1

Temat: POMÓŻCIE!! Wolna ręka - stary temat

W listopadzie pytałem was o wasze zdanie nt. koncepcji projektowej o wart. powyżej 14 tys. euro z wolnej ręki. No i temat wraca. Sytuacja jak w innych urzędach: Władze (burmistrz) chcą udzielić zamówienia z wolnej ręki za 30.000 euro francuskiemu architektowi na wykonanie koncepcji mostu łączącego dwa miasta w innych krajach, ma być niepowtarzalny (wizytówka dwóch miast granicznych) i wizja tego właśnie architekta światowej sławy wg władz może być podciągnięta pod działalność twórczą lub artystyczną(art. 67.1.1.c). Już nie wiem jak im wyjaśniać że nie bardzo to widzę. Co o tym sądzicie? Czy da się jakoś wybrnąć z sytuacjia żeby było zgodnie z Pzp i władza była zadowolona? 
Za podpowiedzi i pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam

2

Odp: POMÓŻCIE!! Wolna ręka - stary temat

Dobre smile Czy burmistrza nie ma przypadkiem konta w Szwajcarii?

3

Jeżeli burmistrz chce aby przedmiotem zamówienia było namalowanie na płótnie mostu łączącego 2 miasta, to jak najbardziej 67.1.1.c. Myślisz, że w Polsce nie ma dobrych architektów mogących zrealizować to zadanie? Sam sobie odpowiedz...

4

Zgadzam się z tobą, bo od dłuższego czasu im mówię że nie mozna zastosować w tym przypadku wolnej ręki. Ale oni wciąż szukają rozwiązania aby francuzowi to zlecić. A ja mam im pomóc mówiąc że jest ok, ale wiem że i ja i burmistrz mozemy mieć z tego tytułu problemy. Więc oczekuję od forumowiczów jakichś podpowiedzi, które pomogłyby mi wybrnąć z tej sytuacji

5

W mojej jednostce gdy jest WR, wnioskodawca musi uzasadnić zastosowanie tego trybu i "przekonać" nas (zamówienia publiczne) do tego, że to właśnie Ździsiek Kowalski może tylko i wyłącznie zrealizować przedmiot zamówienia. W naszych wewnętrznych przepisach mamy zapis, że uzasadnienie wyboru trybu innego niż PN i PO spoczywa na wnioskującym wydziale. Dodatkowo wybór tyrybu zatwierdza "naczelny" po zaopiniowaniu przez nas wniosku. W tym konkretnym przypadku nie przekonali by nas. Ja nie widzę podstaw do WR.

6

...i jeszcze coś... Nie ma nic na gębę, wszystko na papierze (podpisane własną krwią) smile

7

Spójrzcie na ten link: http://rzeczy.net/czytaj_137.php . Jet tam fotka architekta przy makiecie mostu oraz dwa szkice. Czy można uznać taka koncepcję za dzieło sztuki i zakwalifikować pod działalność twórczą i artystyczną ??

8

super ten most, prawdziwy artyzm smile ale z wolnej (czy tam luźnej) ręki raczej nie przejdzie smile

9

Łeeeee........krzywy jakis taki jest... Zima auta pospadają...;) Ja po imieninach kolegi namalowałem ładniejszy projekt wink To było prawdziwe dzieło sztuki wink

10

o tak , to musiało być lewitujące dzieło sztuki wink  jak jego twórca w tym momencie smile smile