1

Temat: wpadłem w papkę znaczy plapke

Budowa obiektu. Zastrzegłem wykonanie kluczowych części przez wykonawcę. Jednocześnie stawiając wymóg doświadczenia w zakresie kompleksowego wybudowania obiektu.
I teraz trzeba zrozumieć że w zastrzeżonym zakresie doświadczenie powinien wykazać tylko wykonawca, i on to wykonywać. Nie podwykonawca. Czyli właściwie tylko wykonawca może tu wykazać swoje doświadczenie. Czyli takie ograniczenie.

Chyba należałoby w inny sposób opisać warunek, że nie budowa kompleksowa i rozdzielić doświadczenie na części , albo zrezygnować z zastrzeżenia o kluczowej części dla wykonawcy.

2

Odp: wpadłem w papkę znaczy plapke

pułapka albo też świadome wink wyeliminowanie posługiwania się doświadczeniem podmiotów trzecich

3 (edytowany przez janek159 2017-10-12 06:01:08)

nie, to było bez zastanowienia nad tym, usuwam zapis o zastrzeżeniu części dla wykonawcy, bo tworzy to straszne implikacje

4

Jeżeli dobrze zrozumiałem to ogólny warunek udziału w postępowaniu dotyczący całości zadania miałby w jakiś sposób eliminować podwykonawców?
W/g mnie wykonawca spełniający warunek udziału może dowolnie dobierać podwykonawców. To wykonawca odpowiada za całość, a swoim doświadczeniem wspiera podwykonawcę.

Z drugiej strony jeżeli ograniczysz doświadczenie do kluczowych części zadania trafi ci się wykonawca który będzie realizował całość bez doświadczenia w częściach które może powierzyć podwykonawcom.