1 (edytowany przez Miraa 2017-10-23 09:23:53)

Temat: Rażąco niska cena

Postępowanie z zakresu zaprojektuj - wybuduj, umowa w ryczałcie.

Wezwaliśmy wykonawcę do wyjaśnienia Rażąco niskiej ceny.
Wykonawca przedłożył w odpowiedzi kalkulację ceny (bez żadnych dowodów), ale mam wątpliwość w innej kwestii.
W tej kalkulacji pomylił liczbę przedmiotów, które mają być zamontowane. Skalkulował znacznie mniejszą ich ilość.

I jak teraz mam to potraktować.
Poprawić jako inną omyłkę (ale omyłki poprawia się w ofercie) a później poprawić cenę ofert, czy uznać za niezgodność z treścią oferty??

2

Odp: Rażąco niska cena

Jest ktoś w stanie zasugerować cokolwiek? sad

3

Wg mnie ten wykonawca potwierdził Ci, że jego oferta zawiera rażąco niską cenę spowodowaną  nieuwzględnieniem w kalkulacji całości zamówienia. Można też uznać , że oferta jest niezgodna z zamówieniem. W obu przypadkach oferta do odrzucenia.

4

Skoro przyjął złe założenia do wyceny i cena nie obejmuje wszystkiego co jest w OPZ to masz RNC. Nie możesz nic poprawić w ofercie. Pytanie jakie są rozbieżności?

5

Jeżeli nie przedstawił wyceny zgodnej z treścią Programu Funkcjonalno Użytkowego to swym oświadczeniem  potwierdził RNC.

6

to jaka jest kwalifikacja jak czegoś nie uwzględnił  wycenie?

RNC czy niezgodność z treścią SIWZ, czy może błąd w obliczeniu ceny?

7

Myślę, że najbezpieczniej będzie jednak odrzucić ofertę jako niezgodną z treścią SIWZ. Gdyby skalkulował wszystko prawidłowo, cena wzrosła by na tyle, że nie byłaby rażąco niska.