1

Temat: PODPIS NA OFERCIE

OTRYMUJE FORMULARZ OFERTOWY O TREŚCI:

Ja niżej PODPISany Jan Kowalski składam ofertę itd....

pod ofertą w miejscu wyznaczonym na PODPIS wykonawca stawia pieczatkę firmową bez imienia i nazwiska i PODPISuje się nieczytelnie.

W siwz widniał zapis:Oferta powinna być sporządzona w języku polskim z zachowaniem formy pisemnej pod rygorem nieważności oraz PODPISana przez upoważnionego przedstawiciela wykonawcy.

A w formularzu ofertowym w miejscu PODPISu była * z przypisem o tersci : PODPISem jest złozony własnoręcznie znak, z którego można odczytac imię i nazwisko PODPISującego, a jeżeli własnoręczny znak jest nieczytelny lub nie zawiera imienia i nazwiska to musi być on uzupełniony napisem np. w formie pieczatki, z kótrego można odczytać imie i nazwisko PODPISującego.

Co zrobić z taką ofertą?

2

Odp: PODPIS NA OFERCIE

http://www.zamowienia-publiczne.net/czy-nieczytelny-podpis-pod-oferta-rodzi-obowiazek-odrzucenia-oferty/

3

widziałem ten artykuł....trochę taka sinusoida...art. jest dosyć stary, wiecie może o jakimś nowym orzecznictwie w podobnej sprawie?

Dzięki Marcel:)

4

Jak parafka jest to zidentyfikowania to ja bym uznał, wyroków trzeba (świeżych) poszukać, są na pewno smile

5 (edytowany przez B4 2017-08-24 07:16:53)

Jeśli jesteś w stanie zidentyfikować kto ofertę podpisał to należy uznać, mimo braku pieczątki imiennej.

6

każda strona podpisana jest w ten sam sposób czyli uznaje że ten podpis jest powtarzalny tzn. do zidentyfikowania

7 (edytowany przez jasiekrok 2017-08-24 10:45:38)

zastanawia mnie jeszcze jedno ...w formularzu ofertowym w miejscu podpisu była * z przypisem o tersci : podpisem jest złozony własnoręcznie znak, z którego można odczytac imię i nazwisko podpisującego, a jeżeli własnoręczny znak jest nieczytelny lub nie zawiera imienia i nazwiska to musi być on uzupełniony napisem np. w formie pieczatki, z kótrego można odczytać imie i nazwisko podpisującego

skoro jest ten zapis a podpis nie jest czytelny i nie ma pieczatki imiennej a jedynie firmowa i "bazgroł" , ale bazgroł powtarzalny na każdym ze złozonych dokumentów...to czy nie jest to niezgodne z wymaganiami zamawiajacego? zamawiajacy chciał to imię i nazwisko, napisał to nawet w formularzu ofertowym...

8

No tak, ale o ile dobrze rozumiem post pierwszy, to na formularzu ofertowym masz odręcznie wpisane dane osoby:

Ja niżej podpisany: Ygrek Iksiński, potem są już pieczątki firmowe i nieczytelny podpis, tak?

9

no właśnie nie...dane osoby sa wpisane maszynowo a dalej jest cała tresc oferty i pod nią pieczatka firmowa + bazgroł

10

No ok, maszynowo czy jak tam, ale jakby: ja niżej podpisany ...., a zatem bazgroł na dole należy do tego wpisanego na górze, jakkolwiek to uczynił. Uprawniony czy upoważniony jest ten NN? big_smile

11

właściciel firmy

12 (edytowany przez B4 2017-08-24 12:21:48)

Dla mnie sprawa dość jasna. Wiesz kto podpisał ofertę. a Jak już chcesz tak literalnie rozpatrywać przypis zamieszczony na formularzu to mamy:

podpisem jest złozony własnoręcznie znak (JEST BAZGROŁ), z którego można odczytac imię i nazwisko podpisującego (NIE MOŻNA), a jeżeli własnoręczny znak jest nieczytelny lub nie zawiera imienia i nazwiska (TAK JEST W OMAWIANYM PRZYPADKU) to musi być on uzupełniony napisem np. w formie pieczatki (NA PRZYKŁAD W FORMIE PIECZĄTKI, ALE JEDNAK NIEKONIECZNIE), z kótrego można odczytać imie i nazwisko podpisującego (MAMY UZUPEŁNIONY - NA GÓRZE [NIE BYŁO WYMOGU GDZIE] I MOŻNA Z NIEGO ODCZYTAĆ IMIĘ I NAZWISKO PODPISUJĄCEGO)

Teraz już ciut żartuję, nie bądź drobiazgowy taki, uznaj i po sprawie.

13

najgorzej jak kierownik pojedzie na szkolenie i się upiera, że mu mówili...co zrobisz? nic nie zrobisz jak Ci dziurę w brzuchu wierci? Ja się nie upieram tylko szukam argumentów:)

14

Zdrowy rozsądek vs Kierownik - trudna walka smile