26

Odp: wykaz sprzętu

a co z art. 93 ust. 1 pkt. 4 cena najkorzystniejszej oferty przekracza kwotę... no ale aby stwierdzić czy akurat ta oferta jest najkorzystniejsza to muszę ją zbadać

27

W tym przypadku złym dokumentem mógłby być np. dokument, w którym było by napisane, że wykonawca wykonał koszenie traw na powierzchni 1000 m2, czyli dokument nie właściwy, nieadekwatny do wymogu zamawiającego. Tamten dokument nie był zły, bo dotyczył wykazania posiadanego sprzętu - był prawidłowy. A to, że wskazane były w nim inne ilosci niż były wymagane nie świadczą o błędzie w dokumencie lecz o tym, że wykonawca tego warunku nie spełnił.

28

Ja nigdzie nie pisze o błędzie - pisze o BRAKU DOKUMENTU POTWIERDZAJĄCEGO SPEŁNIANIE WARUNKU - wielkie litery po to by wykazać całość zwrotu - to jest istota

29

Czyli wg. Ciebie Marko należy wezwać do uzupełnienia i podeprzeć sie tłumaczeniem ,że wykonawca nie umie czytać co oczekuje zamawiajacy w SIWZ ? wink

30

Wg mnie, wg ustawy i wg UZP - kolejność obojętna

31

A ja pytam jakie jest Twoje zdanie? smile

32

Moje zdanie jest takie, że sformułowanie przepisu jest chore ale to to nihil novi w zamówieniach.

33

Mnie osobiście ta lakoniczna interpretacja UZP nie przekonuje ,niedawno wykluczyłam wykonawcę w podobnej sprawie bez uzupełniania smile

34

moja interpretacja w takich sprawach jest oczywista :żadnego uzupełniania jeżeli z dokumentu jasno wynika ,że wykonawca nie spełnia warunku udziału w postępowaniu i nie zamierzam tworzyć absurdów co do uzupełniania takich dokumentów i wiem ,że obecna wykładnia w tej sprawie nadal budzi bardzo wiele wątpliwości i podziałów zdań w środowisku prawniczym.

35

Gdyby przepis był oczywisty to by nie było wątpliwości, intepretacji, wykładni, gloss itd ale i forum by wtedy umarło cool

36

Podtrzymuję mój pierwszy post w tym wątku i już nie chce mi się gadać...

37

za to miałbyś Marko więcej czasu na coś tam innego...;)

38

... a forum nie umrze póki my żyjemy ... smile

39

madziulek napisał/a:

za to miałbyś Marko więcej czasu na coś tam innego...;)

No fakt, mógłbym wiecej czasu poświęcić znajomym na naszej klasie lol

40

no chyba ,ze zaczniemy pisać własne wykładnie i jakaś cenzura to zakwestionuje wink

41

pomijając już kokretną stuację .... moje sugestie dotycża dwóch różnych spraw
piewrwsza to stan faktyczny .... ( wykonawca ma 3 kosiarki ...  za powiedzmy  ze to bedzie 7 dni będzie miał ich żadane 5 sztuk ... faktycznie u na swoim satnie zakupionych dzierżawionych , użyczony czy w leasingu wsztsko jedno ... jest to mało prawdopobne)
druga stan na papierze ( wymaganych dokumetach przez Zamawijaącego ... 3 kosoatki zły dokumet nie taki jaki chciał  zamawiajacy ... wykonawca  uzupełnia go w wuyzanczonym terminie i wpisuje 5 sztuk ... dokument uzuspełniony  i prawidłowy , w post ępowaniu wsztstko GRA w dokuemntach ... Niestesty REALIA STANU FAKTYCZNEGO POSIADANIA KOSIAREK SĄ NIEZMNIENIE czyli ma 3 ale kazali wpisać 5 to wpisał , bo np. gdyby tego nie robił nie  uzyskał by zamówienia ( zakładamy ,że miał najniższą cenę oferty )

42

QLU tego jest takie ... życie życiem ... a paier jest cierliwy i wszystko przyjmie !!! :-)

43

jacek0707 napisał/a:

W tym przypadku złym dokumentem mógłby być np. dokument, w którym było by napisane, że wykonawca wykonał koszenie traw na powierzchni 1000 m2, czyli dokument nie właściwy, nieadekwatny do wymogu zamawiającego. Tamten dokument nie był zły, bo dotyczył wykazania posiadanego sprzętu - był prawidłowy. A to, że wskazane były w nim inne ilosci niż były wymagane nie świadczą o błędzie w dokumencie lecz o tym, że wykonawca tego warunku nie spełnił.

To sie nazywa dzielenie włosa na czworo! big_smile

44

No co...

45

DO UZUPELNIENIA BEZWZGLEDNIE. komentarz nie pozostawia zludzen.... choc chore to jest ale my juz zainfekowani smile