1

Temat: wolna ręka - brak ofert

w postępowaniu w trybie PN nie wpłynęła żadna oferta. Rozumiem że mogę przeprowadzić z wolnej reki - 67.1.4. teraz nawet po jednym bezskutecznym przetargu.

Nie ma obowiązku ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy i żadnych terminów negocjacji oraz zawierania umowy, prawda?

2

Odp: wolna ręka - brak ofert

Tak, po pierwszym WR.

3

ok, terminów i obowiązku ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy nie ma? Nie ma w tym przypadku również konieczności odczekania 14 dni zanim podpiszę umowę?

Czyli dziś zaproszenie, juto negocjacje i umowa?

4

Tak.

5

dziękuje smile

6

PN podzielony na 2 części (droga A i droga B). Złożono ofertę na drogę A , na drogę B brak ofert.
Czy w zamówieniu podzielonym na części można zastosować 67.1.4 WR na część B?

7

można

8

Jak najbardziej.

9

pozwolę podpiąć się do tematu....mam sytuację w której Wykonawca złożył ofertę przewyższającą nasze możliwości finansowe, po negocjacjach cena nie wiele spadła w dół i nadal przewyższa kwotę jaką możemy przeznaczyć na sfinansowania....czy w takim przypadku możliwe jest unieważnienie na podstawie art. 93 ust 1 pkt 4 Pzp?

10

http://www.wszponachzamowien.pl/?p=534

11

Dzięki.....a jeszcze jedno pytanko jeśli zrezygnuję z tego postępowania to czy mogę ponownie uruchomić nowe postępowanie w tym samym trybie czy jednak trzeba już przetarg??

12

A czy to coś zmieni?, chyba że chcenie zaprosić inny podmiot.

13

a jeśli chcielibyśmy inny podmiot to byłoby to poprawne??

14 (edytowany przez Marta 2017-11-17 12:04:30)

1. w pierwszym PN z podziałem na cześci, jedna część unieważniona-brak na nią złożonych ofert
2. drugi PN na tą uniewążnioną część bo zmieniono w tej części unieważnionej zakres- znowu brak ofert- unieważnienie tej cześci
3.teraz- jeśli nie zmienimy juz nic w tej części to  chcemy przeprowadzić negocjacje - wartość szacunkowa tej części ok .100 tys zł, czy robić WR czy procedura wewnętrzna nas obowiązuje(zapytanie ofertowe)?

15

znasz art. 4.8 ?

16

janek159 napisał/a:

znasz art. 4.8 ?

czyli traktuje to zamówienie jako nowe nie łącze z częściami udzielonymi w postępowanu wcześniejszym i stosuje do niego art. 4.8. bo szacunek wynosi ok. 100 tys zl, tak?

17

tak

18

ok, ale jest to zamówienie  z dofinsowaniem  gdzie pow. 50 tys obowiązuje nas baza konkurencyjności, czy w tym przypadku możemy sobie ja odpuścić?

19

Nie. To są przepisy szczególne nałożone przez dofinansowującego i tych musisz przestrzegać.