1

Temat: Zatrzymanie wadium

kompletuję ofertę, referencje które posiadamy wg na 100% nie spełniają wymogu inwestora, ale szef się upiera więc nie będę dyskutować. Czy w przypadku gdybysmy byli najwyżej ocenieni i Inwestor jednak by nie uznał naszych referencji wadium zostanie zatrzymane?

2

Odp: Zatrzymanie wadium

Najpierw Zamawiający powinien wezwać do uzupełnienia. Jeśli masz np. protokół odbioru, umowę - załącz te dokumenty może się okazać , że Inwestorowi wystarczą do potwierdzenia Waszego doświadczenia - uzna je za wystarczające. Gorzej jeśli doświadczenie jest niewystarczające. Jeśli nie uzupełnisz Inwestor (zamawiający) ma prawo do zatrzymania wadium. Warunki zatrzymania wadium zawarte są w art. 46 PZP.

3

Proponuję zrobić tak - jeśli dostaniecie wezwanie do uzupełnienia dokumentu z art. 26.3 z powodu niewykazania spełniania warunku, w odpowiedzi wyślijcie ten sam wykaz (zakładam, że na dzień uzupełnienia nadal nie będziecie spełniać warunku).
W ten sposób potwierdzicie niespełnianie warunku, a za to nie grozi zatrzymanie wadium. Wadium zostałoby zatrzymane wówczas gdybyście w odpowiedzi na wezwanie nie uzupełnili wykazu w ogóle.
Pytanie: po co startować skoro nie spełniacie warunku???

4

A no właśnie po co startować i po co mam się niepotrzebnie stresować? Pan każe sługa musi.....

Katiqq napisał/a:

Proponuję zrobić tak - jeśli dostaniecie wezwanie do uzupełnienia dokumentu z art. 26.3 z powodu niewykazania spełniania warunku, w odpowiedzi wyślijcie ten sam wykaz (zakładam, że na dzień uzupełnienia nadal nie będziecie spełniać warunku).
W ten sposób potwierdzicie niespełnianie warunku, a za to nie grozi zatrzymanie wadium. Wadium zostałoby zatrzymane wówczas gdybyście w odpowiedzi na wezwanie nie uzupełnili wykazu w ogóle.
Pytanie: po co startować skoro nie spełniacie warunku???

5

Odgrzewam temat - złożona oferta, oceniona najwyżej, zamawiający wzywa do złożenia dokumentów, ale szef coś pobąkuje że jednak nie chciałby tego przetargu wygrać - załóżmy że taka będzie jego ostateczna decyzja - jak się uchronić przed utratą wadium?

6

Uuuuu, temat raczej wrażliwy nie na forum.

7

Marcel napisał/a:

Uuuuu, temat raczej wrażliwy nie na forum.

Uuuu, no to nie wiem co zrobić.....

8 (edytowany przez janek159 2017-08-23 12:03:27)

magda19831 napisał/a:

Odgrzewam temat - złożona oferta, oceniona najwyżej, zamawiający wzywa do złożenia dokumentów, ale szef coś pobąkuje że jednak nie chciałby tego przetargu wygrać - załóżmy że taka będzie jego ostateczna decyzja - jak się uchronić przed utratą wadium?

Ustawa ma nie dawać takich możliwości, a daje? ktoś zna jakieś sposoby tak z ciekawości

9

Złożyć dokumenty tak, aby oferta nie mogła zostać wybrana.

10

B4 napisał/a:

Złożyć dokumenty tak, aby oferta nie mogła zostać wybrana.

I co to da?

11

Jak się jednak okazuje, nie musi to być w 100% pewna metoda big_smile

http://www.sn.pl/sprawy/SiteAssets/Lists/Zagadnienia_prawne/EditForm/III-CZP-0027_17_p.pdf

12

Właśnie, wcześniej to przechodziło a większość wyroków nakazywało zwrot wadium, teraz pojawia się nowa wykładnia, ale czy na tyle skuteczna aby negowała inne?, prowadziłem ostatnio taką sprawę, nie ukrywam, wygrałem.

13 (edytowany przez jo 2017-08-23 13:00:29)

Marcel napisał/a:

Właśnie, wcześniej to przechodziło a większość wyroków nakazywało zwrot wadium, teraz pojawia się nowa wykładnia, ale czy na tyle skuteczna aby negowała inne?, prowadziłem ostatnio taką sprawę, nie ukrywam, wygrałem.

tzn zatrzymałeś wadium?

14 (edytowany przez Marcel 2017-08-23 13:08:51)

Walczyłem jak lew o jego zwrot big_smile
Zmieniłem pozycję siedzenia, z ramienia wykonawcy.

15 (edytowany przez janek159 2017-08-23 19:05:57)

Wykładnia o braku podstaw do zatrzymania wadium w przypadku złożenia dokumentów lecz jednak nie potwierdzających spełnienia warunków, wypacza sens i cel przepisu. Bo właśnie celem było uniemożliwienie manipulacjom jak w pytaniu.

16

W pełni się z Tobą zgadzam.

17

No nic, ja nie znam sposobu aby wybrnąć z tej sytuacji i nie stracić wadium. Więc albo rybki albo akwarium ;-)

18

Celem było udaremnianie zmów przetargowych.