Temat: unieważnienie - ogłoszenie o udzieleniu
Czy w przypadku unieważnienia postępowania należy zamieścić w BZP ogłoszenie o udzieleniu zamówienia obowiązkowo czy nieobowiązkowo?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy w przypadku unieważnienia postępowania należy zamieścić w BZP ogłoszenie o udzieleniu zamówienia obowiązkowo czy nieobowiązkowo?
Przyjmuje się, że należy chociaż wynika to POŚREDNIO.
ja robię dla spokoju
Też mam taki sam problem, unieważniłem postępowanie i mam teraz robić ogłoszenie o udzieleniu zamówienia?
Dobrze napisać, ja nawet robię ze wskazaniem w jakim terminie może być ogłoszone powtórnie ..
Hej, czy wypełniacie jakieś ogłoszenie w duue w przypadku unieważnienia.
Kiedyś robiłem ogłoszenie o dodatkowych inf., a teraz nie za bardzo wiem gdzie to zrobić???
Czy protokół z otwarcia ofert powinien być opublikowany na stronie Zamawiającego, jeśli postępowanie unieważniono z powodu braku środków finansowych?
Czy protokół z otwarcia ofert powinien być opublikowany na stronie Zamawiającego, jeśli postępowanie unieważniono z powodu braku środków finansowych?
ja wrzucam ...
Odnośnie unieważnienia postępowania dla spokoju zamieszczam ogłoszenie. Z przepisów ustawy Pzp nie wynika to wprost ale sama forma ogłoszenia o udzieleniu zamówienia mówi o unieważnieniu części/postępowania. Znalazłam też interpretację z lexa zgodnie z którą "Zamawiający wypełnia sekcję IV ogłoszenia o udzieleniu zamówienia niezależnie od tego czy udzielił zamówienia, czy zostało ono unieważnione, gdyż ogłoszenie to traktuje o wyniku prowadzonego postepowania o zamówienie publiczne"(...) "Choć Sekcja IV tego ogłoszenia brzmi ?udzielenie zamówienia?, w rzeczywistości traktuje o wyniku postępowania"(...). Całość można poczytać tutaj: http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/zamawiajacy-umieszcza-ogloszenie-o-zamowieniu-pomimo-uniewaznienia-postepowania
mam pytanie dot. unieważnienia ale czynnosci wyboru oferty i ponowny wobór- jak wypełnić protokół ZP-1 czy w pkt. 18- ocena ofert i uzasadnienie wyboru wpisac wersje pierwotna czy to poprawiona po czynnosci ponownego badania i wyboru?a dopiero w pkt 24 protokolu opisac powtorzone czynnosci i wynik postepowania ostateczny?
eva- jeśli miałabym podział na cześci wypełnilabym ,jeśli nie nic bym nie robila
Odnośnie unieważnienia postępowania dla spokoju zamieszczam ogłoszenie. Z przepisów ustawy Pzp nie wynika to wprost ale sama forma ogłoszenia o udzieleniu zamówienia mówi o unieważnieniu części/postępowania. Znalazłam też interpretację z lexa zgodnie z którą "Zamawiający wypełnia sekcję IV ogłoszenia o udzieleniu zamówienia niezależnie od tego czy udzielił zamówienia, czy zostało ono unieważnione, gdyż ogłoszenie to traktuje o wyniku prowadzonego postepowania o zamówienie publiczne"(...) "Choć Sekcja IV tego ogłoszenia brzmi ?udzielenie zamówienia?, w rzeczywistości traktuje o wyniku postępowania"(...). Całość można poczytać tutaj: http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/zamawiajacy-umieszcza-ogloszenie-o-zamowieniu-pomimo-uniewaznienia-postepowania
oczywiście dla bezpieczeństwa robię ogłoszenie o udzieleniu zamówienia w BZP i we właściwej części podaje inf. o unieważnieniu.
Ale gdzie to zrobić w enotices, bo dochodzę do Sekcja V: Udzielenie zamówienia
Zamówienie nr:
Nazwa:
Zamówienie/zamówienie na część zostaje udzielone: nie
V.1)
Informacje o nieudzieleniu zamówienia
Zamówienia/zamówienia na część nie udzielono:
Nie otrzymano ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub wszystkie otrzymane oferty lub wnioski zostały odrzucone
lub
Inne przyczyny (przerwanie procedury) ................ i tutaj wyskakuje mi jakiś numer ogł. do wpisania ....
W postępowaniu miałem oferty i chce unieważnić zgodnie z 93.1.4 Pzp
Moim zdaniem w przypadku zamówień powyżej progów w w tej sytuacji w sekcji V zaznaczyłabym Zamówienie/zamówienie na część zostaje udzielone: nie, w pkt VI.1) zaznaczyć inne przyczyny (nic poza tym jeśli woła jakiś numer) następnie w sekcji VI dotyczącej informacji dodatkowych/ uzupełniających podałabym uzasadnienie faktyczne i prawne unieważnienia.
Niestety ogłoszenie o udzieleniu zamówienia powyżej progów jeśli chodzi o unieważnienie jest nieprecyzyjne (moim zdaniem wystarczyłoby opcja czy zamówienie/część zostało unieważnione oraz podanie uzasadnienia faktycznego i prawnego)
zrobiłem j.w. - bez numeru nie chciało przejść, więc wpisałem nr ostatniego ogłoszenie o sprostowaniu i poszło...
ehhh.....
mam pytanie dot. unieważnienia ale czynnosci wyboru oferty i ponowny wobór- jak wypełnić protokół ZP-1 czy w pkt. 18- ocena ofert i uzasadnienie wyboru wpisac wersje pierwotna czy to poprawiona po czynnosci ponownego badania i wyboru?a dopiero w pkt 24 protokolu opisac powtorzone czynnosci i wynik postepowania ostateczny?
ktoś pomoże przy wypełnianiu protokołu przy wystąpieniu ponownej oceny i wyboru ofert?
Art 95 ustawy Pzp wyraźnie mówi że ogłoszenie o udzieleniu zamówienia zamieszcza się po podpisaniu umowy. W przypadku braku umowy nie ma obowiązku zamieszczania ogłoszenia z informacją o unieważnieniu postępowania.
Rubryka dot. unieważnienia w ogłoszeniu o zawarciu umowy może dotyczyć postępowania podzielonego na części pod warunkiem podpisania umowy na którąś z części.
Nie ma umowy - nie ma ogłoszenia
dzięki Jarosław, brawo, bo już straciłem wiarę w ludzi
Marta napisał/a:mam pytanie dot. unieważnienia ale czynnosci wyboru oferty i ponowny wobór- jak wypełnić protokół ZP-1 czy w pkt. 18- ocena ofert i uzasadnienie wyboru wpisac wersje pierwotna czy to poprawiona po czynnosci ponownego badania i wyboru?a dopiero w pkt 24 protokolu opisac powtorzone czynnosci i wynik postepowania ostateczny?
ktoś pomoże przy wypełnianiu protokołu przy wystąpieniu ponownej oceny i wyboru ofert?
Moim zdaniem w pkt 18 należy wpisać pierwotny wybór oferty natomiast w pkt 24 opisałabym czynności powtórzone czyli ponowną ocenę ofert oraz w jej wyniku ponowny wybór najkorzystniejszej oferty z podaniem wszystkich niezbędnych informacji tj. cena itd.
Jarosław ma w pełni rację, publikowanie na siłę czegoś czego nie trzeba nie wychodzi na dobre.
Jarosław ma w pełni rację, publikowanie na siłę czegoś czego nie trzeba nie wychodzi na dobre.
ale na złe też raczej nie wyjdzie tylko ci co nie publikują mogą usłyszeć "ale tamci publikują"
Bo tamci nie stosują ustawy. Zauważ że ustawa (nie rozporządzenie) precyzyjnie określa jakie ogłoszenia i kiedy należy publikować. Rozporządzenie określające treść ogłoszenia jest wiążące wtedy kiedy zgodnie z ustawą musisz zamieścić ogłoszenie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc