1

Temat: kontrola unijna

1. Zgodnie z postanowieniami art. 5b ustawy Prawo zamówień publicznych Zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy: 2) dzielić zamówienia na odrębne zamówienia, w celu uniknięcia łącznego szacowania ich wartości.
W związku z powyższym proszę o informację w formie oświadczenia, że żadne z zadań ujętych w Planie zamówień publicznych lub innym tożsamym dokumencie obowiązującym w Państwa jednostce nie występuje zamówienie spełniające kryteria tożsamościowe (podobieństwo przedmiotowe i funkcjonalne, tożsamość podmiotowa, tożsamość czasowa).

Jak odpowiedzieć dotyczy sześciu postępowań na termomodernizację szkół , każdy obiekt był wykonywany oddzielnie.

2

Odp: kontrola unijna

myszy1953 napisał/a:

1. Zgodnie z postanowieniami art. 5b ustawy Prawo zamówień publicznych Zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy: 2) dzielić zamówienia na odrębne zamówienia, w celu uniknięcia łącznego szacowania ich wartości.
W związku z powyższym proszę o informację w formie oświadczenia, że żadne z zadań ujętych w Planie zamówień publicznych lub innym tożsamym dokumencie obowiązującym w Państwa jednostce nie występuje zamówienie spełniające kryteria tożsamościowe (podobieństwo przedmiotowe i funkcjonalne, tożsamość podmiotowa, tożsamość czasowa).

Jak odpowiedzieć dotyczy sześciu postępowań na termomodernizację szkół , każdy obiekt był wykonywany oddzielnie.

ale wartość łączymy i patrzymy co nam wyszło

3 (edytowany przez Marta 2017-10-24 10:30:04)

może opinia UZP sie przyda?

https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pdf_file/0025/30688/Kontrola_zamowien_publicznych_2011.pdf    s

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-dotyczace-ustawy-pzp/przygotowanie,-wszczecie-i-przebieg-postepowania-o-udzielenie-zamowienia-publicznego/szacowanie-wartosci-i-udzielanie-zamowien,-w-tym-zamowien-objetych-projektem-wspolfinansowanym-ze-srodkow-unii-europejskiej

4

Wartość sumaryczna< 11.8 wszystkich 6 postępowań, realizacja 2016 zakwalifikowane do projektu w 2017 roku. Dziekuję.

5

czyli wszystKie szŁy przez BZP?

6

czyli każde postępowanie na Rb wg. jego wartości mieliście?

Odwieczny dylemat, razem czy osobno. Sama zawsze mam problem z robotami budowlanymi.

7

Ada napisał/a:

czyli każde postępowanie na Rb wg. jego wartości mieliście?

Odwieczny dylemat, razem czy osobno. Sama zawsze mam problem z robotami budowlanymi.

1. Gdy Zamawiający ma wiedzę o wszystkich postępowaniach to sumuje i od razu stosuje przepisy dla danej wartości
2. Gdy Zamawiający nie ma wiedzy o wszystkich postępowaniach to: może 1 lub 2 ..3 zrobić do 30 tyś., a jak wejdzie w próg to stosuje UZP

w przypadku dotacji to wiadomo z góry na co i ile ....

8

sumowanie ma zastosowanie gdy dzielimy na czesci i kazde robimy w innym czasie prawda?
a gdy mamy postepowanie jedno z podzialem na czesci i nie wszysktie nam wyjda i np 2 z 4 części unieważnimy to szacujemy od nowa tylko te pozostale 2 czesci i oglaszamy w publikatorze zgodnie z z szacunkiem tylko tych dwoch czesci?

9 (edytowany przez golavox 2017-10-24 12:59:37)

Marta napisał/a:

sumowanie ma zastosowanie gdy dzielimy na czesci i kazde robimy w innym czasie prawda?
a gdy mamy postepowanie jedno z podzialem na czesci i nie wszysktie nam wyjda i np 2 z 4 części unieważnimy to szacujemy od nowa tylko te pozostale 2 czesci i oglaszamy w publikatorze zgodnie z z szacunkiem tylko tych dwoch czesci?

szacowanie wartości to całość, RB, U, D jakie zamawiający chce wykonać w danym roku ... na tej podstawie wiesz jaki próg na RB, U, D

inaczej to podział celem ominięcia stosowania ustawy i korekta (w przypadku dotacji)

10

golavox napisał/a:
Marta napisał/a:

szacowanie wartości to całość, RB, U, D jakie zamawiający chce wykonać w danym roku ... na tej podstawie wiesz jaki próg na RB, U, D

inaczej to podział celem ominięcia stosowania ustawy i korekta (w przypadku dotacji)

????? no ja mam postępowania na rb na około 200 mln rocznie to mam je zrobić jw jednym postępowaniu??? bo chyba coś nie rozumiem

11

Każde postępowanie było oszacowane osobno i ogłaszane osobno w BZP razem to około 10 mln złotych w jednym roku budżetowym. Każde dotyczyło innego obiektu budowlanego  a dofinansowanie otrzymaliśmy po fakcie.

12

myszy1953 napisał/a:
golavox napisał/a:
Marta napisał/a:

????? no ja mam postępowania na rb na około 200 mln rocznie to mam je zrobić jw jednym postępowaniu??? bo chyba coś nie rozumiem

Nikt nie każe robić razem.

13

myszy1953 napisał/a:

Każde postępowanie było oszacowane osobno i ogłaszane osobno w BZP razem to około 10 mln złotych w jednym roku budżetowym. Każde dotyczyło innego obiektu budowlanego  a dofinansowanie otrzymaliśmy po fakcie.

Nie ma znaczenia obiekt. Ma znaczenie co robisz. Termomodernizacja to termomodernizacja, a nie budowa parkingu i ocieplanie ścian

14

golavox napisał/a:

1. Gdy Zamawiający ma wiedzę o wszystkich postępowaniach to sumuje i od razu stosuje przepisy dla danej wartości
2. Gdy Zamawiający nie ma wiedzy o wszystkich postępowaniach to: może 1 lub 2 ..3 zrobić do 30 tyś., a jak wejdzie w próg to stosuje UZP

w przypadku dotacji to wiadomo z góry na co i ile ....

Czytać  ze zrozumieniem

15

galavox jakieś nowe prawo tworzysz. Ja od zawsze czyli od 1995 r kiedy pojawiło się PZP osobno szacuję roboty budowlane na każdy obiekt budowlany. Nikt nigdy mi tego nie zakwestionował.

16

nadal nie ma odpowiedzi na moje pytanie, dostawy z podzialem na 4 czesci z 1 projektu unijnego, pierwszy przetarg ogłoszony na 4 czesci w unijnym, rozstrzygnieto tylko dwie czesci,po ponownym oszacowaniu dwoch uniewaznionych czesci wychodzi prog krajowy, gdzie oglosic ten przetarg  w krajowym czy unijnym???

17 (edytowany przez marekw2 2017-10-24 19:39:35)

Krajowy, jako odrębne zamówienie

18

marekw2 napisał/a:

co to znaczy odrębne? czy przy szacowaniu tych dwoch pozostaluych czesci nie paptrze wstecz i na plan ze byly one wczesniej z jeszcze dwoma czesciami(juz mamy na nie podpisane umowy) szacowane?

19

marekw2 napisał/a:

galavox jakieś nowe prawo tworzysz. Ja od zawsze czyli od 1995 r kiedy pojawiło się PZP osobno szacuję roboty budowlane na każdy obiekt budowlany. Nikt nigdy mi tego nie zakwestionował.

żadne nowe ... termomodernizacja to termomodernizacja ... ile razy można wałkować ten sam temat (70% przetargów to dotacyjne robię): NFOŚ, WFOŚ, PFRON swego czasu, Mechanizm Norweski, RPO ... nigdy żadnej korekty nie miałam
napisałam wcześniej w podpunktach

20

Marta napisał/a:
marekw2 napisał/a:

co to znaczy odrębne? czy przy szacowaniu tych dwoch pozostaluych czesci nie paptrze wstecz i na plan ze byly one wczesniej z jeszcze dwoma czesciami(juz mamy na nie podpisane umowy) szacowane?

nie patrzysz

21

galavox tworzysz nowe! bo jak mam w gminie  do zrobienia 100 termomodernizacji to nie robię tego jednym postępowaniem tylko każdy obiekt osobno. Jeżeli mam w planie blok pod nazwą przebudowa obiektów sportowych i jest tam 12 pozycji sale gimnastyczne, boiska, basen to też robię oddzielnie!!!

22

Jeszcze jedno pytanie czy sprawdzający ma prawo żądać kopert , opakowań ofert bo zażądał ??? pierwszy raz się spotykam z takim żądaniem ???

23

a co określa co dokładnie może żądać ,,sprawdzający"   

- wszystko może żądać dla ustalenia czy w postępowaniu nie doszło do naruszeń, np. poprzez przyjęcie ofert złożonych po terminie, albo czy oferta wg została złożona w kopercie.

24

mamy elektroniczne biuro podawcze

25

problem jest chyba generalnie z usługami i dostawami, tzn. w tych przypadkach rzeczywiście łączymy wszystko co jest w budżecie podobne, tożsame etc...

Przy robotach budowlanych natomiast jeden obiekt - jedno postępowanie wg. jego wartości szacunkowej.
Potwierdzili i to na szkoleniu  prowadzący z UZP.
Mimo to nawet przy RB mam dylemat czy drogi łączyć czy osobno, czy świetlice łączyć czy osobno itd....

Gdyby tak ktoś miał na to szacowanie rb jakiś dobry artykuł to poproszę ....