1

Temat: Warunek dotyczący ewidencji zabytków

Czy zamawiający może postawić Warunek udziału w postępowiu dotyczący doświadczenia polegajacego na przebudowie lub remoncie obiektów wpisanych do ewidencji zabytków?
Remontowany obiekt znajduje się w ewidencji zabytków i mamy uzgodnienia z z Wojewódzkim Urzędem Ochrony zabytków.

2

Odp: Warunek dotyczący ewidencji zabytków

Moim zdaniem warunek trochę na wyrost. Wszystkie moje budynki to zabytki i takiego warunku nigdy nie stawiałem, bo czym różni się remont zabytku od zwykłego remontu? No chyba że masz sztukaterię, renowację malowideł czyli coś trudnego to co innego. Jedyny warunek jaki stawiam to dysponowanie kierownikiem budowy posiadającym stosowne doświadczenie  Powinieneś mieć taki warunek w decyzji konserwatora. Wynika to z ustawy o ochronie zabytków :
Art. 37c. Robotami  budowlanymi  kieruje  albo  nadzór  inwestorski  wykonuje,  przy  zabytkach  nieruchomych
wpisanych do rejestru osoba, która posiada uprawnienia budowlane określone przepisami Prawa budowlanego oraz
która przez co najmniej 18 miesięcy brała udział w robotach budowlanych prowadzonych przy zabytkach nierucho-
mych wpisanych do rejestru lub inwentarza muzeum będącego instytucją kultury

3

jak najbardziej łącznie z doświadczeniem kierownika budowy

4

podoba mi się wypowiedź Lisvitalisa, ciężko teraz o wykonawców wszyscy zarobieni, możesz bez faktycznej potrzeby ograniczyć dostępność do zamówienia

5

Jeśli prace mają charakter prac konserwatorskich, restauratorskich lub badań konserwatorskich moim zdaniem konieczne jest aby wykonawca wykazał się odpowiednimi kwalifikacjami i doświadczeniem. To nie stodoła choć takowa także może być zabytkiem.