1

Temat: jaka podstawa prawna wykluczenia czy odrzucenia

Witam,  jeżeli w PN w procedurze odwróconej wykonawca w odpowiedzi na wezwanie z art. 26 ust. 3 przedłożył dokumenty które nie potwierdzają spełnianie warunków udziału w postepowaniu to czy dobrze rozumiem, kolejnym etapem jest poinformowanie wszystkich wykonawców z art. 92 ust. 1 pkt. 2, że Wykonawca ten podlega wykluczeniu na podst. Art. 24 ust. 1 pkt. 12)  czy z art. 92 ust. 1 pkt. 3) że oferta tego wykonawcy została  odrzucona a następnie wezwanie kolejnego z rankingu do przedłożenia dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

2

Odp: jaka podstawa prawna wykluczenia czy odrzucenia

moim zdaniem mozesz od razu wzywac drugiego, w info o wyborze lub unieważnieniu podasz te informacje

3

Tylko, że jest to przetarg unijny i kolejny wykonawca ma 10 dni na uzupełnienie jeśli uzupełni w 10 dniu to jednak nie będzie tu zachowana zasada niezwłoczności informowania i komisja przetargowa postanowiła teraz zawiadomić wykonawców o wykluczeniu a ja mam problem ze znalezieniem odpowiedniej podstawy prawnej czy tylko wykluczam czy też odrzucam

4 (edytowany przez Marta 2017-09-14 08:47:52)

tytuł art. 92 to:obowiazki informacyjne PO WYBORZE OFERTY, i  tego bym sie trzymała

a podstawa prawna to oczywiscie wykluczenie bo wykonawca nie spelnia warunkow udzialu-art. 24 ust. 1 pkt 12, oraz 24 ust. 4

5

Dziękuję za podpowiedzi - właśnie chodziło mi o ten art. 24 ust. 4 (gdyż jakoś nie umiałam go odnaleźć).

6

maja2009 napisał/a:

Witam,  jeżeli w PN w procedurze odwróconej wykonawca w odpowiedzi na wezwanie z art. 26 ust. 3 przedłożył dokumenty które nie potwierdzają spełnianie warunków udziału w postepowaniu to czy dobrze rozumiem, kolejnym etapem jest poinformowanie wszystkich wykonawców z art. 92 ust. 1 pkt. 2, że Wykonawca ten podlega wykluczeniu na podst. Art. 24 ust. 1 pkt. 12)  czy z art. 92 ust. 1 pkt. 3) że oferta tego wykonawcy została  odrzucona a następnie wezwanie kolejnego z rankingu do przedłożenia dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

Pytanie co w tym wypadku z wadium w świetle najnowszego wyroku SN?

7

maja2009 napisał/a:

Tylko, że jest to przetarg unijny i kolejny wykonawca ma 10 dni na uzupełnienie jeśli uzupełni w 10 dniu to jednak nie będzie tu zachowana zasada niezwłoczności informowania

Niezwłocznie nie oznacza natychmiast.
Wykonawca podlegający wykluczeniu nie oznacza, że jest wykluczony.

8

Marta napisał/a:

tytuł art. 92 to:obowiazki informacyjne PO WYBORZE OFERTY, i  tego bym sie trzymała

a podstawa prawna to oczywiscie wykluczenie bo wykonawca nie spelnia warunkow udzialu-art. 24 ust. 1 pkt 12, oraz 24 ust. 4

Pomimo, iż podzielam twoje zdanie w sprawie obowiązków informacyjnych, to nie mogę się zgodzić z tytułem art. 92. Skąd to wzięłaś?

9

tytuł z LEX: [Obowiązki informacyjne zamawiającego po wyborze oferty; publikacja informacji]

coś nie tak?

10

Tytuł powinien brzmieć: Obowiązki informacyjne zamawiającego; publikacja informacji. Ale gzie mi tam do poprawiania redaktorów LEX. wink

11

o prosze!! jak potrafia zmylić człowieka..

12

maja2009 napisał/a:

ale wezwałaś najpierw z 26 ust 2 ??

13

Tak oczywiście wezwałam z art. 26 ust.1 - przetarg powyżej progów

14

A czy w takim zawiadomieniu musi być regułka o prawie do wniesienia odwołania

15

jak widzę że postępowanie się może przeciągnąć to o wykluczeniu informuję odrębnie niech oferent walczy o kolejne postępowania w innym przypadku może myśleć ze zostanie mu udzielone zamówienie i sie może zdenerwować

16

Chodzi mi tylko o to czy w zawiadomieniu o wykluczeniu, które przesyłam zgodnie z art. 92 ust.1 pkt. 2 do Wykonawców - powinno się zawrzeć informację że zgodnie z art. 180 przysługuje odwołanie. A po wysłaniu tego zawiadomieniu przesyłam do kolejnego z rankingu - wezwanie do złożenia dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału.

17

tak