na kilku szkoleniach i tak robię, choć teraz się zastanawiam czy słusznie).

Jeden w z wykonawców we wszystkich częściach na pewne pozycje zastosował stawkę podatku 8% (art.41 ust 12 uVAT).
Pozostali przyjęli 23%.
W żadnej części Wykonawca z 8% podatkiem nie jest najwyżej oceniony.

Na wezwanie do wyjaśnień Wykonawca złożył obszerne wyjaśnienia. Są one dość mocne. Dodatkowo napomknął o obowiązku odrzucenia wszystkich pozostałych ofert z 89.1.6.
Z drugiej strony od lat na te same roboty zawsze dostajemy 23%, księgowa też jest przekonana co do stawki 23%, choć nie posiadamy żadnej interpretacji.
Jednakże po przejrzeniu interpretacji w internecie, faktycznie te 8% mógłbym jakoś uzasadnić. Uzasadnienie 23% będzie mocno naciągane.

Znalazłem pewien ciekawy wyrok, (KIO 2294/12):

"W wyroku KIO z dnia 6.11.2012 (KIO 2294/12) wskazano, że ?ratio legis art. 89 ust. 1 pkt 6 Pzp jest ochrona zamawiającego przed nienależytym wykonaniem zamówienia, którym jest zagrożony w razie błędnego obliczenia ceny oferty. Uznanie błędnej stawki podatku od towarów i usług za błąd w obliczeniu ceny chroni uczciwą konkurencję, gdyż wykonawcy ubiegający się o udzielenie zamówienia nie powinni konkurować ze sobą przez zaniżanie stawek podatkowych. Posługiwanie się niższą, niż wynikającą z przepisów stawką podatku od towarów i usług, godzi w zasady wynikające z art. 7 ust. 1 Pzp i zmniejsza należne wpływy do budżetu.(?) posłużenie się podstawową stawką podatku VAT, w sytuacji, gdy zastosowanie mogłaby znaleźć stawka preferencyjna, nie mieści się w tak zakreślonym ratio legis art. 89 ust. 1 pkt 6 Pzp. Nieracjonalne i sprzeczne ze społeczno- gospodarczym przeznaczeniem prawa zamawiającego do badania ceny oferty byłoby przyjęcie, że oferta, w której cenie mieści się podstawowa stawka podatkowa, a która mimo tego jest najkorzystniejsza, podlega odrzuceniu. Taki pogląd prowadziłby do eliminacji ofert najkorzystniejszych i nakazywania zamawiającym wyboru ofert mniej dla nich korzystnych, co nie zasługuje na ochronę, nie mieści się bowiem w ratio legis ustawy Prawo zamówień publicznych.? Podobne stanowisko zajęto w wyroku KIO z dnia 20.3.2014 (KIO 430/14). ?Jeśli podatnik nie jest pewien, że może zastosować stawkę preferencyjną lub zwolnienie od VAT, powinien zastosować stawkę podstawową. Korzystanie ze stawek preferencyjnych i zwolnień nie jest bowiem obowiązkiem podatników, lecz ich uprawnieniem? (wyrok KIO z 10 kwietnia 2013 r., sygn. akt KIO 735/13)."

Nie wiem jak z tego wybrnąć.
Nie mogę przecież uznać, że i stawka 8% i 23 jest prawidłowa. A z interpretacji wynika, że ta 8% jest dobra w moim przypadku. Z drugiej 23% jako podstawowa też jest ok (wg orzecznictwa).
Mam przejść obok tego obojętnie i uznać obie stawki? Przecież całe orzecznictwo mówi o tym, iż oferty muszą być porównywalne a stawka VAT jako składnik cenotwórczy musi być jednolita w danym postępowaniu.

Będę wdzięczny za jakieś rady.

13

a po co chciaiłeś w ofercie stawke vat?

14

Stawki w % nie żądałem
W formularzu mam netto, vat i brutto w zł.
W trakcie sprawdzania obliczeń od razu było widać, że z VAT jest coś nie tak. Przeliczyłem i wszyło, że zastosował co do części pozycji 8%, więc wezwałem do wyjaśnień, w których dość dobrze się obronił.

15

chodzi mi o to że mogłeś żądać tylko wartości brutto, bo zamawijący nie ma wiedzy (raczej) o stawkach, w tym temacie jak nie macie indywidualnej interpretacji to może być ciężko

16

bo to powinna być sprawa wykonawcy a nie zamawiacza ale większość opinii mówi że jednak zamawiacz ma problem np "Oceny charakteru nieprawidłowości jaką jest zastosowanie przy obliczeniu ceny błędnej stawiki podatku VAT dokonał Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 20 października 2011 r.29 W ocenie Sądu określenie ceny z zastosowaniem nieprawidłowej stawki podatku VAT stanowi błąd w obliczeniu ceny, jeżeli brak jest ustawowych przesłanek do stwierdzenia omyłki (art. 89 ust. 1 pkt 6 w zw. z art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp). W uzasadnieniu powyższej uchwały Sąd Najwyższy wskazał - ?(?) O porównywalności ofert, w zakresie zaproponowanej ceny, można zatem mówić dopiero wówczas, gdy określone w ofertach ceny, mające być przedmiotem porównania, zostały obliczone z zachowaniem tych samych reguł" i kiszka

17

A ja ciągle pytam, gdzie wykonawca popełnia błąd stosujący podstawową stawkę VAT 23% przy możliwości zastosowania obniżonej stawki np 8%?

18

Nie twierdzę, że popełnia. Ale ten z 8% też ma solidne wytłumaczenie.
To co nie odrzucać nikogo i przyjąć oferty tak jak jest?

Nie wiem jak się ma do tego ten wyrok z 2011, o którym pisze jo w #16

19

zależy jak interpretować zapis ".......tych samych reguł" jeżeli w taki sposób że każdy z nich mógł sobie zastosować 8% a rożnych względów nie zastosował to bym zostawił wszystkie oferty w poniedziałek mam otwarcie w którym są różne stawki vat opisałem je w SIWZ zobaczymy co będzie

Zastanawia mnie jeszcze jedno czy np RIO się nie przyczepi że zamawiający zgadzając się na stawkę 23%  dla pozycji które mogą mieć 8% nie łamie DFP bo bądź co bądź o 15% więcej zapłaci

20 (edytowany przez Marta 2018-05-14 11:30:46)

jo jak sprawa sie zakończyła?
ja mam postępowanie na sprzęt komputerowy który przekażemy do szkół, Z. nie wymagał stawki vat w ofercie, jedynie cene ofertowa brutto,  nie określał jej w siwz,
wpłyneło zapytanie od wykonawcy : "czy komputery stacjonarne wymagają stawki vat 0%"
w siwz mamy zapis ze faktura ma być wystawiona na zamawiającego celem przekazania bezpłatnie placówkom oświatowym, które wykorzystają go do celów związanych z działalnością dydaktyczną, a zatem przedmiot zamówienia będzie przeznaczony dla placówek oświatowych
czy Zamawiajacy musi określać stawkę vat? gdzieś kiedyś spotkałam sie z dobrym uzasadnieniem że jest to obowiązek Wykonawcy, prosze o wrzucenie tutaj jeśli kto jest w posiadaniu
dzieki

21

określam stawkę vat - była jedna oferta wykonawcza zastosował stawki przez nas wskazane

22

Co do stawki 0% w szkole zapoznaj się z interpretacją dotyczącą stosowania tej stawki. Zagadnienie to było w ostatnich latach przedmiotem wielu interpretacji oraz wyroków sądów administracyjnych. Stanowisko organów w tej kwestii było w ciągu lat niejednolite. Chodzi głownie o możliwość stosowania stawki 0% jeżeli nabywcą jest gmina a nie szkoła.

Temat stawki cie nie ominie. Po pierwsze wartość szacunkowa to wartość netto więc już na tym etapie musisz mieć pewność co do wysokości stawki. Potem do wystawienia faktury wykonawca będzie potrzebował właściwego zaświadczenia organu prowadzącego szkołę.

23

osoba która szacowała twierdzi że ceny brutto są ściągnięte ze stron internetowych gdzie vat jest 23%,
druga sprawa to ta rozbieżniość interpretacji skłania nas do wymagania  w ofercie tylko kwoty brutto.w innym przypadku podalibyśmy stawke vat..

24

Na przyszłość: 

Dla celów porównania ofert przyjąć jednakowy VAT dla wszystkich.
Cena oferty (brutto) = netto + Vat (podany przez zamawiającego).
W umowie zapis: cena netto z oferty + obowiązujący Vat.