26

Odp: Kontrola zatrudnienia na umowy o pracę

Ada napisał/a:

niezależnie od wszystkiego  najbardziej martwi mnie to czy Kontrola może mi coś zarzucić ( jeśli się dopatrzy tego uchybienia). Gdyby to były własne środki to nie byłoby problemu...

Może zarzucić - zaniechanie wprowadzenia kary, o ile (nie znam szczegółów) zastosowanie będzie miał art. 29.3a

27 (edytowany przez janek159 2017-09-15 02:53:52)

Właściwie to miałem tu już nic nie pisać bo wszystko zostało powiedziane dla wypracowania właściwego zachowania, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu że Ada nie rozważa wprowadzenia regulacji do umowy bo widzi taką faktyczną potrzebę na wypadek problemów z wykonawcą, ale jak się okazuje z ostatnich postów, rozważa wszystko przez pryzmat kontroli.
Nie uważasz zwyczajnie Ada, że to dookreslenie kar, jest po prostu w interesie zamawiającego, bo jak nikt nie będzie zatrudniony na podstawie umowy o pracę to pozostawiając tak jak jest, nie będziesz miała podstawy obciążenia wykonawcy. No, Radas mówi że dochodzić można za nienależyte wykonanie. Może więc nie warto w ogóle precyzowac kar.
Dla mnie stosunek do sprawy nie do pojęcia, tym bardziej że jest to zmiana  (zmiana to za dużo powiedziane bo nic tu się nie zmienia był sens pierwotnie zawarty ) nieistotna .
Ale, lepiej zostaw i nic nie rób może nikt się nie do patrzy i może nawet wszyscy będą zatrudnieni na umowy o pracę. Ada, to nie wypada.

28

dzięki janek, oczywiście masz rację

29

o...jestem zaspokojony

30

MIRAS napisał/a:
Ada napisał/a:

niezależnie od wszystkiego  najbardziej martwi mnie to czy kontrola może mi coś zarzucić ( jeśli się dopatrzy tego uchybienia). Gdyby to były własne środki to nie byłoby problemu...

Może zarzucić - zaniechanie wprowadzenia kary, o ile (nie znam szczegółów) zastosowanie będzie miał art. 29.3a

Ale ten przepis nie zobowiązuje Zamawiającego do wprowadzenia kar umownych, aby postawić zarzut należy wskazać na obowiązek, który nie został spełniony.

31

Obowiązek wprowadzania kary wynika chyba z 36..8a ?

chciałabym jeszcze wrócić to tematu i zastanowić się wspólnie z Wami czy moja zmiana - aneks wprowadzający do katalogu kar jeszcze jedną karę za nieprzedłożenie dokumentów na potwierdzenie zatrudnienia  - będzie zamianą nieistotną?.
Mam wątpliwość bo w art 144 ust. 1e)  pkt 2a) - jest mowa że zmiana nie wpłynie na treść oferty.
Nie jestem pewna, ale chyba można tę zmianę i tak potraktować, że potencjalnie może zmienić treść oferty.

32

radas napisał/a:

Ale ten przepis nie zobowiązuje Zamawiającego do wprowadzenia kar umownych.

Radas wyluzuj smile, piątek jest. Wszyscy wiemy o jakie przepisy chodzi, i ten też jest w to zamieszany.