1

Temat: zły VAT

w ofertach należało podać cenę netto i brutto, nie wymagałam podania stawki VAT. W ofercie z najniższą ceną jest tak  netto=84000,00 zł brutto=90711,72, wyszło mi, że VAT to 7,9901428. Stawka VAT prawidłowa to 8% więc  powinno być netto=84000,00 brutto=90720,00.
Co zrobić w takiej sytuacji? Odrzucić jako błąd w obliczeniu ceny?

2

Odp: zły VAT

Najpierw wezwij do wyjaśnienia o prawidłowość zastosowanej stawki VAT.

3

Powiedzmy że odpowie mi, że się pomylił i powinna być stawka 8%. I co?

4

Ja bym poprawił na podst. 87.2.2 skoro nie wpisał wysokości stawki VAT. W uzasadnieniu że wykonawca błędnie wyliczył kwotę brutto, która przy prawidłowym wyliczeniu powinna wynosić 90720 zł. I tyle.

5

Oczywista omyłka rachunkowa.

6

A chciałabym tak bardzo chciała któregoś pięknego razu poodrzucać ich za takie głupawe błędy wynikające z tego, że czegoś nie doczytali albo niedopisali albo nie umieją dodać 160 + 250

7

W temacie VATu - złego. Co w przypadku kiedy wskazaliśmy stawkę VATU jaką należy zastosować do obliczenia mycia okien z zew., wew. budynku, a Wykonawca podał jednak złą i obliczył wartość brutto błędnie. Czy mogę poprawić to jako błąd rachunkowy, czy potraktować to jako błąd w obliczeniu ceny. Wiem, że różne są orzeczenia i spotkałam się z opinią, że jak nie wskazujemy stawki VAT, to nie możemy poprawić. Jak wskazujemy konkretną stawkę VAT to możemy poprawić.
Proszę Was o pomoc.

8

Jeżeli wskazałaś stawkę VAT w SIWZ to poprawiasz błędny VAT w ofercie i poprawnie obliczasz cenę brutto.