1

Temat: rażaco niska cena - sr. arytmetyczna

Witam,
art. 90 ust.1a nakazuje Z. o wyjaśnienie rażąco niskiej ceny,
" W przypadku gdy cena całkowita oferty jest niższa o co najmniej 30% od:
1)    wartości zamówienia powiększonej o należny podatek od towarów i usług, ustalonej przed wszczęciem postępowania zgodnie z art. 35 ust. 1 i 2 lub średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert, zamawiający zwraca się o udzielenie wyjaśnień, o których mowa w ust. 1, chyba że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia"

Co wg Was,  należy rozumieć po pojęciem okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia???

2

Odp: rażaco niska cena - sr. arytmetyczna

Np. oferta celowo zawyżona, zdarza się.

3

i w takim przypadku sporządzić sobie notatkę służbową i nie wyjaśniać "rażąco niskiej ceny" ?

4

Czasami jest tak że widać na "oko" że coś nie gra np. z jedną ofertą, wówczas wezwanie jest zbyteczne, dlatego też są nowe zapisy w ustawie dot. RNC.

5

Trzeba to udokumentować, przykładem tez może być złożenie oferty na zamiennikach gdzie inwestorski tworzony był na oryginałach, takich sytuacji może być wiele lecz każda wymaga analizy.

6

a jeżeli wpływają 3 oferty i 2 są znacznie zawyżone i w związku z tym 3 oferta podpada pod rażąco niska cenę to okolicznością oczywistą będzie to , że ceny tych dwóch ofert są zawyżone w stosunku do cen rynkowych- takie jest stanowisko naszego budowlańca. On zrobił kosztorys inwestorski z należytą starannością, jedna oferta jest zblizona do jego wyliczeń a 2 pozostałe z cenami 2x wyższymi.

7

Przepis mówi o średniej arytmetycznej cen wszystkich ofert zakładając że ceny te odpowiadają cenom rynkowym. W takim przypadku tłumaczenie się należyta starannością może być niewystarczające. Badanie RNC nie oznacza automatycznego odrzucenia. To szansa dla zamawiającego na potwierdzenie że oferta jest rzetelna.
Jeżeli jedna z 5-6 ofert odbiega znacząco od średniej i powoduje ta oferta konieczność wdrożenia RNC, to tu zastosowałbym zasady dotyczące "oczywistej oczywistości"

8

wiem,że badanie rnc nie oznacza od razu odrzucenia wykonawcy. ale ofert mam 3 : jedna prawie w punkt jak oszacowanie i środki na sfinansowanie (200tys)  a 2 pozostałe 300tys. i 400tys. Róznice są znaczace. Wg Ciebie Jaroslaw lepiej wezwać do wyjaśnienia pod kątem rażąco niskiej ceny czyli wysłąć do wykonawcy wezwanie o udzielenie wyjasnień na pods. art.90.1a.1.
są to rb wiec pytać o wyjasnienie stawek w każdej pozycji kosztorysu ofertowego? Jak to sformułować?

9

ale można się skupić na tym: " W przypadku gdy cena całkowita oferty jest niższa o co najmniej 30% od:
1)    wartości zamówienia powiększonej o należny podatek od towarów i usług, ustalonej przed wszczęciem postępowania zgodnie z art. 35 ust. 1 i 2.
wtedy nie robimy średniej arytmetycznej bo to w starej ustawie było że dwa . jeżeli osoba przygotowała kosztorys rzetelnie i 1 oferta jest na podobnym poziomie cenowym to bym nie występowała tylko powołała się na ten zapis w notatce. kosztorys musi być zrobiony o aktualne ceny

10

ale czy słowo " lub" w art. 90.1a.1 nie oznacza że jeżeli pierwsza cześć albo druga wystąpi to zamawiajacy wzywa do wyjaśnień? Wydaje mi się, że nalezy to czytać tak że niekoniecznie muszą wystąpić dwa aspekty tzn.
-gdy cena całkowita oferty jest niższa o co najmniej 30% od wartości zamóeinia powiekszonej o podatek (lub) - u mnie NIE
-gdy cena całkowita oferty jest niższa o co najmniej 30% od średniej arytmetycznej- u mnie TAK

ale wystąpienie chociaż jednego wymaga wezwania do wyjaśnień.

Wyprostujcie mnie jeżeli to źle interpretuję.

11

Albo tak, albo tak. teraz mamy wybór , która opcje stosować

12

kinga1986-1986 napisał/a:

ale czy słowo " lub" w art. 90.1a.1 nie oznacza że jeżeli pierwsza cześć albo druga wystąpi to zamawiajacy wzywa do wyjaśnień? Wydaje mi się, że nalezy to czytać tak że niekoniecznie muszą wystąpić dwa aspekty tzn.
-gdy cena całkowita oferty jest niższa o co najmniej 30% od wartości zamóeinia powiekszonej o podatek (lub) - u mnie NIE
-gdy cena całkowita oferty jest niższa o co najmniej 30% od średniej arytmetycznej- u mnie TAK

ale wystąpienie chociaż jednego wymaga wezwania do wyjaśnień.

Wyprostujcie mnie jeżeli to źle interpretuję.

ja tez tak to rozumiem i tak czynię

13

Tak, wystąpienia jednej z przesłanek skutkuje obowiązkiem wezwania.

14

pozostaje jeszcze kwestia "okoliczności oczywistych" które pozwoliłyby na zrezygnowanie z wezwania do wyjaśnień ... posiłkował się ktoś tym zapisem?

15

J jeszcze nie. Badam RNC nawet w tak absurdalnej sytuacji kiedy cena oferty jest wyższa od mojego szacunku ale średnia jest b. wysoka.
To wykonawca musi się martwić jak to wyjaśnić a nie ty.

16

a w sytuacji gdy cena oferty (190tys. brutto) jest niższa od szacunkowej(np.200tys. brutto)? a dwie pozostałe o 200tys. wyższe? i średnia robi mi się taka że ta najniższa oferta podpada pod rnc

?

17

To trzeba badać RNC

18

Hej, tak czytam i porównuję do swojej sytuacji.

PN krajowy, procedura odwrócona, 5 ofert. Mam trzy oferty z czego jedna ewidentnie jest niższa o 30% pod względem śr. arytmetycznej i kwoty szacowanej natomiast pozostałe dwie tylko pod względem śr. arytmetycznej złożonych ofert. Jak się zachować? Mimo, że procedura odwrócona odnośnie rażąco niskiej ceny wzywam wszystkich którzy na to zasługują?

Jeśli wyjaśnię już powyższe to najkorzystniejszego wzywam do uzupełnienia dokumentów, natomiast Ci co nie wyjaśnią to ich odrzucam zgodnie z art 89 ust pkt 4?

19

wszystkich

20 (edytowany przez ulotne 2018-12-11 08:30:50)

Mogę tylko pod kątem śr. arytmetycznej wezwać do wyjaśnień o RNC czy muszę brać pod uwagę również pod kątem szacowanej wartości zamówienia? Chciałbym skorzystać tylko z jednej, mogę tak?

Znalazłem takie coś:

http://www.praktycznezamowieniapubliczne.pl/2017/04/11/razaco-niska-cena-po-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych/

21

w ustawie jest czardziejskie "lub" więc wzywasz tych którzy pod to podpadają, przy czym jeśli wzywasz na zasadzie śr, to nie musisz tego samego wzywać i dla drugiego warunku, jednak oba nalezy uwzgledniać przy ocenie.

22

Dzięki bardzo tak też zrobiłem