1

Temat: materiały budowlane, części

Witam

Mam w jednym przetargu w części A - płyty drogowe za 60 000 i materiały budowlane typu cement, płytki itd w części B za 8 tys. Są to rzeczy, które będziemy wykorzystywać do różnych napraw itp. - w każdym razie wyszło, że jest to dostawa i można zakupić w jednym miejscu. Wszystko wskazuje na to, że dla części B (8 tys.)  nie będę miała wykonawcy, czyli unieważnię oczywiście tylko tę część. I teraz pytanie: czy muszę robić jeszcze raz przetarg na te 8 tys. , a jak nie, to jak to ładnie i na podstawie czego opisać?

z góry dzięki

2

Odp: materiały budowlane, części

Taki wątek już tu się przewijał i wiem że są różne zdania, ale napisz dlaczego w pierwszym postępowaniu połączyłaś tą część B z A, czy ta B to też dostawa

3

wszystko jest dostawą, tylko dla płyt (A) daję jeszcze szansę producentom, a składy budowlane poradziły by sobie z A i B tylko nikt nie chce tej małej części za 8 tys.

4

jeżeli są to dostawy tego samego rodzaju a tak to wygląda to moja opinia jest taka że musisz dla tych 8 tyś przeprowadzić postępowanie ale może to być np. zoc, WR odpada

5

mam nadzieję, że po pewnie nieudanym zoc będę mogła kogoś wybłagać przy wr żeby mi zrealizował dostawę :-) - chyba im się nie opłaca startować przy takiej małej kwocie.

6

wg. mojej opinii - jest to już nowe zamówienie.
Szacunek i sumowanie obowiązywało w pierwszym postepowaniu. Część wyszła i jest O.K. - część za 8 tys. nie wyszła. Sprawa zamknięta tamtego postępowania.

Rozpoczynasz wszystko od nowa z tem co nie wyszło. Nowe zadanie, opis przedmiotu, szacowanie wartości - jest poniżej progu art. 4 pkt. 8 - realizujesz poza ustawą.

Bankowo

smile nora

7

no właśnie to jest ta przeciwna opinia, z którą ja się nie zgadzam

8

Ja natomiast zgadzam sie z Norą w całej rozciągłości tongue

9

zrobiłam tak jak napisała Nora i Marko, doszłam do wniosku, że nie podzieliłam zamówienia żeby uniknąć przetargu (bo był :-)), a pewne materiały były mi szybko potrzebne więc poniżej 14 000 euro.
dzięki

10

agaj napisał/a:

doszłam do wniosku, że nie podzieliłam zamówienia żeby uniknąć przetargu (bo był :-)),

Ot co smile

11

Spotkałam sie w praktyce z jedną i drugą opinią co do wydania tych 8 000 zł. To że materiały były Ci szybko potrzebne do mnie osobiście nie przemawia. Dla bezpieczeństwa postępowanie o wart. 8000 zł, które jest częścia uprzedniego post.  potraktowałabym jako część pierwszego postępowania o wart. 8000 zł +60000 zł i poprowadziłabym postępowanie zgodnie z progiem powyżej 14000 euro. Jeżeli chodzi o dostawe materiałów budowlanych to konkurencja i zainteresowanie jest ogromne. Osobiście przy tym temacie mam dużo ofert.

12

popieram opinię lido - od początku takie jest moje zdanie

13

A ja nie popieram - od początku takie jest moje zdanie smile

14

uzupełniajac swoje wypociny nadmieniam, że pracuję w jednostce sektora finansów publicznych i podchodząc rzetelnie do planowania na początku roku budżetowego tak właśnie postępuję

15 (edytowany przez Marko 2008-02-25 06:36:04)

lido napisał/a:

pracuję w jednostce sektora finansów publicznych

To tak jak 90% zamawiających wink

lido napisał/a:

i podchodząc rzetelnie do planowania na początku roku budżetowego tak właśnie postępuję

Co ma planowanie roku budżetowego do przetargu w którym nie wyjdzie część o wartości poniżej 14 tys euro to w głowe zachodze smile