1

Temat: GK, wyjaśnienie RNC - po terminie

PN, usługi,3 części dofinansowany.

1. GK złożone po 5 dniach od informacji na stronie www. Uznać? W zanadrzu miałem jeszcze 26.3 ale zanim zareagowałem do doszło oświadczenie.

2. Kwoty najtańszych ofert przekraczają kwotę, która zamierzaliśmy przeznaczyć. Decyzja - zwiększamy.
Pomimo tego, ze względu na rozbieżność w stosunku do śr. aryt. uruchomiłem procedurę badania RNC.
Pierwsze wyjaśnienia dwóch firm mało dokładne, ogólnikowe, powołanie się na zrealizowane już zamówienia.
Ponowne wezwanie. Jeden W odpowiedział (najtańszy w 1 części), drugi odpowiedział mailem dzień po terminie (najtańszy w 2 innych częściach).

Czy można te dwie oferty wykonawcy jakoś uratować czy muszę odrzucić i brać kolejne, które jeszcze bardziej przekraczają kwotę która zamierzaliśmy przeznaczyć?

2

Odp: GK, wyjaśnienie RNC - po terminie

1. Uznać.
2. http://www.komunikaty.pl/komunikaty/1,105903,17620547,Zamawiajacy_musi_odrzucic_oferte_wykonawcy__ktory.html

3

2. Czytałem to, ale to jest z marca 2015r.
Z tego co kojarzę, w 2015r. zniknął zapis z 90.1 "w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego", a takowy jest nadal np. w 26.3, 26.4, 90.4.
Czy to nie jest pewna furtka, że te dot. rnc nadesłane po terminie (data pisma W jest w terminie, ale mail wysłany po terminie) można uznać?

4

Gdzieś miałem wyrok który stwierdzał że skoro jest to oferta najwyżej oceniona to taki błąd czyli spóźnione wyjaśnienia, nie powinny wpływać na jej wybór a należy podpiąć to jako błąd formalny, dla dobra postępowania, trzeba poszukać tego wyroku.

5

Marcel - nie tylko wyrok, ale spora część "znawców tematu" twierdzi tak jak piszesz. Twierdzą oni, że jeżeli w momencie rozstrzygania jesteś w posiadaniu tego dokumentu (wyjaśnień), to nic nie stoi na przeszkodzie aby je uznać.

6

Tak, też takie opinie słyszałem. Tak też zrobię.
Jednakże jakiś fajny wyrok by się przydał :-)
Ja wczoraj szukałem, ale nie udało mi się znależć. To jak szukanie jak igły w stogu siana.

7

To nie szukaj, tylko zrób j.w. smile