Temat: aneksowanie umów
Witam
Jestem bardzo świeży jeśli chodzi o zamówienia publiczne więc moje pytania mogą niektórym wydawać się nieco dziwne, ale do rzeczy
1. Gdy umowa podstawowa Zamawiającego z Wykonawcą okreslała termin realizacji zadania (termin był wskazany w SIWZ lecz nie stanowił kryterium wyboru oferty) to czy umowę można aneksować już po tym terminie?? - Wykonawca nie wykonał w terminie zobowiązania i chce przedłużyć termin, powiedzmy że aneks da się obronić z punktu widzenia art 144 ust. 1 (korzyść dla Zamawiającego)
2. Wykonawca zproponował aby w podpisywanym aneksie ustanowić niższe o 10% od pierwotnego wynagrodzenie, które uwzględniałoby potrącenie z tytułu naliczonej kary umownej za brak terminowej realizacji. Chodzi tu o pierwszy termin z umowy podstawowej - mam pewne wątpliwości dot. takiego rozwiązania bo nie jestem do końca pewien czy te 10% nie jest przypadkiem dochodem budżetu i możemy sobie zrobić takie potrącenie
3. Umowa podstwowa przewidywała naliczenie max. 10% kar za nieterminową realizację. Czy w aneksie mogę w jakiś sposób zagwarantować sobie, ze w związku z przesunięciem terminu realizacji poza pierwotnie naliczoną karą Zamawiającemu będzie przysługiwało kolejne 10% w przypadku nieterminowej realizacji??
4. Jakie istnieją inne sposoby - poza karami umownymi - które wiązałyby się ze znaczną "dolegliwością" dla Wykonawcy w przypadku kolejnej nieterminowej realizacji (mam na razie tylko jeden pomysł). Chodzi mi tu o pewnwe konstrukcje, które można byłoby wprowadzić do aneksu, które w przypadku terminowej realizacji nie byłyby w żadnym stopniu uciążliwe dla Wykonawcy
5. Jak wygląda kwestia manipulowania aneksem przy SIWZ? Nie chodzi mi o zmiany uznaniowe. Wykonawca wykonując system informatyczny musiał dostosować się do pewnych przepisów prawa - pewne kwestie z tym związane znalazły odzwierciedlenie w SIWZ - co obić w przypadku zmiany stanu prawnego?
Pozdrawiam
Michał