1

Temat: wybór trybu

mam takie pytanie czy jeżeli moja wartość szacunkowa będzie w kwocie 12 tyś eur to czy mogę bez najmniejszego problemu zastosować jeden z trybów ustawy Pzp np. art 67 (wolna ręka). pomimo tego że nie muszę zastosować ustawy Pzp?

2

Odp: wybór trybu

to czy stosujesz ustawę dla zamówień poniżej 14.tyś. euro to tylko twój wybór i tzw. biurokracja;) ale zamówienie z wolnej ręki wg. mnie możesz zrobić ... wogóle jak macie u siebie regulamin i sporządzasz notatkę z pośród ilu ofert wybrałeś tą i dlaczego... to zawsze jest podkładka w razie kontroli.. że robiłeś analizę rynku... to tyle co moge powiedzieć

3

W zamówieniach do 14 tys euro ustawa nie ma zastosowanie ,mozesz zrobic zamówienie poprzez wczesniejsze rozeznanie ryku cenowego i jakiegos tam wewnetrznego regulaminu pstepowania (jeżli istnieje) smile

4

zgadzam się z przedmówczynią. Art. 4 pkt 8 - Ustawy nie stosuje się do zamówień do 14 tys. euro

5

tak rozumiem to - lecz na poczatku mieliśmy podpisać umowę na 2 lata więc szacunkowa wartość zamówiena była powyżej 14 tyś a w trakcie okazało się że umowę podpiszemy tylko na rok więc wówczas szacunek już wyszedł poniżej kwoty 14 tyś.
w związku z tym skoro zaczołem prowadzić procedurę według ustawy Pzp to już to dokończę i w zwiazku z tym rozumiem że mimo to że zastosowałem art 67 ( a zamówienie nie przekroczyło 14 tyś)  to obowiązuje mnie  w tym przypadku również zamieszczenie ogłoszenia o zawarciu umowy na stronach BZP?
A jak w takim razie miało by się to do rocznego sprawozdania jeżeli zastosowano tryb z Pzp a kwota jest mniejsza niż 14 tyś?sądzę że nie było by konieczności ujmować tego w sprawozdaniu?
Dzięki za odpowiedź.

6

jak to zacząłeś prowadzić procedurę? - z zastosowaniem art. 67?
a co do pytania na pewno nie ujmujesz do sprawozdania a z drugiej strony to po prostu nie stosuj procedury - bo tak naprawdę to co zrobiłeś, ogłoszenie nie dawałeś , prawda?

7

właśnie już mam przygotowane dokumenty i podpisane przez obie strony (dokumenty potrzebne do zamówienia z wolnej ręki) ogłoszenia jeszcze nie dałem, ale po co teraz mieszać skoro wszysko jest formalnie podpisane mimo tego że szacunek wyszedł poniżej 14 tyś, a zaznacze że na początku umowa miała być na 2 lata więc dlatego wszcząłem procedurę, ponieważ przekraczało 14 tyś.

8

a w czym by ci przeszkodziło potraktowanie całej sprawy zgodnie z art. 4.8 - przecież stosując art. 67 musisz uzasadnienie wyboru tego trybu, czy jesteś pewny że masz prawo zastosować 67 (moim zdaniem niepotrzebnie sobie komplikujesz)

9

nie przeszkodziło by Mi ale wykonawcy juz nie chce mieszać który podpisuje dokumenty a że moge zastosować WR w moim obecnym postępowaniu jestem pewien.
Dzięki i pozdrawiam

10

Marcel napisał/a:

...że moge zastosować WR w moim obecnym postępowaniu jestem pewien.

Pod warunkiem, że wpiszesz wartość zamówienia powyżej 14 000 euro. W przeciwnym razie nie możesz.

11

zgadzam się z Piotrkiem...

12

konsekwentnie albo art 4 ust8 albo art 67...  i moze czasem nie trzeba tak bardzo chronić wykonawcy... ( poprzez mieszanie w dokumentach jakie ma podpisac) :-)