1

Temat: tzw. czeski błąd w ofercie

Witam,
jestem w trakcie badania i oceny ofert. Ja jako Zamawiający wymagałam aby dany sprzęt miał parametr 600 a Wykonawca napisał 400 (taka wartość była w wierszu wyżej). Podejrzewam, ze to tzw. czeski błąd podczas kopiowania. Czy ja mogę potraktować to jako inną omyłkę (art. 87.2 ppkt 3)?

2

Odp: tzw. czeski błąd w ofercie

po pierwsze zauważona niezgodność musi mieć charakter omyłki, a nie celowego działania wykonawcy polegającego na świadomym złożeniu oświadczenia woli o określonej treści; jak wskazał Sąd Okręgowy w Krakowie: ?artykuł 87 ust. 2 pkt 3 p.z.p. wprowadzony w celu uniknięcia licznych niegdyś przypadków odrzucania ofert z powodu błahych pomyłek, dopuszcza poprawienie niedopatrzeń, błędów niezamierzonych, opuszczeń, drobnych różnic itp. lecz wszystkie te zmiany muszą mieścić się w pojęciu "omyłki". Z założenia zatem umyślne zastosowanie w ofercie materiału całkowicie odmiennego od projektu nie może być traktowane jako omyłka w tym sensie, który nadaje jej przepis art. 87 Pzp?13.

3

Rozumiem, że oferta do odrzucenia z powodu niezgodności oferty z SIWZ 89.1.2?

4

No więc nie masz wiedzy czy było to zamierzone działanie, czyli podali prawdziwy parametr (czyli świadomie wpisali) czy była to omyłka.

5

Jak to sprawdzić?

6

nie da się, wyjaśnieniami nie mogą dać Ci tej wiedzy

7

Czeski błąd ? popularna, potoczna nazwa błędu przestawienia znaków, powstałego w trakcie maszynowego przepisywania tekstu (np. na maszynie do pisania lub klawiaturze komputera), a niegdyś również w trakcie prac zecerskich. Jest to konkretny rodzaj błędu polegający na przestawieniu kolejności dwóch sąsiednich znaków w tekście. Czeskie błędy zalicza się do literówek. czyli np: 45,54
to literówka nie jest, ani oczywista omyłka bo nie wiesz czy parametr określono prawidłowo ale jak mówi Marcel  w obecnym stanie prawnym można wyjaśnić !! oferta najkorzystniejsza?

8

ta wyjaśnienie .... jakby wyjaśnili że chodziło im o 600? to co?

9

To by ponegocjowali smile
Przepraszam ale co tu wyjaśniać?
Sprawdź na początek we własnym zakresie czy występuje sprzęt o parametrze 400. Jeżeli występuje to nie ma co wyjaśniać.