Temat: RNC, oświadczenie o grupie kapitałowej
Kilka wątpliwości. PN podzielony na 3 części, >progu, usługi, dofinansowany,
1. Oferty z najniższymi cenami w każdej części przekraczają te, które zamierzamy przeznaczyć. Mam zgodę na zwiększenie tych kwot. Okazuje się, że jedna firma z kosmicznymi cenami tak zawyżyła średnią arytmetyczną, że w każdej części mam pytać o RNC. Trochę to nielogiczne, ale rozumiem że wyjścia nie mam?
2. Dwie firmy złożyły oświadczenie o GK zanim wrzuciłem na stronę informacje z otwarcia ofert. Jak to aktualnie wygląda, wzywać do złożenia czy uznać te, które mam?
3. Jeden Wykonawca nie podpisał JEDZ (na końcu za oświadczeniami). Wezwać do uzupełnienia z 26.3?
4. Jedna firma (siedziba w Anglii, adres korespondencyjny w Polsce) wpisała VAT 0% oraz nie wpisała na początku w JEDZ NIP-u. O cenę zapytam o wyjaśnienia, a ten NIP? Na 99% odrzucę ofertę za błąd w obliczeniu ceny, ale czy biorę ją do średniej arytmetycznej? A jeśli tak, to biorę ją tak jak jest czy mam "sztucznie" doliczyć 23%?
5. Jeden Wykonawca w formularzu cenowym w kolumnie VAT (zgodnie z SIWZ do wpisania w PLN z dokładnością do 2 miejsc po przecinku), wpisał "23%". Brutto podane w PLN się zgadza. Zostawić pomimo, że wypełnił niezgodnie ze wskazaniem w SIWZ?