1

Temat: kto inny wpłaca wadium

Witam,
wadium wpłynęło w określonej kwocie na konto zamawiającego. Zostało opisane tak, że jestem w stanie zidentyfikować wykonawcę. Ale przelew wpłynął z firmy Blue Media -  krajową instytucją płatniczą nadzorowaną przez Komisję Nadzoru Finansowego (KNF) i posiada zgodę Narodowego Banku Polskiego (NBP) na prowadzenie Systemu Płatności BlueCash. W ofercie wykonawca wpisuje nr konta do zwrotu wadium i jest on inny niż ten z którego wadium wpłynęło. Na jakie konto zwrócić wadium? wg mnie na to, które jest w ofercie ale czy słusznie?

2

Odp: kto inny wpłaca wadium

moje śledztwo doprowadziło do tego, że przelew z blue media jest tym samym, którego potwierdzenie przelewu zostało dołączone do oferty także ewentualny zwrot będzie na rachunek, który został wskazany w formularzu ofertowym do zwrotu.
Nadmienię, że ten sam wykonawca wpłacił jeszcze raz wadium ale już nie za pomocą blue media tylko z firmowego konta- innego niż to w ofercie. Co zrobić teraz z tym drugim wadium? bo oferta jest 1 a wadia 2. Pomożecie?

3

Zwracasz, chociaż prawidłowo byłoby jedno wadium zwrócić na normalnych zasadach, a z drugim zwrotem poczekać na wniosek wykonawcy.

4

wniosek od wykonawcy o zwrot wadium jest, w wyniku nieporozumienia wadium wpłaciły dwie osoby:P. W pismie wskazują nr konta na które nalezy dokonać zwrotu jest on ten sam z ktorego wadium przyszło ale inny niż numer konta wskazany w formulartzu ofertowym do zwrotu wadium.

Czyli jedno wadium pozostaje do momentu rozstrzygnięcia a drugie w odpowiedzi na wniosek zwracam juz teraz

5

no tak bo nadpłacone

6

Tak, jedno traktujesz jako zabezpieczenie złożonej przecież oferty, a drugie, nadprogramowe, na wniosek zwracasz - możesz nawet od razu, bo przecież nie zabezpiecza żadnej oferty.

7

a jeszcze takie pytanko,,,czy to nadpłacone wadium zwraca się wraz z odsetkami?