1 (edytowany przez Arek1980 2017-09-12 12:20:01)

Temat: RNC, oświadczenie o grupie kapitałowej

Kilka wątpliwości. PN podzielony na 3 części, >progu, usługi, dofinansowany,

1. Oferty z najniższymi cenami w każdej części przekraczają te, które zamierzamy przeznaczyć. Mam zgodę na zwiększenie tych kwot. Okazuje się, że jedna firma z kosmicznymi cenami tak zawyżyła średnią arytmetyczną, że w każdej części mam pytać o RNC. Trochę to nielogiczne, ale rozumiem że wyjścia nie mam?

2. Dwie firmy złożyły oświadczenie o GK zanim wrzuciłem na stronę informacje z otwarcia ofert. Jak to aktualnie wygląda, wzywać do złożenia czy uznać te, które mam?

3. Jeden Wykonawca nie podpisał JEDZ (na końcu za oświadczeniami). Wezwać do uzupełnienia z 26.3?

4. Jedna firma (siedziba w Anglii, adres korespondencyjny w Polsce) wpisała VAT 0% oraz nie wpisała na początku w JEDZ NIP-u. O cenę zapytam o wyjaśnienia, a ten NIP? Na 99% odrzucę ofertę za błąd w obliczeniu ceny, ale czy biorę ją do średniej arytmetycznej? A jeśli tak, to biorę ją tak jak jest czy mam "sztucznie" doliczyć 23%?

5. Jeden Wykonawca w formularzu cenowym w kolumnie VAT (zgodnie z SIWZ do wpisania w PLN z dokładnością do 2 miejsc po przecinku), wpisał "23%". Brutto podane w PLN się zgadza. Zostawić pomimo, że wypełnił niezgodnie ze wskazaniem w SIWZ?

2 (edytowany przez Marcel 2017-09-12 12:48:01)

Odp: RNC, oświadczenie o grupie kapitałowej

1. Jest wyjście patrząc na art. 90 ust.1a pkt.1.

3

ad. 1 Moim zdaniem można odstąpić od wezwania wszystkich wykonawców do wyjaśnień jeśli wszystkie ceny ofert są zbliżone do siebie a tylko jedna odbiega od innych (cena kosmos smile zawyżając tym samym średnią arytmetyczną ofert. Art. 90 ust. 1a pkt 1) - (...) chyba, że rozbieżność wynika z okoliczności oczywistych, które nie wymagają wyjaśnienia. Jeżeli nie chcesz ryzykować tym bardziej że to dofinansowanie to bezpieczniej wezwać.

ad. 2 jeśli oświadczyli, że nie należą do żadnej grupy kapitałowej to uznałabym. Jeśli oświadczyli że należą do GK to wezwać.

ad. 3 Jeśli to procedura odwrócona to NIE (badasz tylko najkorzystniejszego wykonawcę - no chyba że ten akurat co nie podpisał jedz jest najkorzystniejszy). Jeśli to zwykła procedura to TAK należy wezwać do uzupełnienia.

ad 4. do średniej arytmetycznej bierzesz wszystkie oferty.

ad. 5 poprawiłabym to jako omyłkę wpisując wartość VAT.

4 (edytowany przez Arek1980 2017-09-12 12:55:19)

ad. 1 Pamiętam o zapisie na końcu, ale.... No właśnie, dofinansowanie :-)

ad. 2 Oświadczyli, że nie należą. Wiem, że jakiś czas temu zdania były podzielone, że takie oświadczenie przed informacją o złożonych ofertach jest nieprawidłowe (formalnie, bo logicznie jest jak ktoś nie należy do żadnej GK)

ad. 3 Procedura standardowa, czyli wzywam

ad. 4 Czyli bierzemy nawet taką, która podlegałaby odrzuceniu na podstawie błędu w obliczeniu ceny? Ok.

ad. 5 A może po prostu uznać? Bo ja mam oprócz formularzy ofertowych również formularze cenowe z rozbiciem na zadania, więc do poprawy bym miał ok. 30 pozycji... A jeśli omyłka, to ... pisemna czy rachunkowa bo mam wątpliwość.

5

co to znaczy do średniej arytmetycznej

6

janek - nie bardzo wiem o co pytasz :-)

7

Ad. 2 Ostatnio byłam na szkoleniu, które organizował UZP. Jeśli oświadczenie dotyczące grupy kapitałowej było załączone do oferty i z jego treści wynika jasno, że wykonawca nie należy do żadnej grupy kapitałowej to należy uznać (nie dotyczy to sytuacji jeśli w treści oświadczenia jest zapis, że wykonawca nie należy do grupy kapitałowej z wykonawcami, którzy złożyli oferty w danym postępowaniu).

Ad 4. (...)  Odnosząc się do średniej arytmetycznej cen wszystkich złożonych ofert zamawiający w tym zakresie powinien dokonać porównania matematycznego ceny ofertowej do średniej cen złożonych w postępowaniu ofert. Dla potrzeb tego porównania należy wziąć pod uwagę wszystkie złożone w terminie w postępowaniu oferty, również te, które zostały już przez zamawiającego odrzucone na podstawie z art. 89 ust. 1 ustawy Pzp, czy też podlegają takiemu odrzuceniu. Całośc można przeczytać tutaj: https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/pytania-i-odpowiedzi-dotyczace-nowelizacji-ustawy-prawo-zamowien-publicznych-2/badanie-razaco-niskiej-ceny-oferty-po-nowelizacji

8

nic, już dobrze, dopiero teraz przeczytałem ze zrozumieniem Twój post

9

ad. 2 eva - No to chyba muszę wezwać, bo wpisali na moim wzorze: "oświadczam, że po zapoznaniu się z firmami oraz adresami Wykonawców, którzy złożyli oferty w terminie, zamieszczonymi na stronie internetowej Zamawiającego, nie przynależę do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust.1 pkt. 23 uPzp, z żadnym z tych Wykonawców."

I druga opcja, że należy. Wykonawcza zaznacza odpowiednio.

10

Dodam, że jeden z tych dwóch wykonawców był na otwarciu ofert i dzień później przysłał oświadczenie o GK.
Czyli jego bym nie wzywał, bo miał wiedzę o tym kto złożył oferty.
Drugiego nie było na otwarciu i przysłał oświadczenie zanim wrzuciłem na stronę informacje z otwarcia. Jego wezwać?
Tylko czy nie będzie to nierówne traktowanie Wykonawców.

I teraz jeszcze sprawa kolejności wezwań, bo mają oni również do wyjaśnienia RNC.
Najpierw 26.3 i GK, a dopiero jak przyślą to wezwanie o RNC ?

11

W pierwszej kolejności badasz RNC, później 26.3.

12

Ok.
Marcel a Twoja opinie co do tych oświadczeń o GK?

13

Arek1980 napisał/a:

Drugiego nie było na otwarciu i przysłał oświadczenie zanim wrzuciłem na stronę informacje z otwarcia. Jego wezwać?

A więc wezwij, ale do wyjaśnienia, czy po informacji kto złożył oferty, nadal podtrzymuje oświadczenie GK.

14

Jeżeli złożyli te oświadczenia i nie budzą one twoich zastrzeżeń to bym nie wzywał. Drugi z wykonawców nieobecny na otwarciu ofert, przed podaniem informacji z otwarcia ofert mógł się dowiedzieć kto złożył oferty np mógł rozmawiać z drugim wykonawcą.
Dla mnie ważne jest to że wykonawca złożył oświadczenie po otwarciu ofert, tym bardziej że prawdopodobnie nie należy do żadnej grupy.

15 (edytowany przez Arek1980 2017-09-13 12:41:02)

jaroslaw - dla mnie jest ważne, co powie kontrola smile Tym bardziej, że treść wzoru oświadczenia mam taką jak podałem w #9.

A pytanie na przyszłość: brak oświadczenia o GK w ciągu 3 dni od informacji z otwarcia i jednocześnie podejrzenie RNC.
Co najpierw?
Teoretycznie najpierw RNC a potem 26.3. Z drugiej jednak strony oświadczenie o GK jest jakby pierwszym dokumentem dosyłanym po otwarciu ofert.

16

Do tej pory cały spór dotyczył zagadnienia czy przed otwarciem ofert wykonawca może złożyć oświadczenie o GK. Uznano że nie, chyba że z oświadczenia wynika że brak przynależności oznacza brak przynależności do jakiejkolwiek GK. I to jest logiczne bo wykonawca nie może oświadczyć przed otwarciem ofert że nie nalezy do GK bo nie zna uczestników postępowania. Zakłada się że dane dotyczące wykonawców którzy złozyli oferty nie sa jawne. Dlatego możemy przyjąć (myślę że to podstawowy powód) że takie oświadczenie nie wywołuje skutku pomimo tego że mogło być złożone.

Inaczej jest po otwarciu ofert. Tu nie ma argumentu że wykonawca nie znał wykonawców, otwarcie ofert jest jawne i od tej chwili dane wykonawców są znane. Czy wykonawca je poznał? Skoro złożył takie oświadczenie to twierdzę że uczynił to z pełną świadomością, bo wie że nie należy do żadnej grupy kapitałowej, zna sytuację od innych wykonawców albo zadzwonił do kolegi w urzędzie. Dlatego w/g mnie takie oświadczenie jest ważne. Czy niedochowanie terminu wynikającego z ust 11 - 3 dni od zamieszczenia informacji może stanowić podstawę nieważności takiego oświadczenia? Wątpię. 
W przypadku wątpliwości że oświadczenie jest niezgodne z prawdą można oczywiście żądać wyjaśnień nt. złożonego oswiadczenia o GK. Ale czy takie oświadczenie jest nieważne. Zawsze zadaję sobie w takiej sytuacji pytanie, czy jestm w stanie uzasadnić wykluczenie takiego wykonawcy, bo co innego nam zostanie jeżeli wezwiesz do złożenia oświadczenia a wykonawca tego nie zrobi bo stwierdzi że już je złożył.
Zaznaczam że to moja opinia smile

17 (edytowany przez Arek1980 2017-09-14 07:07:41)

Dzięki jarosław.
Myślę, że skorzystam z 26.3 w zakresie wyjaśnień. Taka bezpieczna opcja wg mnie.

A druga sprawa: najpierw RNC czy GK jak nie złożono? Zawsze zaczynam od RNC, żeby w razie czego nie wzywać niepotrzebnie do uzupełnienia dokumentu. Ale skoro GK powinno być z automatu składane przez W po informacji z otwarcia ofert to nie wiem czy tu nie zrobić odwrotnie?

18

Jeszcze znalazłem takie coś na UZP:

Czy można złożyć oświadczenie, o którym mowa w art. 24 ust. 11 ustawy Pzp, wraz z ofertą, w sytuacji gdy wykonawca nie należy do żadnej grupy kapitałowej?

Zamawiający powinien przyjąć oświadczenie wykonawcy o braku przynależności do jakiejkolwiek grupy kapitałowej bądź przynależności do grupy kapitałowej złożone wraz z ofertą, w sytuacji gdy w postępowaniu złożono jedną ofertę lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu. Oświadczenie o braku przynależności do grupy kapitałowej złożone wraz z ofertą, niezależnie od ilości ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, również potwierdza brak podstawy do wykluczenia z postępowania, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp. Należy jednak w tym przypadku pamiętać, że jakakolwiek zmiana sytuacji wykonawcy w toku postępowania (włączenie do grupy kapitałowej) będzie powodowała obowiązek aktualizacji takiego oświadczenia po stronie wykonawcy.

Nie bardzo rozumiem różnicę między tymi oświadczeniami. I dlaczego to drugie jest możliwe do złożenia z ofertą.