1 (edytowany przez jo 2017-10-11 06:04:23)

Temat: wolna ręka

pn na remont drogi wartość podstawowa + podobne > od 30 tys euro, 0 ofert teraz wolna ręka czy muszę znów zastosować wartość podstawową + podobne czy wystarczy tylko podstawowa wartość i wtedy < 30 tyś euro?? czy to może być potraktowane jako "zmiana warunków pierwotnych"??

2

Odp: wolna ręka

ktoś coś cokolwiek??

3

jo napisał/a:

pn na remont drogi wartość podstawowa + podobne > od 30 tys euro, 0 ofert teraz wolna ręka czy muszę znów zastosować wartość podstawową + podobne czy wystarczy tylko podstawowa wartość i wtedy < 30 tyś euro?? czy to może być potraktowane jako "zmiana warunków pierwotnych"??

Był PN i nie było ofert - tak?
Tera chcesz WR - tak?

wartość taka sama

4

tylko się zastanawiam czy można robić wolną rękę do wolnej ręki a tak by to wyglądało w ekstremalnej sytuacji

5 (edytowany przez gabrycha 2017-10-11 10:26:54)

szacowanie jedno - czyli wolna ręka z art. 67 ust. 1 pkt 4 bez istotnych zmian w warunkach zamówienia

6

czyli teoretycznie
PN była szacunek podstawa + podobne - brak ofert
WR szacunek ten sam czyli  podstaw + podobne - podpisana umowa
czyli mogę 50% wartości szacunkowej (tak było w PN założone na podobne) zlecić (z wolnej ręki) wykonawcy który wykonuje podstawę z wolnej ręki??

7 (edytowany przez marekw2 2017-10-11 11:14:31)

Jeżeli będziesz w stanie uwiarygodnić, że potrzeba wykonania tych dodatkowych robót wynikła dopiero w trakcie realizacji zamówienia to nie widzę przeszkód, tym bardziej, że pierwsza wolna ręka była na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 4 a druga na podstawie art. 144 ust. 1 pkt 2) i 3) ze zwróceniem szczególnej uwagi na występujące tu słówko "łącznie" .

8 (edytowany przez jo 2017-10-11 11:20:34)

myślę o robotach podobnych z 67 ust 1 pkt 6 w poprzednim brzmieniu było napisane "jeżeli zamówienie podstawowe było zostało udzielone  w trybie przetargu  nieograniczonego ....." teraz tego zapisu nie ma, a podstawowe w moim przypadku zostało udzielone na podstawie art 67 ust 1 pkt 4) chyba się trochę zakręciłem

9

Nie widzę tu przeszkód. Zawierasz przecież w takim przypadku zupełnie nową umowę powołując się tylko na zapisy tej pierwotnej i treść O.P.Z. Trochę mi tu jednak nie pasuje informacja z postu nr 6. Wynika z tego, że realizacja podstawowej umowy jest w toku. To mi wygląda na zmianę umowy a nie roboty podobne.

10

chyba można zlecić podobne w czasie trwania podstawowej roboty, ustaw mówi w terminie 3 lat od udzielenia zamówienia udzielam zamówienia podstawowego dzisiaj to jutro mogę chyba podpisać umowę na podobne