1

Temat: przedłużenie tso

mam przetarg dostawa w progach unijnych dofinansowany kilka razy przesuwałem już tso pierwotny miał być 30 czerwca obecnie 12 września bo co chwilę coś dochodziło dodatkowo mam problem, z własnością obiektów na których będzie realizowane dostawa nie mamy zgody właściciela (miała być ta zgoda do 30 czerwca). Czy mogę znów przedłużyć tso np do 20 stycznia??

2

Odp: przedłużenie tso

z czego wynikają Twoje obawy, że to już tak długo?

3

O kurcze, do 20 stycznia 2018r.!

4

no może dogramy w końcu sprawy własnościowe bez tego nie możemy realizować zadania

5

To nie lepiej unieważnić?

6

pewnie ze unieważnić

7

odpowiedzcie proszę, po co unieważnienie? powód

8

no właśnie mam przygotowane unieważnienie z 93.1.7 i przedłużenie jestem też za unieważnieniem  (choć ryzyko jest) na 90% powinniśmy te zgody mieć za miesiąc dwa  ale 10% że możemy nie mieć

9

zapytam tak, jakie to ma w tej chwili znaczenie dla wykonawców, czy unieważnicie czy przedłużycie to obecne, no jaki?

w tym i w tym przypadku zamówienie zostanie udzielone później niż pierwotnie zakładano,   

Wystarczy napisać po raz kolejny że zmienia się TSO na taki dzień i już i to bez wskazania powodów, zmienić ogłoszenie. Czy stanowi to naruszenie jakiegoś przepisu, czy może być na to odwołanie, nie. Więc o co chodzi. Zamawiający jest gospodarzem postępowania.

10

a tak w ogóle, to czy istnieje faktyczna przesłanka do zastosowania pkt. 7?

postepowanie jest obarczone niemożliwą do usunięcia wadą? a może ta wada jest możliwa do usunięcia tylko wystarczy poczekać.

Reasumując, może większym ryzykiem jest nieuzasadnione unieważnienie.

11

jak nie będziemy mieli zgody to nie możemy realizować zadania, a nie mamy 100% pewności że zgoda będzie, gdyby to była tylko formalność to bym się przychylił do przesunięcia TSO

12

No to teraz patrz,

dla mnie przesłankę do unieważnienie byś miał gdybyś miał pewność na  100% że tej zgody nie masz i nie będziesz miał.

a tej chwili sprawa otwarta, i po co unieważniać, wykonawcom na tym zależy, co to zmieni. Czekaj do momentu na uzyskanie zgody, jak nie uzyskasz to wtedy unieważnienie. Jeszcze raz zapytywam, dlaczego postępowanie nie może się toczyć.

13

Jeżeli jest cień szansy to przedłużaj. Jeżeli będziesz miał odmowę w formie jakiejś decyzji / oświadczenia wtedy może ten nieszczęsny 93.1.7. Wcześniej unieważnienie to możliwy zarzut naruszenia DFP, bo skoro do ogłoszenia nie była potrzebna zgoda to dlaczego teraz unieważniacie.

14

już 4 razy przedłużałem i widzę że coraz mniej ludzi patrzy na ten przetarg jak wydłużę jeszcze ze dwa mieniące to już nikt na niego nie spojrzy

15

rozbawiłem się, aż normalni ludzie się popatrzyli

16

Ja bym unieważnił i ogłosił w stosownym do tego terminie.

17

dzięki

18

jeszcze jedno po unieważnieniu mam usunąć ogłoszenie z DUUE?? jest tam taka opcja usuń