Temat: wybór trybu
mam takie pytanie czy jeżeli moja wartość szacunkowa będzie w kwocie 12 tyś eur to czy mogę bez najmniejszego problemu zastosować jeden z trybów ustawy Pzp np. art 67 (wolna ręka). pomimo tego że nie muszę zastosować ustawy Pzp?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mam takie pytanie czy jeżeli moja wartość szacunkowa będzie w kwocie 12 tyś eur to czy mogę bez najmniejszego problemu zastosować jeden z trybów ustawy Pzp np. art 67 (wolna ręka). pomimo tego że nie muszę zastosować ustawy Pzp?
to czy stosujesz ustawę dla zamówień poniżej 14.tyś. euro to tylko twój wybór i tzw. biurokracja;) ale zamówienie z wolnej ręki wg. mnie możesz zrobić ... wogóle jak macie u siebie regulamin i sporządzasz notatkę z pośród ilu ofert wybrałeś tą i dlaczego... to zawsze jest podkładka w razie kontroli.. że robiłeś analizę rynku... to tyle co moge powiedzieć
W zamówieniach do 14 tys euro ustawa nie ma zastosowanie ,mozesz zrobic zamówienie poprzez wczesniejsze rozeznanie ryku cenowego i jakiegos tam wewnetrznego regulaminu pstepowania (jeżli istnieje)
zgadzam się z przedmówczynią. Art. 4 pkt 8 - Ustawy nie stosuje się do zamówień do 14 tys. euro
tak rozumiem to - lecz na poczatku mieliśmy podpisać umowę na 2 lata więc szacunkowa wartość zamówiena była powyżej 14 tyś a w trakcie okazało się że umowę podpiszemy tylko na rok więc wówczas szacunek już wyszedł poniżej kwoty 14 tyś.
w związku z tym skoro zaczołem prowadzić procedurę według ustawy Pzp to już to dokończę i w zwiazku z tym rozumiem że mimo to że zastosowałem art 67 ( a zamówienie nie przekroczyło 14 tyś) to obowiązuje mnie w tym przypadku również zamieszczenie ogłoszenia o zawarciu umowy na stronach BZP?
A jak w takim razie miało by się to do rocznego sprawozdania jeżeli zastosowano tryb z Pzp a kwota jest mniejsza niż 14 tyś?sądzę że nie było by konieczności ujmować tego w sprawozdaniu?
Dzięki za odpowiedź.
jak to zacząłeś prowadzić procedurę? - z zastosowaniem art. 67?
a co do pytania na pewno nie ujmujesz do sprawozdania a z drugiej strony to po prostu nie stosuj procedury - bo tak naprawdę to co zrobiłeś, ogłoszenie nie dawałeś , prawda?
właśnie już mam przygotowane dokumenty i podpisane przez obie strony (dokumenty potrzebne do zamówienia z wolnej ręki) ogłoszenia jeszcze nie dałem, ale po co teraz mieszać skoro wszysko jest formalnie podpisane mimo tego że szacunek wyszedł poniżej 14 tyś, a zaznacze że na początku umowa miała być na 2 lata więc dlatego wszcząłem procedurę, ponieważ przekraczało 14 tyś.
a w czym by ci przeszkodziło potraktowanie całej sprawy zgodnie z art. 4.8 - przecież stosując art. 67 musisz uzasadnienie wyboru tego trybu, czy jesteś pewny że masz prawo zastosować 67 (moim zdaniem niepotrzebnie sobie komplikujesz)
nie przeszkodziło by Mi ale wykonawcy juz nie chce mieszać który podpisuje dokumenty a że moge zastosować WR w moim obecnym postępowaniu jestem pewien.
Dzięki i pozdrawiam
...że moge zastosować WR w moim obecnym postępowaniu jestem pewien.
Pod warunkiem, że wpiszesz wartość zamówienia powyżej 14 000 euro. W przeciwnym razie nie możesz.
zgadzam się z Piotrkiem...
konsekwentnie albo art 4 ust8 albo art 67... i moze czasem nie trzeba tak bardzo chronić wykonawcy... ( poprzez mieszanie w dokumentach jakie ma podpisac) :-)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc