Pytający realizował będzie zamówienie w 2015 a szacuje w 2014.
"......
Przepis art. 34 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp zawiera stwierdzenie ?prognozowanego na dany rok średniorocznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem? co oznacza, że chodzi w nim o rok kiedy szacowanie następuje. W okolicznościach wskazanych w pytaniu należy wziąć pod uwagę prognozowany średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem na 2014 rok.
Regulacja art. 34 ust 1 ustawy Pzp dotyczy podstawy ustalania wartości zamówienia na usługi lub dostawy powtarzające się okresowo. Z ?zamówieniem na dostawy oraz usługi powtarzające się okresowo? mamy do czynienia wtedy, gdy dane zamówienie powtarza się co pewien czas, jednak nie może być spełnione przez jednorazowe zachowanie się wykonawcy i dlatego realizowanie jest w częściach, stosownie do aktualnych potrzeb.
Ustawodawca wskazał, że wartością dla takich zamówień jest albo łączna wartość zamówień tego samego rodzaju udzielonych w terminie poprzednich 12 miesięcy lub w poprzednim roku budżetowym, z uwzględnieniem zmian ilościowych zamawianych usług lub dostaw oraz prognozowanego na dany rok średniorocznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem albo których zamawiający zamierza udzielić w terminie 12 miesięcy następujących po pierwszej usłudze lub dostawie.
Należy pamiętać, że regulacje dotyczące szacowania wartości wskazują na to, że dokonuje się go nie wcześniej niż 3 miesiące przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, jeżeli przedmiotem zamówienia są dostawy lub usługi."
Podstawa prawna
art. 34 ust. 1, art. 35 ust. 1 ustawy z 29 stycznia 2004 roku Prawo zamówień publicznych (tekst jedn.: Dz. U. z 2013 r. poz. 907 ze zm.).
Justyna Andała-Sępkowska
Autor: Justyna Andała-Sępkowska