1 (edytowany przez Bitter 2017-09-06 16:56:11)

Temat: Zamówienie z wolnej ręki

Witam,

Mam postepowanie na dostawę w trybie przetargu nieograniczonego z podzialem na czesci.
W jednej czesci wpłynęła tylko jedna oferta.
Jednak Wykonawca który złożył oferte zrobil  blad tj w ofercie brakuje jednej strony formularza cenowo asortymentowego z cenami.

Będę musial ofertę odrzucić jako niezgodna z siwz a postępowanie unieważnić.
1. Czy mogę w ogole zastosowac teraz tryb z wolnej ręki?-czy brak strony formularza cenowego  a wiec brak wyceny czesci artykułów  mozna potraktowac jako niezgodność z opisem przedmiotu zamowienia tak jak wskazano to w przeslankach dla wolnej ręki?
2.Czy mogę zaprosic do negocjacji wykonawce, ktorego wczesniej odrzucilem w przetargu nieograniczonym?
3. Wartość tej części to ok. 14 tys zlotych. Czy mozna zastosowac regulamin do 30 tys euro z pominieciem ustawy pzp?

Pozdrawiam

2

Odp: Zamówienie z wolnej ręki

Skoro wartość tej części to 14 tys zł, to dlaczego rozwazasz wolną rękę w trybie PZP?

3

Bo za 2 miesiace bedzie przetarg na trochę podobny asortyment i nie wiem czy ryzykowac do 30000 euro.

4 (edytowany przez janek159 2017-09-06 18:17:46)

AHA. A jak leci ta przeslanka weź ją zacytuj jak możesz bo nie jestem przy ustawie

5

"w postępowaniu prowadzonym uprzednio w trybie przetargu nieograniczonego albo przetargu ograniczonego nie
wpłynął żaden wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, i nie zostały złożone żadne oferty lub wszystkie
oferty zostały odrzucone na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ze względu na ich niezgodność z opisem przedmiotu zamó-
wienia lub wszyscy wykonawcy zostali wykluczeni z postępowania, a pierwotne warunki zamówienia nie zostały
w istotny sposób zmienione;"

6

nie bardzo bo to był zwykły błąd oferenta

7

A moim zdaniem można podciągnąć po błąd niezgodny z opisem przedmiotu zamówienia.

8

Uważam jak Jo, to był błąd formalny, wcale nie przesadzają cy o niezgodności przedmiotu oferty. Przeslanka nie ma zastosowania.

9

Zagwostka... nie wiadomo co robic

10

unikam WR jak tylko mogę w takiej sytuacji robię nowy przetarg jak najszybciej (na tą jedną część) i zmniejszam warunki (lub całkiem bez warunków)

11

Najbezpieczniej będzie ogłosić nowe postępowanie przetargowe na tą część która zostanie unieważniona.

12

Dziękuję.